Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin, a straty ciepła w domu energooszczędnym

Recommended Posts

Witam.

Liwko ...

Niezdrowo bo ruch powietrza wywołuje odczucie chłodu i potrzeba relatywnie większej temperatury by człowiek miał ten sam komfort cieplny. Wysusza to powietrze, powoduje przeziębienia, itp, itd.

Nieekonomicznie - patrz powyżej (wyższa temp. potrzebna do grzania) plus straty ciepła jakie daje w sumie pewnie dużo większa wymiana powietrza w budynku niż jest potrzebna - jak nikogo w domu nie ma to po jakie licho wymiana powietrza i strata energii (ciepła) z tym związana?

R&K ... nie będę Cię wyprowadzał z błędu bo nie warto ...

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 196
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Niezdrowo bo ruch powietrza wywołuje odczucie chłodu i potrzeba relatywnie większej temperatury by człowiek miał ten sam komfort cieplny. Wysusza to powietrze, powoduje przeziębienia, itp, itd.

Nieekonomicznie - patrz powyżej (wyższa temp. potrzebna do grzania) plus straty ciepła jakie daje w sumie pewnie dużo większa wymiana powietrza w budynku niż jest potrzebna - jak nikogo w domu nie ma to po jakie licho wymiana powietrza i strata energii (ciepła) z tym związana?

Pozdrawiam.

Może i na kominkach się znasz (:D), ale o WM z reku to lepiej się nie wypowiadaj;)

1. Ruch powietrza przy WM??? :o

2. Wysusza to fakt, ale każda sprawna wentylacja zimą wysusza i dlatego trzeba się z nią obchodzić bardzo oszczędnie

3. Od trzech lat nikt z domowników się nie przeziębił

4. Jak nie ma nikogo w domu, to są np. śmieci, wilgotne ręczniki, brudne pranie itp. Miesięcznie na wentylacje wydaje około 10-15zł. Widzisz sens ekonomiczny wyłączania reku? Po takim wyłączeniu i tak trzeba dom mocniej przewentylować (wiem co mówię bo po zaniku prądu muszę ręcznie uruchomić rekuperator, a wyczuwam brak prądu nosem:))

I teraz najważniejsze.

W pracującej ciągle wentylacji nic nie wyhodujesz;)

to samo mialem mowic Liwko - typowy sprzedawca - w domu / w lokalu ma na pokaz dla klietow jakis gigantyczny wkład - instalacje pełną rurek i budzików co by klienta zadzwiwic jakie to moze być skomplikowane i że potrzebuje do tego specjalisty ....

on mnie tu będzie uczył o domach pasywnych .... a sam wie tyle co w prasie przeczytał za 9,99

Edytowane przez R&K

Witam.

Liwko ... Oczywiście że nie mam. I nie będę miał ... z wielu przyczyn :rolleyes:.

Znam się na reku na tyle na ile pozwalało mi to wykonywać te instalacje za pieniążki ... oraz poprawiać obecnie te instalacje, które są nie za dobrze wykonane, przy okazji tego co robię w tej chwili.

Powiedz Liwko - liczyłeś jaką masz wymianę powietrza na dobę u siebie? I porównywałeś może ten sposób jej użytkowania (WM) z tym o czym piszę? Bo kwota jaką podałeś to tylko prąd jaki ona zużywa ... No i jak twierdzisz że nie ma ruchu powietrza przy WM, to co niby tę wentylację robi ... ;)

R&K ... dlaczego usilnie starasz się mnie obrażać?

Skąd wiesz że nie posiadam dużo większej wiedzy teoretycznej jak i również praktycznej w temacie o którym tu dyskutujemy? Zajmujesz się tym zawodowo czy jesteś dyletantem tylko? Znasz mnie? Piłeś ze mną kiedyś wódkę że pozwalasz sobie na inwektywy?

Nie muszę wcale takim osobom jak Ty udowadniać że nie jestem wielbłądem ... więc nie wcinaj się w moją z Liwkiem rozmowę ... bo to świadczy o braku wychowania ...

Pozdrawiam.

to jest forum , a nie kacik dyskusyjny dla Ciebie i Liwko

chcesz z nim porozmawiac to umow sie na kawe albo pisz na PRV

nie obrazam Cie - prowokuje Cie do zmiany myslenia o forum i o tym co tu i jak piszesz

nie toleruje tu pseudo fachowcow - albo ktos jest fachowce i dziei sie swoja wiedza a dzieki temu zdobywa ewentualych klientow

albo wykupuje konto komercyjne i wtedy niech sobie psize co chce ....

nie traktuj tego miejsca jako DARMOWEJ REKLAMY !!!!! tego tu nikt nie lubi

Edytowane przez R&K

Fajnie że sobie nawciskaliście, ale podsumowując:

1. nie, wentylacja nie rozprowadzi ciepła; jak ktoś chce na liczbach, niech sobie policzy ile m3 podgrzanych do ilu stopni trzeba przetłoczyć dla ilu kwh, to dojdzie do wniosku że to mocno poza zakresem. taka wentylacja do ciepła nazywa się dgp.

2. komin jak nie będzie szczelny od dołu (szyba, doprowadzenie powietrza) będzie działał jak wentylacyjny.

Ale załóżmy, że jest szczelny i nie-superzaizolowany. I teraz pytanie: od góry będzie dostęp zimnego powietrza, które sobie wleci, ogrzeje się od ścianek i wyleci, powodując jakieś malutkie podciśnienie. I tak w kółko. Typowa konwekcja. Ktoś cokolwiek słyszał, cokolwiek wie? Czy sprawa jest kompletnie pomijalna i niewarta rozważań?

Priorytetem jest szczelność kominka, nie tylko paleniska ale i popielnika. U siebie zastosowałem wspólną hermetyczną szybę dla jednego i drugiego.Dopływ powietrza musi być zaopatrzony w szczelną (najlepiej z uszczelką gumową)przepustnicę.Szczelność układu można zweryfikować przy okazji próby szczelności budynku(najlepiej z użyciem świecy dymnej).Co się dzieje w kominie? Można zobaczyć wrzucając z dachu puch ,taki z prawdziwej poduszki.Wrzucić z dachu ,oświetlać latarką i obserwować.Jak spadnie na dno wyczystki to myślę,że problem jest pomijalny.W moim kominie puch opadł.Komin zewnętrzny z kwasówki ,izolowany.

Witam.

A ja będę uparcie twierdzić że jak najbardziej ciepło rozprowadzi. I to bez żadnego liczenia. Bilans cieplny domu pozostanie sporo in plus wobec powietrza jakie WM wtłoczy do domu, a masy powietrza jakie w ten sposób się po domu "poszwędają" spokojnie zwykłymi prawami fizyki doprowadzą do sytuacji wyrównania ciśnienia (i temperatury) we wszystkich pomieszczeniach domu - bo tak działa każdy układ zamknięty. A dom z WM takim właśnie jest.

Tyle że nastąpi to relatywnie dłużej niż przy rozprowadzeniach DGP do wyobrażenia jakich większość ludzi jest przyzwyczajona ...

Co się tyczy komina - przy układach akumulacyjnych praktycznie zawsze jest szczelny.

Izolacja jego ... no a któż każe Ci trzymać komin w domu ... przecież można go od razu za ścianę "wyrzucić" ...

Albo po prostu zaizolować ... tak jak wszystko w domach o których dywagujemy.

Malux ... ale to już wybór każdego z osobna ... :rolleyes:

Ty wybrałeś prostotę i taniość ... pozwól, że inni będą zadecydować według swoich kryteriów. Dla wielu na pewno dużo lepszym rozwiązaniem będzie na ten przykład zupełnie bezobsługowy kominek super akumulacyjny na pellet z buforem 1200 l, za jedyne sto tysięcy zł. Dla innych twój zakup będzie głupotą bo kupując dobry malutki piecyk przeznaczony do domów energooszczędnych wydali by o połowę mniej niż Ty na swój kominek ...

R&K ... piszę tu o prawie osiem lat dłużej niż Ty, z dużo większą kulturą podchodząc do innych użytkowników FM. I ludzi, którym pomogłem za zupełne friko nie pomieścił byś w swoim ciasnym wyobrażeniu tego Forum ... więc nie obchodzi mnie co akurat Tobie się podoba a co nie ... wybacz ...

Mam zasadę że jak mnie się nie podoba jakiś Forumowicz to go po prostu nie czytam ... przyjmij dobrą radę i zastosuj się do tego chłopaku ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Witam.

A ja będę uparcie twierdzić że jak najbardziej ciepło rozprowadzi. I to bez żadnego liczenia. Bilans cieplny domu pozostanie sporo in plus wobec powietrza jakie WM wtłoczy do domu, a masy powietrza jakie w ten sposób się po domu "poszwędają" spokojnie zwykłymi prawami fizyki doprowadzą do sytuacji wyrównania ciśnienia (i temperatury) we wszystkich pomieszczeniach domu - bo tak działa każdy układ zamknięty. A dom z WM takim właśnie jest.

Bez wątpienia kiedyś się wszystko wyrówna, wszak wiadomo, że świat dąży do równowagi. Sęk w tym, że zwyczajowo myślimy o wentylacji, która zapewnia jedynie adekwatne proporcje tlenu do dwutlenku, ew. nie pozwala na wzrost wilgotności powyżej pewnej wartości. Normatywnie jest to 20m3/h na osobę na cały dom! W praktyce bywa jeszcze mniej. Powietrze w takich ilościach nie transportuje prawie żadnego ciepła. Oczywiście możemy założyć ogrzewanie nadmuchowe, ale wtedy wolumeny są o rząd wyższe, zupełnie nieadekwatne do przekrojów typowo wentylacyjnych. Ponadto w nadmuchowym wykorzystujemy recyrkulację, bo głupotą byłoby wymieniać powietrze na świeże w stosunku 1:1. Typowo powietrze wentylacyjne wdmuchiwane jest z sufitu, bo ma być zimniejsze i spadać na podłogę. Przy ogrzewaniu albo prędkość tego powietrza ma być słuszna, aby docierało do podłogi, albo anemostaty mają być w podłodze lub nisko.

Reasumując, na pewno w kominkach jesteś fachura, ale nie mylmy myślowo dwóch systemów walutowych. Wentylacja nie służy rozprowadzaniu ciepła i z tym nie koresponduje. Jeśli chcesz EFEKTYWNIE dogrzewać dom kominkiem, masz do wyboru: wymiennik wodny, DGP lub jakąś hybrydę wentylacji z nadmuchowym. No chyba że mówimy o domach naprawdę pasywnych - w tych obowiązują tak jakby oddzielne prawa fizyki.

Przesadzacie Panowie.

Czytałem wiele postów Foresta i facet ma zasady i jest naprawdę wyważony w swoich wypowiedziach. A nie ma tu takich wielu jak on. Potwierdzę, że wielokrotnie w czytanych postach widziałem, jak za free dzielił się swoja wiedzą.

Ja osobiście kupię i chętnie poczytam Foreście. I w sumie to polecam innym czasem wyskoczyć z sieci. Warto się czasem dla ostudzenia przewietrzyć. Nawet jak ma się WM w domu :D. W prasie tez można znaleźć wiele pożytecznych informacji. A że trzeba za nie często zapłacić? Cóż każdy sam wydaje swoje pieniążki. Nie ma przymusu. Moim zdaniem warto mimo natłoku wciskanych na siłę reklam, tam też są perełki. JA takie w każdej, którą kupiłem znajduję.

R&K, Liwko a co sadzicie o wyrzutni, w ścianie, z odkurzacza centralnego w pasywnym, energooszczędnym domu? Zakłóca działanie WM? Pytam bo nie wiem.

Pozdrawiam adwersarzy.

Priorytetem jest szczelność kominka, nie tylko paleniska ale i popielnika. U siebie zastosowałem wspólną hermetyczną szybę dla jednego i drugiego.Dopływ powietrza musi być zaopatrzony w szczelną (najlepiej z uszczelką gumową)przepustnicę.Szczelność układu można zweryfikować przy okazji próby szczelności budynku(najlepiej z użyciem świecy dymnej).Co się dzieje w kominie? Można zobaczyć wrzucając z dachu puch ,taki z prawdziwej poduszki.Wrzucić z dachu ,oświetlać latarką i obserwować.Jak spadnie na dno wyczystki to myślę,że problem jest pomijalny.W moim kominie puch opadł.Komin zewnętrzny z kwasówki ,izolowany.

Pytam bo nie wiem: popielnik za szybą to standard, czy "optymalizacja"? Przepustnicę zamykasz jak znudzi się ogień, czy jak wszystko się dopali? Test fajny, choć z zastrzeżeniem, że powinien być realizowany w niskich temperaturach, kiedy ma szansę wystąpić dobry efekt kominowy.

Ja osobiście kupię i chętnie poczytam Foreście. I w sumie to polecam innym czasem wyskoczyć z sieci.

No bo na tym to polega - dajemy zarobić tym którym ufamy i których lubimy, a nie tym którzy dysponują tajemniczą wiedzą, za którą trzeba słono zapłacić. Obserwując kilka osób z forum wydaje mi się, że: bezkonfliktowość, nie wywyższanie się i szczerość (jak wiem, to mówię, jak nie, to albo się do tego przyznaje albo nic nie mówię) jest zdecydowanie najlepszą strategią marketingową.

Gość Arturo72
a co najciekawsze sciana z silikatu jest jeszcze dlużej ciepla niż obudowa kominka

Kolejna osoba na forum zauważyła pozytywną rolę silikatu przy kominku.

Cieszy mnie to bo u mnie będzie kominek narożny i na obudowę załapią się dwie ściany z silikatu :)

Edytowane przez Arturo72

Bez wątpienia kiedyś się wszystko wyrówna, wszak wiadomo, że świat dąży do równowagi. Sęk w tym, że zwyczajowo myślimy o wentylacji, która zapewnia jedynie adekwatne proporcje tlenu do dwutlenku, ew. nie pozwala na wzrost wilgotności powyżej pewnej wartości. Normatywnie jest to 20m3/h na osobę na cały dom! W praktyce bywa jeszcze mniej. Powietrze w takich ilościach nie transportuje prawie żadnego ciepła. Oczywiście możemy założyć ogrzewanie nadmuchowe, ale wtedy wolumeny są o rząd wyższe, zupełnie nieadekwatne do przekrojów typowo wentylacyjnych. Ponadto w nadmuchowym wykorzystujemy recyrkulację, bo głupotą byłoby wymieniać powietrze na świeże w stosunku 1:1. Typowo powietrze wentylacyjne wdmuchiwane jest z sufitu, bo ma być zimniejsze i spadać na podłogę. Przy ogrzewaniu albo prędkość tego powietrza ma być słuszna, aby docierało do podłogi, albo anemostaty mają być w podłodze lub nisko.

Reasumując, na pewno w kominkach jesteś fachura, ale nie mylmy myślowo dwóch systemów walutowych. Wentylacja nie służy rozprowadzaniu ciepła i z tym nie koresponduje. Jeśli chcesz EFEKTYWNIE dogrzewać dom kominkiem, masz do wyboru: wymiennik wodny, DGP lub jakąś hybrydę wentylacji z nadmuchowym. No chyba że mówimy o domach naprawdę pasywnych - w tych obowiązują tak jakby oddzielne prawa fizyki.

Dokładnie :yes:

R&K, Liwko a co sadzicie o wyrzutni, w ścianie, z odkurzacza centralnego w pasywnym, energooszczędnym domu? Zakłóca działanie WM? Pytam bo nie wiem.

A gdzie ten odkurzacz będzie stał?

WM prawidłowo działa na lekkim nadciśnieniu, więc dom powinien być mocno szczelny. Oczywiście gdy najdzie taka ochota okno czy drzwi też możesz sobie otworzyć.

Ale o tym w innym temacie. Ja tylko jestem na 100% pewien, że w temacie WM z reku Forest się myli.

Popielnik i komora spalania za jedną szybą to raczej optymalizacja.Czym krótsza uszczelka tym większe prawdopodobieństwo szczelności.

Ogień nigdy się nie znudzi,ale przepustnicę zamykam jak się wypali.

Próbę robiłem w minusowej temp.na początku lutego.O ile ,,sonda'' na początku spadała dosyć płynnie,to w okolicach połowy dł.komina zaczęła opadać i wznosić się.Czym niżej tym intensywniej.Dała znać o sobie konwekcja.Myślę jednak ,ze skoro dotarła jednak do wyczystki to komin przy szczelnym układzie nie będzie generatorem znaczących strat.Można założyć,że straty z tytułu konwekcji w kominie (przy pełnej szczelności kominka i czerpni powietrza) to tyle ile dostarcza 1m2 trzyszybowego okna.

R&K ... piszę tu o prawie osiem lat dłużej niż Ty, z dużo większą kulturą podchodząc do innych użytkowników FM. I ludzi, którym pomogłem za zupełne friko nie pomieścił byś w swoim ciasnym wyobrażeniu tego Forum ... więc nie obchodzi mnie co akurat Tobie się podoba a co nie ... wybacz ...

Mam zasadę że jak mnie się nie podoba jakiś Forumowicz to go po prostu nie czytam ... przyjmij dobrą radę i zastosuj się do tego chłopaku ...

Pozdrawiam.

czytam wszystkich i nikogo nie banuje w ustawieniach choć wiem że taka opcja jest

może i jesteś guru kominiarstwa i wielu osoba pomogłeś - ale taki styl pisania i udzielania odpowiedzi jaki pokazałeś w kilku ostatnich postach do mnie nie trafia i wręcz przeciwnie - mam wrażenie że lubisz dużo pisać pomijając konkrety ... a te cenie sobie najbardziej ... to że jesteś tu 8 lat niczego nie zmienia i niczego nie dowodzi ... zmieniają się czasy, zmieniają się ludzie ... zmienia się sieć ... a w niej coraz więcej reklam - Twoje posty odebrałem bardziej jako reklamę niż jako chęć pomocy .... a w takich przypadkach reaguję jak na jeża

post #88 nydar'a krotki a jaki zwięzły i ile wielu osobą powie nt obecności kominka w domu pasywnym (bo taki podobno on ma) - ni jak się ma do Twoich postów w których coś pisałeś a nic nie napisałeś lub prawie nic ... i tylko zachęcałeś do kupienia jakiejś tam gazetki - której po takiej reklamie na pewno nie kupie - choć może i byłbym skłonny wydać te 10 zeta i poczytać o czymś co mojego domu nie dotyczy i nigdy dotyczyć nie będzie

Raźny - ja u siebie wpiąłem rurę od OC do rury wyrzutni WM

na tym kończę - nie chce wdawać się w bezsensowną dyskusję i spory - chętnie poczytam wasze wypociny

Edytowane przez R&K