Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cena 1m2 szyb zespolonych

Recommended Posts

Chyba zbyt ogólne jest Twoje zapytanie.

Okniarze nie lubię podejmować się tematów szklenia, bo to zwykle wiąże się z ryzykiem pęknięcia szyby.

Kiedyś znajomy powiedział mi: jak mam wymianiać szybę, to mówię cenę za samą usługę wymiany równą wartości szyby. Przy dużych przeszkleniach to nawet więcej niż kilkaset złotych. Przy pomyłce czy pęknięciu nie jest się stratnym. Nie mam sumienia tak liczyć Klientowi, więc dlatego nie podejmuję się chętnie wymian "nie swoich" szyb.

szlo bedzie instalowane w nowym domu, ktory bedzie mial przygotowana elewacje gotowa do instalacji szyb

wiekszosc to 1500x2000(2200 jesli znajde takie szyby)

ponad 50m2 szkla

czy jest na rynku polskim szklo zespolone z folia jako trzecia bariera (podobne wart. termiczne a znacznie lzejsza niz potrojne

czy jest na rynku polskim szklo zespolone z folia jako trzecia bariera (podobne wart. termiczne a znacznie lzejsza niz potrojne

Taki "myk" z dodatkową folią to stosowano w szybach dwukomorowych, aby uzyskać dla nich wynik 0,4 W/(m2*K). Folia była droga, a i zachowywała się czasem wrednie, więc "szklarze" raczej zarzucili tę drogę. Z informacji z Instytutu Szkła i Ceramiki wiem, że kilka firm robiło badania dla takich złożeń, ale nic nie wiem, aby ta technologia zyskała większe uznanie i weszła do powszechnego stosowania. Według mnie upieranie się przy niej może być dla Ciebie czasochłonne, kosztowne i ryzykowne. Dla nośności okuć, ta trzecia szyba, to pikuś, a jak ma być lżej, to może profil bez stali i wklejana szyba?

a było coś takiego - mirror o ile dobrze pamiętam. Kolega Test już wyłuszczył co i jak :) z tą folią więc nie ma co kontynuować

Fin także opisał dlaczego nie za bardzo chcemy bawić się w te klocki - choć przy 50 mkw warto :)

Zasada jest prosta - cena szyby razy dwa

Średnio koszt szyby k=1,0 około 60 zł/1mkw gdzie jak masz poniżej 0,4 mkw i tak płacisz jakby było 0,4 mkw - tu zresztą zasady minimalnej powierzchni szyby przyjętej do obliczeń ceny są różne u różnych dostawców. Szyba o k=0,5, trzyszybowa, to już koszt ok.180 zł/1mkw

Była taka firma szklarska w Gostyninie - Hydropol, który jako jedyny w Polsce tę amerykańską technologię wykonywał w technologii europejskiej szyby zespolonej ale już go nie ma. Sprzedał się swego czasu za długi.

Niestety, ale folia ta ma sens stosowania tylko w amerykańskiej technologii szyb zespolonych. Europejska technologia szyby zespolonej nie nadaje się - folia pęka, marszczyła się na kątach.