Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak usunąć stary brud z płytek i fug?

tomobobek

Recommended Posts

a Ty już korzystałaś z tego typu usług?

jakiś czas temu miałam problem z pozbyciem się brudu ze schodów, ale odkąd usłyszałam o mobilnej myjni parowej problem zniknął! także na prawdę polecam, bo sama z niej skorzystałam i jestem zadowolona.

Oczywiście, że polecam mobilną myjnię parową i będę dalej ją polecała, ponieważ nadal uważam, że jest rewelacyjnym sprzętem do czyszczenia i nie widzę żadnych przeciwwskazań, aby przestać. Korzystam z niej stosunkowo często i u mnie jak dotąd się sprawdziła. Od tego jest forum, aby dyskutować na tego typu tematy.

Słuchajcie. Dzisiaj widziałem jak się usuwa brud z fug. Odpowiedź jest prosta - żółty odkurzacz Karcher na parę wodną :) Byłem w ciężkim szoku! Znajomy "odkurzył" fugi w kuchni po iluś tam latach (z 5 lat powiedzmy) i fuga była nie do poznania! Po prostu jakby ją przed chwilą położył... Niestety taki odkurzacz z tego co wiem to wydatek rzędu 2000zł, a więc najlepiej go skołować od kogoś albo może są jakieś usługi tego typu jak "odkurzanie". Darujcie sobie renowatory fug itp. Taki odkurzacz załatwia sprawę.

• 2 weeks później...
Domowe sposoby są zwykle najskuteczniejsze. Letnia woda z octem to sprawdzony pomysł, chociaż czasem faktycznie wymaga cierpliwości. Dla lepszego efektu całość można przetrzeć na końcu suchą szmatką i gotowe. Wywabiacze to zwykle zbędny wydatek i zwykle działają tylko, jeśli zdecydujemy sie na ich natychmiastowe użycie - z upływem czasu szanse na czystą posadzkę maleją. Ocet za to potrafi zdziałać cuda!

• 2 weeks później...

Zgadza się, woda z dodatkiem octu powinna wystarczyć. Przetarcie całości odpowiednim materiałem doda efektu nabłyszczenia. Detergenty okażą się konieczne dopiero w przypadku poważniejszych plam i faktycznie najlepiej działają użyte od razu, więc warto trzymać je w domu.

Jeśli chcemy dodatkowo użyć impregnatu, należy odczekać 72 godziny (w przypadku używamy ogrzewania podłogowego, wyłączamy je 12h wcześniej). Samo nakładanie impregnatu przy pomocy wałka malarskiego trwa zaledwie kilka minut.

Po porady dotyczące glazurnictwa zapraszam na mój blog - http://paniglazurnik.blogspot.com/2011/08/jak-pielegnowac-gres-polerowany.html