Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka prosze o rade

anna1235

Recommended Posts

Witam, mam pytanko, jezeli mogę. Fachowcy kładą mi podłogówkę, jest taśma dylatacyjna przy scianach, ale styropian nie dochodzi do tej tasmy w niektorych miejscach nawet po 3cm, w innych zamiast styropianu jest po prostu pianka pistoletowa, czy to jest wyraz niechlujstwa czy tak moze zostac (tak sobie mysle jak nad taka dziura będzie wisiała wylewka....)

niechlujstwo, jeśli za to im płacisz to powinni to zrobić porządnie i dokładnie, jednorodna warstwa termoizolacji w całym swoim przekroju i powierzchni, jeżeli takie kwiatki robią na wierzchu to aż strwach pomyśleć co jest np. w pierwszej warstwie styro czy jak podocinane jest na np. rurach czy innych instalacjach

dzięki za odpowiedź, na rurach jest piasek, nie bawili się w docinanie styropian, podłogi nie sprzątnęli i jest cała w kurzu a moze i w kawałkach gruzu...w niektorych miejscach nie wystaje folia od izolacji poziomej jak kalałam poprawić to przykleili do styropianu z boku i udaja ze wszystko oki, pogonic czy kazac sciagac cala instalacje i popawiac 250 ; płacę słone pieniądze, za podłogówkę i instalacje wodno-kan z materiałem ponad 30 tys, wiec zaczynam byc zdziwiona jakością wykonania, co teraz robic, wzielam naprawde firme z szyldem, faktura itp, itd.skad w tym kraju tyle oszustwa

moim zdaniem pogoń jak najszybciej, tylko nie zapłać im za dużo, bo robociznę zrobili na odwal i do poprawki (a poprawki zawsze kosztują więcej niż zrobienie raz a porządnie) a materiał pewnie w znacznej części zmarnowany, jak sie bedą burzyc to bierzesz rzeczoznawcę i masz czarno na białym, ze nie jest to tak jak powinno,

a ekipy nowej szukaj raczej nie po szyldach ale z polecenia, warto też zobaczyć robotę w trakcie, gdybyś zobaczyła ich u kogoś wwykonywana w takim standardzie to sama byś z nich w odpowiednim czasie zrezygnowała, mozesz na grupie podlaskiej popytać, jest (było) kilka osób po tym etapie z białego może mają kogoś godnego polecenia, ja Ci nie polecę bo podłogówkę i całą instalację robiłem sobie sam, dlatego mam dokładnie i tak jak chciałem, oz chłopaki od posadzek sie dziwili, bo u wiekszosci z lokalnych hydraulików podłogówki i styropiany są na odwal robione

a podłogówka, jak uważa wielu forumowiczów, którzy sami sobie ja zrobili, to jedne z najłatwiej i najprzyjemniej zarobionych (zaoszczędzonych) pieniedzy na budowie

posadzka przed styro powinna być czysta i równa, na tym folia, rury wszelkie w otulinie i najlepiej w połowie grubości warstwy styropianu, styropian w dwóch (lub trzech) warstwach na mijankę (tzn. żeby płyta na płycie nie leżała tylko z przesunięciem, minięciem się złącz), chyba ze to poddasze z 3-4cm styropianu akustycznego to jedna warstwa ok, płyty styropianu dokładnie do siebie przylegajace, bez szpar i szczelin, do ścian też, rury dokładnie też obrobione styropianem, tu czasem mozna sie posiłkować pianką czy zasypać perlitem, taśma brzegowa (min. 5 a najlepiej 8 czy 10mm) wszędzie tam, gdzie posadzka betonowa może się z czymś stykać (ściany, schody, kolumny, filary i wszystko co wystaje z podłogi pionowo), na to folia aluminiowa z rastrem (kratką) z wywinięciem na ściany (może też być najpierw folia a potem dylatacyjna taśma brzegowa), koniecznie otulina na rurkach podłogówki w miejscach gdzie bedą dylatacje płyt posadzki (progi, przejścia miedzy pomieszczeniami, itp tam na wszystkie przechodzące rurki min.~0,5m otuliny)

i każdy etap dobieraj, zobacz, każdy, który skutkuje ostatecznym zakryciem czegoś, nie tak, ze zrobią ci na gotowo i powiedzą zrobione -dawaj grosz, położą folię - odbierasz, położą sjedną warstwe styro - zobacz czy dobrze, druga tak samo, może to hardkor ale jak widzisz z takimi partaczami inaczej nie można...