Rita_J 29.08.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 W starym domu z bali użytkowanym jako dom letniskowy zauważyłam wilgoć u podstawy komina. Komin ten bez wątpienia zbiera deszczówkę jak wiaderko, a ponieważ nie pali się systematycznie w piecu (kaflowym), to komin nie wysycha. Wiem, że muszę założyć na tym kominie czapę, ale nie wiem kto to wykonuje. Czy mam poprosić kominiarza, czy firmę budowlaną? Jestem w kropce. bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 29.08.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 zwykla firma Ci to wykona....kominiarz tylko odbierze( albo i nawet sie nie pojawi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 30.08.2011 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 (edytowane) W starym domu z bali użytkowanym jako dom letniskowy zauważyłam wilgoć u podstawy komina. Komin ten bez wątpienia zbiera deszczówkę jak wiaderko, a ponieważ nie pali się systematycznie w piecu (kaflowym), to komin nie wysycha. Wiem, że muszę założyć na tym kominie czapę, ale nie wiem kto to wykonuje. Czy mam poprosić kominiarza, czy firmę budowlaną? Jestem w kropce. bardzo proszę o pomoc a jaką czapę chcesz robić ?? może wystarczy strażaka założyć ? coś takiego jak u mnie nie leje dośrodka i ustawia się zawsze z wiatrem .. są różne wymiary jakiegoś sprytnego gościa i szybko założy Edytowane 30 Sierpnia 2011 przez petervdo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 15.09.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Ze zdjęcia pierwszego postu wynika że czapka już jest. Pytanie czemu komin pobiera wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gips 16.09.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Może to jest problem złego spalania,chociaż piszesz ,że mało jest używany.,Może nasiąka cegła z której jest postawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 18.09.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 (edytowane) Wiem, że muszę założyć na tym kominie czapę, ale nie wiem kto to wykonuje. Czy mam poprosić kominiarza, czy firmę budowlaną? Przed budową domu skonsultowałem się w tej samej sprawie z wiodącą w moim mieście firmą kominiarską. Powiedziano mi: ŻADNEGO DASZKU ANI "STRAŻAKA"!! ("czapą" nazywa się inną część komina). Gdyby wykonać nasadę, która na pewno nie wpuści ani kropli deszczu, to komin przestałby (podobno) funkcjonować. Do komina podczas nawet największej ulewy wpada na tyle mało wody, która potem spokojnie odparuje. Jeśli są przecieki, to zapewne z innej przyczyny. Edytowane 18 Września 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 18.09.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Przed budową domu skonsultowałem się w tej samej sprawie z wiodącą w moim mieście firmą kominiarską. Powiedziano mi: ŻADNEGO DASZKU ANI "STRAŻAKA"!! ("czapą" nazywa się inną część komina). Gdyby wykonać czapę, która na pewno nie wpuści ani kropli deszczu, to komin przestałby (podobno) funkcjonować. Do komina podczas nawet największej ulewy wpada na tyle mało wody, która potem spokojnie odparuje. Jeśli są przecieki, to zapewne z innej przyczyny. opinia wiodacej firmy jest bledna, dobrze zaprojektowany komin z daszkiem pracuje bez problemu mialem okazje brac udzial w testach w celu pooprawienia ciagu kominow jednych z moich projektow, ktory byl zlokalizowany w miejscu gdzie wystepowaly niesprzyjajace warunki wietrzne. po wprowadzeniu cups wszystkie problemy z kominami zniknely wynika to z prostych praw aerodynamiki rownie bledna jest opinia, ze plaskie dachy sa mniej narazone na dzialanie wiatru niz strome, jest odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 18.09.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 pekniecia cegiel, szpary w zaprawie laczacej cegly komina, obrobka komina wokol dachu, brak cap (nie cup, jak w poscie wyzej)to glowne przyczyny nasiakania kominapoza tym w trakcie rozpoczecia palenia nastepuje duzo skraplanie sie wody , zanim komin osiagnie odpowiednia temperaturesprawdzilbym tez czy na dnie komina nie ma zbyt duzo sadzy ktora kumuluje ogromna ilosc wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 18.09.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 teraz to już nie wiem o co biega, czy wy piszecie o tym samym? o czapie kominowej?czapa kominowa ma zapobiec wsiąkaniu wody w cegły komina, i odprowadzaniu wody na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 18.09.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 (edytowane) teraz to już nie wiem o co biega, czy wy piszecie o tym samym? o czapie kominowej? Ja się już poprawiłem. To autorka zasugerowała mnie swoją "czapą", a chodziło jej zapewne o nasady kominowe) Edytowane 18 Września 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 18.09.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 ja pisze ogolnie o kominiemniejsza o nazwy, woda sie pokazuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts