PJ_w_Tataraku 29.08.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Szanowni Forumowicze. Mamy z Żoną działeczkę o wymiarach 170x17,5 m. Mamy narysowany podjazd i do docelowego umiejscowienia domu, od drogi gminnej jego długość to 130 m (prostokąt 130x3,5 m). I teraz moje pytanie, czy szerokość tego podjazdu regulują jakieś przepisy?? Myślę o wykorytowaniu 2ch równoległych nitek na potrzeby budowy i wysypaniu ich kamieniem (oczywiście też będzie placyk manewrowy). Czy mój pomysł jest dobry? Poniekąd chodzi też o koszty, gdyż 3,5 m szer droga to praktycznie 2 auta sie mijają, a to jest tylko i wyłącznie moja własność. Nikt inny poza mną tam nie będzie jeździł, a mam że będzie placyk do nawracania to z obróceniem problemu nie będzie. Poza tym przy tak wąskiej działce w sumie każdy skrawek zieleni na wage złota a tak jak wspomniałem, koszta nieporównywalnie niższe. Co o tym sądzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 29.08.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Na działce każdy sam sobie układa ścieżki jak chce. Przy tak wąskich ścieżkach jak tu wysypanych kamieniem warto dać po bokach cienkie krawężniki. Gruz na spód bo tanio, a na górę 5-10 cm kamieni. Gruzu minimum 20 cm. Krawężniki są po to, żeby kamienie nie wymieszały się z ziemią i żeby wszystko nie zamieło się w jedno wielkie błotko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 29.08.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Jeśli macie wrysowany wjazd na mapach, to czy utwardzisz w ten czy inny sposób to już nie jest istotne z punktu widzenia gminy... Zamów sobie niesort 0-60mm pod drogę, wyjdzie Cię taniej niz inne kruszywo sortowane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PJ_w_Tataraku 29.08.2011 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Gruz jako podbudowa byłby OK, ale raczej betonowy. Tylko gdzie go dorwać niedaleko :/ Wydaje mi się,że wykonanie dwóch równoległych nitek będzie dobrym pomysłem i nieco tańszym niż wykonanie całej drogi. Tylko jakiej szerokości zrobić te linie, by np gruszka się spokojnie zmieściła?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 30.08.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Jeśli gruszka po tym przeleci, wtedy wszystko rozlezie się na boki. W takiej sytuacji lepiej katem wykorytować całą drogę zasypać gruzem a wykończeniówkę zostawić na potem. Jeśli górna warstwa w przyszłości ma być z kostki lub kamieni to trzeba zostawić miejsce 10-15cm na położenie tej warstwy do poziomu zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts