Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odległość domu od granicy

alaa23

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie mój do znajduje się równe 4 m od granicy z sąsiadem i tak jest w projekcie ale przecież jak ocieplimy dom styropianem o grubości 18 cm do tego tynk to dom będzie się znajdywał w odległości 3,80 m czy tak może być czy nie będziemy mieć żadnych problemów z ego powodu?

Podczas wytyczania budynku i (lub) przy budowie fundamentów należało uwzględnić grubość ocieplenia.

Ktoś dał ciała – najprawdopodobniej kierownik budowy.

Jak znajdzie się ktoś upierdliwy, to różnie może być.

no ale to chyba w projekcie powinno być to zaznaczone, w projekcie dom ma 17 m i po oby dwóch stronach po 4 m czyli równe 25 m tyle ile ma działka. To co mamy teraz zrobić ? Przecież to wyjdzie przy odbiorze domu jak geodeta przyjdzie pomierzyć wszystko. Chyba że takie 20 cm różnice nie szkoda ?

Już ci kiedyś mówiłam ze wszelkie zmiany w projekcie po wydaniu pozwolenia się mszczą i to okrutnie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?178375-zmiany-w-projekcie-po-wydaniu-pozwolenia&p=4700840#post4700840

A ty dalej nie słuchasz i robisz po swojemu.

Tolerancja do 10 cm ( instrukcja geodezyjna).

NIe słuchałaś dobrych rad to teraz nadal rób po swojemu.

Dla przypomnienia:

Witam

Mam taki problem budowlańcy podczas budowy domu sprawili że dom jest o 30 cm dłuższy i szerszy niż w projekcie, czy będzie to miało jakieś konsekwncje przy odbiorze budynku?

A co może Cie spotkać, za to – różniste „rzeczy” do wyboru:

1. Zakwalifikowanie tej budowy jako samowola, bo:

- jest wadliwie usytuowany na działce (zmiana istotna),

- ma większą kubaturę (zmiana istotna).

2. Projekt zamienny i uzyskanie nowego pozwolenia na budowę z uwzględnieniem;

- zmiany w projekcie dotyczących likwidacji okien w ścianie, zmianą wymiarów i kubatury domu,

- zmiana sposobu usytuowania budynku na działce.

3. Udawanie, że nic się nie stało i jakoś to będzie, bo to przecież tylko „kilka” centymetrów.

4. Założenie następnego tematu, dotyczącego tego samego zagadnienia, ale w innym kontekście i czekanie, aż ktoś potwierdzi Ci pkt. 3.

Wybór należy do Ciebie.

mam jeszcze jedno pytanie na prawdę ostatnie i daje wam spokój :)

z jednej strony domu znajduje się garaż a na poddaszu nad nim jest strych czyli od tej strony dom nie będzie częścią mieszkalną, w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego znalazłam taki zapis: "plan dopuszcza lokalizację budynków gospodarczych i garaży w odległości 1,5 m od granicy" i tera moje pytanie czy garaż który jest połączony z domem tez się do tego zaliczy czy tylko jeśli jest to osoby budynek?