Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin z kształtek kermazytowych

Recommended Posts

Witam! stoję właśnie przed wyborem materiałów do budowy konina początkowo miałem robić z wkładu ceramicznego owiniętego wełną mineralną i to wszystko zabudować pełną cegłą. Jednak znajomy polecił mi zamówić gotowy zestaw kominowy w którym zamiast cegły stosuję się kształtki keramzytowe, na pierwszy rzut oka wydaję się fajne przynajmniej pod względem szybkości budowania, ale czy warto to stosować?? i jeszcze takie pytanie czy stosując te bloczki keramzytowe jest możliwość powiązać to jakoś ze ścianą? z cegłą nie ma problemu ale tu jakoś nie widzę takiej możliwości.

Witam! stoję właśnie przed wyborem materiałów do budowy konina początkowo miałem robić z wkładu ceramicznego owiniętego wełną mineralną i to wszystko zabudować pełną cegłą. Jednak znajomy polecił mi zamówić gotowy zestaw kominowy w którym zamiast cegły stosuję się kształtki keramzytowe, na pierwszy rzut oka wydaję się fajne przynajmniej pod względem szybkości budowania, ale czy warto to stosować?? i jeszcze takie pytanie czy stosując te bloczki keramzytowe jest możliwość powiązać to jakoś ze ścianą? z cegłą nie ma problemu ale tu jakoś nie widzę takiej możliwości.

Kształtek keramzytowych jest sporo . Rodzaj , producent , do czego ?

np taki

http://www.marywil.wirtuale.pl/u12,,Schemat-techniczny,fb8d83e241357ef4dd65d391ccbe04b3.html

coś takiego mi zaoferowano jak na rysunku

http://desmond.imageshack.us/Himg220/scaled.php?server=220&filename=icopalwulkanc.jpg&res=medium

i nie wiem czy to dobre rozwiązanie bo nie bardzo da się zrobić wiązanie ze ścianą a jest to ściana nośna, dodam że komin ma być budowany w ścianie czy ktoś stosował takie coś u siebie?

Czy się nada ? Nie wiem , bo nadal nie wiem do czego ma służyć.

Ściana nośna to wieniec . Jak sobie wyobrażasz ten wieniec w kominie? :)

ma to służyć jako komin pieca opałowego, i musi być w ścianie nośnej bo tak jest w projekcie, a przesunięcie go wymagało by zmian w konstrukcji dachu

ma to służyć jako komin pieca opałowego, i musi być w ścianie nośnej bo tak jest w projekcie, a przesunięcie go wymagało by zmian w konstrukcji dachu

Nadal szczędzisz informacji , które mogą być kluczowe dla

Twojego komina i bezpieczeństwa domowników . Komin systemowy to fajny

gadżet , ale zabaweczka . Użyty niezgodnie z przeznaczeniem

zdziwił niejednego inwestora.

Piec opałowy ?! Na węgiel , na drewno, na gaz , na ropę- wykrztuś to

z siebie wreszcie ! :D

Decyzja , czy chcesz zmieniać konstrukcję ściany nośnej , czy dachu,

należy do Ciebie (teoretycznie). Ja nie sadzę , by wymagało to zmiany

projektu. Adnotacja wystarczy . Wolałbym ruszyć dach, niż przecinać wieniec...

Nadal szczędzisz informacji , które mogą być kluczowe dla

Twojego komina i bezpieczeństwa domowników . Komin systemowy to fajny

gadżet , ale zabaweczka . Użyty niezgodnie z przeznaczeniem

zdziwił niejednego inwestora.

Piec opałowy ?! Na węgiel , na drewno, na gaz , na ropę- wykrztuś to

z siebie wreszcie ! :D

Decyzja , czy chcesz zmieniać konstrukcję ściany nośnej , czy dachu,

należy do Ciebie (teoretycznie). Ja nie sadzę , by wymagało to zmiany

projektu. Adnotacja wystarczy . Wolałbym ruszyć dach, niż przecinać wieniec...

Piec będzie uniwersalny węgiel drzewo, nie wiem czy to dobry pomysł by przesunąć komin stracę trochę na estetyce pomieszczeń, jak dłużej o tym myślę to wydaje mi się że lepiej będzie zrobić to tradycyjną metodoą z cegły pełnej i w tedy będe mógł zrobić wiązanie ze ścianą nośną

Piec będzie uniwersalny węgiel drzewo, nie wiem czy to dobry pomysł by przesunąć komin stracę trochę na estetyce pomieszczeń, jak dłużej o tym myślę to wydaje mi się że lepiej będzie zrobić to tradycyjną metodoą z cegły pełnej i w tedy będe mógł zrobić wiązanie ze ścianą nośną

Powszechnie się uważa, z eto niezgodne ze sztuką , ale wiekszość

tak buduje.

no to nie rozumiem ideologi projektanta, jeżeli projektuje komin w ścianie nośnej która powinna być jednolicie powiązana a teoretycznie nie może być powiązana bo komin powinno się oddzielić od ściany to się coś tu kupy nie trzyma:/

Ideologia projektanta to ignorowanie zasad . Zasady to komin

będący oddzielną konstrukcją , nie związaną z budynkiem oprócz

fundamentów. Zasada ta , nieprzestrzegana , jest jednym z mniejszych

przewinień jakich dopuszczają się architekci ...

Muruj z cegieł , wiąż ze ścianą ... to się sprawdza w "praniu".

Najlepiej w środku 25 x 25 ( z fugą 27 x 27 ). Chociaż do

pieca wszystkożernego system z ceramiczną rurą szamotową

to dobry pomysł. W kanał z cegieł , takie szamotówki też wejdą.

Nawet z wełną ( jak nie oryginalną , to zwykłą). Będzie wtedy

komin - Mercedes