Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stal idzie w górę!!!

Gość

Recommended Posts

Aha czytalem w Wyborczej ze to wlasnie z powodu Chin które skupują stal na świecie z powodu przygotowań do Olimpiady czy czegoś tam.

I że ceny mają się uspokoić w sierpniu. Tylko tak sobie mysle ze sie uspokoją na poziomie jaki wtedy osiągną i już nie spadną do cen z końca roku 2003. No i do tego dojdzie ten nasz kochany VAT... :-)

mnie wyszło ok2,5 tony na cały dom- za całość zapłaciłam 4 000,00 brutto, ale zorientowałam sie w lutym po 1 podwyżkach i kupiliśmy po 1 600 zł/ tona. Ale ostatnio znajoma ze składu budowlanego mówila że oni już kupowali po 2 000,00 netto za tonę . Z tego co słyszłam to faktycznie na rynkach miedzynarodowych stal strasznie poszła w górę. Jestem szczęśliwa że już ją mam.

a ja uważam że mi się dzisiaj "udało" kupić po jeszcze piątkowej cenie 2300 za tone, dzisiejsza juz 2450

przynajmniej jedno szaleństwo mam już za sobą

wybralem ze kupie stal bo beton to bez rachunku podobno idzie zalatwic a stali to chyba sie nie da kilka ton

pozdrawiam tych co jeszcze nie kupili, oby ceny sie uspokoily

Nie jestem pesymistą, ale nie liczyłbym na taki zwrot. Nie w tym kraju. Tak musiało by być ze wszystkim, a to jest niemożliwe. Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby pazerni sprzedawcy czy producenci obniżali cenę. Szczerze to z czymś takim jeszcze sie nie spotkałem.

• 2 weeks później...
U mnie na klatce wisi ogłoszenie, aby nie wpuszczać nieznajomych (mamy domofon), bo giną klamki, kaloryfery, itp - wszystko, co ma znamiona metalu. Jeżlei ceny stali spadają to dobrze, ale wydaje mi się, że i tak utrzymają się na taklich poziomach, ze dla "zbieraczy" będą atrakcyjne. Szkoda.

Słyszałem że :

Chińczycy uruchomili budowę obiektów do olimpiady 2008

W Szanghaju trwa budowa kilku wysokościowców ( konstrukcja stalowa)

Podobno spory wpływ ma także dobry początek sezonu budowlanego w USA.

Mam nadzieję ,że przy tak dobrych cenach huty szybko zwiększą produkcję i po upływie 3 miesięcy ceny mocno spadną.

U mnie w ławy weszło ok 800 kg stali