Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja cieplna podłogi na gruncie

Recommended Posts

Zazwyczaj przyjmuje sie 10 cm styropianu FS20 dla ocieplenia podlogi na gruncie.

Rozprowadzenie rur w warstwach podlogowych zalezy od spadkow oraz rozmieszczenia grzejnikow i pionow.

Rurki musza byc w otulinie wiec wysokosc rurek sie zwieksza.

Ponad rurkami powinno byc min. 3 cm wylewki i to zbrojonej siatka.

Jak wszystkie rury beda ocieplone to ucieczki ciepla nie bedzie i bedzie w miare zachowana ciaglosc izolacji poziomej podlogi.

Moim zdaniem elementem grzewczym w mieszkaniu powinien być grzejnik - bo takie jest jego zadanie a nie rury doprowadzające wodę. Przede wszystkim grzejnik ma termoregulator i w związku z tym mogę "zapanować" nad temperaturą w pomieszczeniu. Do grzejnika powinna dochodzić woda optymalnie ogrzana bez strat ciepła po drodze. Ogrzewanie podłogi pod szafą wydaje się być rozrzutnością.

Wczoraj kierownik się wypowiedział co do podłogi. Mam mieć 8 cm styropianu FS 20, a na tym 5 cm wylewki betonowej zbrojonej siatką, miejscami nawet podwójną. Poniewaz w warstwie chudego betonu mam tez zbrojenie wiec podejrzewam że po mojej podłodze bede mogła spokojnie jezdzic czolgiem. Nasz kierownik ma lekkie przegiecie jesli chodzi o zbrojeni (tak mi sie wydaje). Kazał dać podwójna siatke wszedzie tam gdzie ma byc terakota i gdzie styropian pod mogami mu sie bujał (chocby minimalnie) no i oczywiscie w garazu.

Anonimowy, z zasady z Anonimami nie gadam ale ostatni raz robie wyjatek (zaznaczam ze personalnie nic do Ciebie nie mam).

Jesli styropian mniejszej gestosci sie ugnie to zmniejsza sie jego wartosc przewodzenia ciepla (poniewaz zmienia sie struktura materialu), zatem jest gorszym izolatorem czyli gorzej spelnia zamierzona funkcje. Do tego jesli wylewka jest nie zbrojona to miejscami wylewka moze spekac, zwlaszcza po postawieniu mebli.

Poza tym po styropianie w czasie robienia wylewek trzeba chodzic. Zobacz co sie dzieje se styropianem FS12 grubosci 5-10cm gdy po nim przejdziesz pare razy.

Cały problem z grubościa warstwy izolacji cieplnej polega nie tylko na tym czy podłoga będzie ciepła, ale również (mój przypadek) łącznej wysokości pomieszczenia. Stąd moja prośba o optymalną grubość styropianu.

Buduję z porothermu. Parter to 11 pustaków: 4 do okna 6 okno i 1 pustak nadproże. Zatem dla drzwi balkonowych pozostaje 10 pustaków czyli 250 cm wliczając spoiny. Od tego trzeba odjąć 10 cm styropianu i 5 cm jastrychu. Zostaje 235 cm, a na typowe drzwi 231 potrzebny jest otwór 236, a nie liczyłem jeszcze podłogi np parkier ok 2 cm. Nie chcę rezygnować z tego rozmiaru drzwi, choś zamówić można dowolny rozmiar (ten temat jest całkiem świeży na Forum). Z drugiej strony kolejny typoszereg to 221 cm dla drzwi, ale to niepotrzebna utrata powierzchni doświetlającej salon. Wysokość pomieszczenie w tym przypadku to 275 cm - 10 cm - 5 = 260 cm, a jeszcze trzeba odjąć na tynk na suficie i parkiet.

Ja dałem 5+2+5 cm, oczywiście FS20, zbrojenie delikatne tylko pod kominkiem (też nie wiem po co, bo kominek nie jest aż tak ciężki). W środkowej warstwie bruzdy na rury do grzejników. Aha, zapomniałem powiedzieć: rury plastikowe (jak w styropianie to bez izolacji i peszla), a system rozdzielaczowy. Polecam! I nie bójcie się kosztów rozdzielacza - jak doliczycie koszt pionów, kolanek, złączek itp to wyjdzie to samo, a estetyka... bez porównania. Pozdrawiam!