Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana instalacji co stal czy miedź czy może pex?

Lataren

Recommended Posts

Witam mam zamiar przeprowadzić remont dwóch pokoi i w zwiazku z tym chcę schować rury C.O. w ścianie. Zastanawiałem sie ale jednak wymienię stare rury stalowe na nowe - bo chyba nie ma sensu profilować palnikiem rur i chowac je w ścianie jak juz pracują ok 20 lat lepiej jest chyba wymienić na nowe i sta moje pytanie czy wymieniać na stal, miedź czy peź dodam, że kocioł jest na paliwo stałe co prawda jeszcze wody nie udało mi się w nim zagotować ale wszystko jeszcze przedemną. Wątpliwości mam co do połączeni tzn. od kotła zostaje główna rura zasilająca i powrotna stalowa a tylko jedna odgałązka będzie wymieniana jak łączyć stal ze stalą to wiadomo można poskręcać ale miedź czy pex. ktoś może juz rzerabiał taki temat.

to nie takie proste jak Ci się wydaje po pierwsze czy masz w systemie pompkę po drugie jakie średnice rur, 20lat temu robiło się jeszcze grubymi średnicami jak w taki stary system wsadzisz cienkie rurki to może Ci to nie grzać bo zwiększysz opór na tej nowej części instalacji a woda płynie po najmniejszej linij oporu

Pompka jest - rury 3/4 cala i zwężenie w 1/2 cala. Na tej gałązce będzie jeden grzejnik - myślę nad tym intesywnie - jak wsadzę rurę przkroju 20 mm powinno byc dobrze przecież 3/4 cala to ok. 2 cm?

tak tylko jaki grzejnik? czy taki sam jak stare zapewne nie? pamiętaj że rury plastikowe pex podaje się wymiar zewnętrzny a stal podaje się wymiar wewnętrzny

Głównie chodzi mi o to, żeby schować te rury w ścianie - nie chcę mi się za bardzo przerabiać starych bo trzebaby było albo palnikiem albo sztukować stare - na tym pionie jest tylko jeden grzejnik żeliwny przewidziany do wymiany na nowy - ale jedna rura idzie pionowa aż na strych - dlatego plan jest chytry tzn. korzystając z tego, że schować tę rurę w ścianie chciałbym od razu pociagnąć na strych zasilanie i powrót tak aby po wymianie dachu adoptowac poddasze i mieć gotowy układ dla ewentualnego ogrzewania poddasza. Trochę się w tym nie orientuję stąd dziwne pytanie. Wydaje mi się, że przy pompie ja wymienie rurki to będzie git.

Popraw amnie jeżeli się mylę: otóz pomyslałem, że w piwnicy przetnę rurę stalową i podłącze się do niej pex/al/pex potem poprowadzę w ścianie dwa piony zasilanie i powrót w ścianie. Później przetnę pion wychodzący na pion i połącze go z pex i wyprowadzę na strych - tak żeby za dużo bałaganu nie robić. Drugi pion też wyprowadze na drugie piętro i zakończe go zaworem. Poniżej załączam rysunek.

co.JPG

przed połączeniem z tym pex dał bym łagodne kolana "łuki" i redukował dopiero za nimi na prostych rurach i oczywiście większą średnicę tak by wystarczyło dla tego co przewidujesz na górze a poza tym ok a do czego była ta stara rura nie czasami do naczynia wzbiorczego bo jeśli tak to nie może być na niej żadnych zaworów Edytowane przez kajmanxxl