matriks87 29.08.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Witam! stoję właśnie przed wyborem materiałów do budowy konina początkowo miałem robić z wkładu ceramicznego owiniętego wełną mineralną i to wszystko zabudować pełną cegłą. Jednak znajomy polecił mi zamówić gotowy zestaw kominowy w którym zamiast cegły stosuję się kształtki keramzytowe, na pierwszy rzut oka wydaję się fajne przynajmniej pod względem szybkości budowania, ale czy warto to stosować?? i jeszcze takie pytanie czy stosując te bloczki keramzytowe jest możliwość powiązać to jakoś ze ścianą? z cegłą nie ma problemu ale tu jakoś nie widzę takiej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.08.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Witam! stoję właśnie przed wyborem materiałów do budowy konina początkowo miałem robić z wkładu ceramicznego owiniętego wełną mineralną i to wszystko zabudować pełną cegłą. Jednak znajomy polecił mi zamówić gotowy zestaw kominowy w którym zamiast cegły stosuję się kształtki keramzytowe, na pierwszy rzut oka wydaję się fajne przynajmniej pod względem szybkości budowania, ale czy warto to stosować?? i jeszcze takie pytanie czy stosując te bloczki keramzytowe jest możliwość powiązać to jakoś ze ścianą? z cegłą nie ma problemu ale tu jakoś nie widzę takiej możliwości. Kształtek keramzytowych jest sporo . Rodzaj , producent , do czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matriks87 29.08.2011 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 np takihttp://www.marywil.wirtuale.pl/u12,,Schemat-techniczny,fb8d83e241357ef4dd65d391ccbe04b3.html coś takiego mi zaoferowano jak na rysunkuhttp://desmond.imageshack.us/Himg220/scaled.php?server=220&filename=icopalwulkanc.jpg&res=mediumi nie wiem czy to dobre rozwiązanie bo nie bardzo da się zrobić wiązanie ze ścianą a jest to ściana nośna, dodam że komin ma być budowany w ścianie czy ktoś stosował takie coś u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 29.08.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 czy ktoś stosował takie coś u siebie? Ja "takie coś" zastosowałem u siebie, ale nie w ścianie nośnej, tylko styczny do ściany nośnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.08.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Czy się nada ? Nie wiem , bo nadal nie wiem do czego ma służyć. Ściana nośna to wieniec . Jak sobie wyobrażasz ten wieniec w kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matriks87 30.08.2011 04:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Czy się nada ? Nie wiem , bo nadal nie wiem do czego ma służyć. Ściana nośna to wieniec . Jak sobie wyobrażasz ten wieniec w kominie? ma to służyć jako komin pieca opałowego, i musi być w ścianie nośnej bo tak jest w projekcie, a przesunięcie go wymagało by zmian w konstrukcji dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mayerad 30.08.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Bardzo ładne faktycznie wyglądają te kształtki na kominach, ale znacznie więcej produktów można znaleźć w koramic cennik, gdzie jest mnóstwo kostek klinkierowych i kolorywch gadżetów, świetnie wykańczających elewacji nowego domu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.08.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 ma to służyć jako komin pieca opałowego, i musi być w ścianie nośnej bo tak jest w projekcie, a przesunięcie go wymagało by zmian w konstrukcji dachu Nadal szczędzisz informacji , które mogą być kluczowe dla Twojego komina i bezpieczeństwa domowników . Komin systemowy to fajny gadżet , ale zabaweczka . Użyty niezgodnie z przeznaczeniem zdziwił niejednego inwestora. Piec opałowy ?! Na węgiel , na drewno, na gaz , na ropę- wykrztuś to z siebie wreszcie ! Decyzja , czy chcesz zmieniać konstrukcję ściany nośnej , czy dachu, należy do Ciebie (teoretycznie). Ja nie sadzę , by wymagało to zmiany projektu. Adnotacja wystarczy . Wolałbym ruszyć dach, niż przecinać wieniec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matriks87 30.08.2011 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Nadal szczędzisz informacji , które mogą być kluczowe dla Twojego komina i bezpieczeństwa domowników . Komin systemowy to fajny gadżet , ale zabaweczka . Użyty niezgodnie z przeznaczeniem zdziwił niejednego inwestora. Piec opałowy ?! Na węgiel , na drewno, na gaz , na ropę- wykrztuś to z siebie wreszcie ! Decyzja , czy chcesz zmieniać konstrukcję ściany nośnej , czy dachu, należy do Ciebie (teoretycznie). Ja nie sadzę , by wymagało to zmiany projektu. Adnotacja wystarczy . Wolałbym ruszyć dach, niż przecinać wieniec... Piec będzie uniwersalny węgiel drzewo, nie wiem czy to dobry pomysł by przesunąć komin stracę trochę na estetyce pomieszczeń, jak dłużej o tym myślę to wydaje mi się że lepiej będzie zrobić to tradycyjną metodoą z cegły pełnej i w tedy będe mógł zrobić wiązanie ze ścianą nośną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.08.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Piec będzie uniwersalny węgiel drzewo, nie wiem czy to dobry pomysł by przesunąć komin stracę trochę na estetyce pomieszczeń, jak dłużej o tym myślę to wydaje mi się że lepiej będzie zrobić to tradycyjną metodoą z cegły pełnej i w tedy będe mógł zrobić wiązanie ze ścianą nośną Powszechnie się uważa, z eto niezgodne ze sztuką , ale wiekszość tak buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matriks87 30.08.2011 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 a czemu niezgodne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 30.08.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 a czemu niezgodne? ...komin nagrzewając się, "pracuje" tzn. zmienia swoje wymiary.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matriks87 30.08.2011 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 no to nie rozumiem ideologi projektanta, jeżeli projektuje komin w ścianie nośnej która powinna być jednolicie powiązana a teoretycznie nie może być powiązana bo komin powinno się oddzielić od ściany to się coś tu kupy nie trzyma:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.08.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 no to nie rozumiem ideologi projektanta, jeżeli projektuje komin w ścianie nośnej która powinna być jednolicie powiązana a teoretycznie nie może być powiązana bo komin powinno się oddzielić od ściany to się coś tu kupy nie trzyma:/ Ideologia projektanta to ignorowanie zasad . Zasady to komin będący oddzielną konstrukcją , nie związaną z budynkiem oprócz fundamentów. Zasada ta , nieprzestrzegana , jest jednym z mniejszych przewinień jakich dopuszczają się architekci ... Muruj z cegieł , wiąż ze ścianą ... to się sprawdza w "praniu". Najlepiej w środku 25 x 25 ( z fugą 27 x 27 ). Chociaż do pieca wszystkożernego system z ceramiczną rurą szamotową to dobry pomysł. W kanał z cegieł , takie szamotówki też wejdą. Nawet z wełną ( jak nie oryginalną , to zwykłą). Będzie wtedy komin - Mercedes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matriks87 31.08.2011 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 tak też właśnie zrobię dzięki za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts