Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytki klinkierowe na elewacje

Recommended Posts

Witam,

wkrótce będę ocieplał dom. Ściany mam zbudowane z pustaka ceramicznego 25 cm na to chce przykleić 14 cm styropianu, tynk. Chciałbym urozmaicić elewację dlatego pomyślałem o zastosowaniu płytki klinkierowej na elewacji. Płytki byłyby przyklejone na wykuszu i powyżej, przy wejściu do domu i wjeździe do garażu. Nie jestem budowlańcem dlatego mam kilka pytań do osób, które się tym zajmują lub zastosowały coś takiego u siebie.

W jaki sposób przykleja się płytki do styropianu, czy identycznie jak pod tynk: styropian na klej, kołki, siatka zatopiona w kleju, grunt ? Czy są jakieś ograniczenia na grubość styropianu ? Takie płytki sporo ważą czy pod wpływem ciężaru nie odklei się cały styropian ? Jak ewentualnie to wzmocnić ? Czy są jakieś ograniczenia co do wysokości na jakiej mogą być przyklejane płytki (u mnie w najwyższym miejscu byłoby 6m)? Jak takie płytki wyglądają po kliku latach, czy nie pojawiają się białe wykwity ? Czy płytki nie odpadają ?

Zastanawiałem się na płytkami w stylu rustica, chropowate - tylko czy takie nie nasiąkają wodą a w zimę pękają, odpadają ?

Wiem sporo pytań, mam jeszcze więcej :) ale lepiej pytać przed niż po fakcje. Będę wdzięczy za wszystkie opinie, linki itp.