Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czapa nad kominem

Rita_J

Recommended Posts

W starym domu z bali użytkowanym jako dom letniskowy zauważyłam wilgoć u podstawy komina. Komin ten bez wątpienia zbiera deszczówkę jak wiaderko, a ponieważ nie pali się systematycznie w piecu (kaflowym), to komin nie wysycha.

Wiem, że muszę założyć na tym kominie czapę, ale nie wiem kto to wykonuje. Czy mam poprosić kominiarza, czy firmę budowlaną? Jestem w kropce.

bardzo proszę o pomoc

DSC03603.jpg

W starym domu z bali użytkowanym jako dom letniskowy zauważyłam wilgoć u podstawy komina. Komin ten bez wątpienia zbiera deszczówkę jak wiaderko, a ponieważ nie pali się systematycznie w piecu (kaflowym), to komin nie wysycha.

Wiem, że muszę założyć na tym kominie czapę, ale nie wiem kto to wykonuje. Czy mam poprosić kominiarza, czy firmę budowlaną? Jestem w kropce.

bardzo proszę o pomoc

a jaką czapę chcesz robić ??

może wystarczy strażaka założyć ?

coś takiego jak u mniekomin.jpg

nie leje dośrodka i ustawia się zawsze z wiatrem .. są różne wymiary

jakiegoś sprytnego gościa i szybko założy

Edytowane przez petervdo

• 3 weeks później...
Gość Konto usunięte_12*
Wiem, że muszę założyć na tym kominie czapę, ale nie wiem kto to wykonuje. Czy mam poprosić kominiarza, czy firmę budowlaną?

Przed budową domu skonsultowałem się w tej samej sprawie z wiodącą w moim mieście firmą kominiarską. Powiedziano mi: ŻADNEGO DASZKU ANI "STRAŻAKA"!! ("czapą" nazywa się inną część komina). Gdyby wykonać nasadę, która na pewno nie wpuści ani kropli deszczu, to komin przestałby (podobno) funkcjonować. Do komina podczas nawet największej ulewy wpada na tyle mało wody, która potem spokojnie odparuje. Jeśli są przecieki, to zapewne z innej przyczyny.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Przed budową domu skonsultowałem się w tej samej sprawie z wiodącą w moim mieście firmą kominiarską. Powiedziano mi: ŻADNEGO DASZKU ANI "STRAŻAKA"!! ("czapą" nazywa się inną część komina). Gdyby wykonać czapę, która na pewno nie wpuści ani kropli deszczu, to komin przestałby (podobno) funkcjonować. Do komina podczas nawet największej ulewy wpada na tyle mało wody, która potem spokojnie odparuje. Jeśli są przecieki, to zapewne z innej przyczyny.

opinia wiodacej firmy jest bledna,

dobrze zaprojektowany komin z daszkiem pracuje bez problemu

mialem okazje brac udzial w testach w celu pooprawienia ciagu kominow jednych z moich projektow, ktory byl zlokalizowany w miejscu gdzie wystepowaly niesprzyjajace warunki wietrzne.

po wprowadzeniu cups wszystkie problemy z kominami zniknely

wynika to z prostych praw aerodynamiki

rownie bledna jest opinia, ze plaskie dachy sa mniej narazone na dzialanie wiatru niz strome, jest odwrotnie

pekniecia cegiel, szpary w zaprawie laczacej cegly komina, obrobka komina wokol dachu, brak cap (nie cup, jak w poscie wyzej)

to glowne przyczyny nasiakania komina

poza tym w trakcie rozpoczecia palenia nastepuje duzo skraplanie sie wody , zanim komin osiagnie odpowiednia temperature

sprawdzilbym tez czy na dnie komina nie ma zbyt duzo sadzy ktora kumuluje ogromna ilosc wody

Gość Konto usunięte_12*
teraz to już nie wiem o co biega, czy wy piszecie o tym samym? o czapie kominowej?

Ja się już poprawiłem. To autorka zasugerowała mnie swoją "czapą", a chodziło jej zapewne o nasady kominowe)

Edytowane przez Konto usunięte_12*