Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa pieca kaflowego

Asieja

Recommended Posts

Witam, chciałam prosić o poradę odnośnie przebudowy pieca kaflowego. Mieszkanie w którym się on znajduje jest bardzo małe - całkowita powierzchnia wynosi 25mkw, składa się ono z pokoju, aneksu kuchennego, łazienki i antresoli. Jego wysokość to 3,60m. Stoi w nim piec kaflowy który prawidłowo funkcjonuje lecz jest za duży no i raczej brzydki :)

Chciałam go przebudować na mniejszy ładniejszy i nowocześniejszy. Mam pytanie czy jest możliwe zwężenie i skrócenie tego pieca oraz wstawienie większych drzwiczek najlepiej szklanych przez które będzie widać płomień. Proszę o poradę czy jest to wykonalne i jaki mógłby być koszt takiej przebudowy. Dodam, że kamienica ma trzy kondygnacje + strych na poddaszu.

Zastanawiałam się też nad zainstalowaniem w mieszkaniu CO na gaz, co o tym sądzicie.

Z góry dziękuję za porady. Pozdrawiam :)

Witam, chciałam prosić o poradę odnośnie przebudowy pieca kaflowego. Mieszkanie w którym się on znajduje jest bardzo małe - całkowita powierzchnia wynosi 25mkw, składa się ono z pokoju, aneksu kuchennego, łazienki i antresoli. Jego wysokość to 3,60m. Stoi w nim piec kaflowy który prawidłowo funkcjonuje lecz jest za duży no i raczej brzydki :)

Chciałam go przebudować na mniejszy ładniejszy i nowocześniejszy. Mam pytanie czy jest możliwe zwężenie i skrócenie tego pieca oraz wstawienie większych drzwiczek najlepiej szklanych przez które będzie widać płomień. Proszę o poradę czy jest to wykonalne i jaki mógłby być koszt takiej przebudowy.

Z góry dziękuję za porady. Pozdrawiam :)

jego rozmiar, a co za tym idzie pojemność cieplna z pewnością jest dostosowana do wielkości mieszkania.

przebudowa takiego pieca to jest jednak przedsięwzięcie, bo jak Ci nie wyjdzie to będzie niefajnie:)

ja remontowałem taki wiejski piec kaflowy, i jak przy pierwszej próbie nie chciało ciągnąć, to myślałem że serce mi wyskoczy, ale w końcu pociągnęło :D

Możesz przebudować swój piec , na mniejszy , z drzwiami przeszklonymi.

Będzie on bardziej wydajny , czyli przy mniejszych gabarytach będzie

lepiej i więcej ogrzewał. Niestety , koszt takiej przeróbki , wymyka się

standardom zduństwa tradycyjnego.

Przy mniejszych gabarytach będzie lepiej i więcej ogrzewał .. i zapewne dłużej trzymał ciepło .;)