borygo123456 28.08.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Witam, wkrótce będę ocieplał dom. Ściany mam zbudowane z pustaka ceramicznego 25 cm na to chce przykleić 14 cm styropianu, tynk. Chciałbym urozmaicić elewację dlatego pomyślałem o zastosowaniu płytki klinkierowej na elewacji. Płytki byłyby przyklejone na wykuszu i powyżej, przy wejściu do domu i wjeździe do garażu. Nie jestem budowlańcem dlatego mam kilka pytań do osób, które się tym zajmują lub zastosowały coś takiego u siebie. W jaki sposób przykleja się płytki do styropianu, czy identycznie jak pod tynk: styropian na klej, kołki, siatka zatopiona w kleju, grunt ? Czy są jakieś ograniczenia na grubość styropianu ? Takie płytki sporo ważą czy pod wpływem ciężaru nie odklei się cały styropian ? Jak ewentualnie to wzmocnić ? Czy są jakieś ograniczenia co do wysokości na jakiej mogą być przyklejane płytki (u mnie w najwyższym miejscu byłoby 6m)? Jak takie płytki wyglądają po kliku latach, czy nie pojawiają się białe wykwity ? Czy płytki nie odpadają ? Zastanawiałem się na płytkami w stylu rustica, chropowate - tylko czy takie nie nasiąkają wodą a w zimę pękają, odpadają ? Wiem sporo pytań, mam jeszcze więcej ale lepiej pytać przed niż po fakcje. Będę wdzięczy za wszystkie opinie, linki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts