Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie s?u?bowe a podatek dochodowy

maciejb

Recommended Posts

Witam forumowiczów!

Nie mogę nigdzie znaleźć informacji o sposobie opodatkowania "dochodu" wynikającego z udostępnienia przez pracodawcę mieszkania służbowego. Chciałbym zanim udam się do US z oficjalnym zapytaniem wysondować co mnie czeka...

Pracodawca wynajmuje mieszkanie na potrzeby 4 osób z mojej firmy (w sumie mieszkamy jak w jakiejś komunie :)), a księgowa chce nam koszt wynajmu doliczać do dochodu (oczywiście podzielony na mieszkające osoby, po odjęciu kwoty wolnej). Korzystamy z mieszkania przez kilka nocy w miesiącu (każdy w innym terminie), nie mieszkamy tam na stałe, ja nawet nie mam własnego klucza. Miejsce pracy mamy w miejscu zamieszkania, a mieszkanie służbowe jest w ... (oczywiście) Warszawie - pracodawca obniża sobie koszty :). Wydaje mi się, że kiedyś przepisy zwalniały takie "komunalne" służbowe mieszkanie z podatku - jeśli mieszka w nim kilka osób. Poza tym przecież ja wcale NIE CHCĘ mieszkać w tym mieszkaniu, nie pracuję w naszej kochanej Stolycy tylko jeżdżę tam na delegacje... Pracodawca zaoszczędzi... a ja zapłacę od tego podatek???

Może ktoś wie gdzie poszukać informacji, THX!

Cześć,

poszukaj w Podatku dochodowym od osób fizycznych Roz.3 (Zwolnienia przedmiotowe) Art. 21 . Zwróc uwagę na pkt.19 (wartość świadczeń ponoszonych przez pracodawcę z tytułu zakwaterowania pracowników w hotelach pracowniczych oraz kwaterach prywatnych wynajmowanych na cele zbiorowego zakwaterowania.) Może będziesz mógł powołać sie na ten punkt. Zależy jak to wygląda w twojej firmie.

U mnie jest podobnie tzn. moja firma ma również służbowe mieszkania m.in. w Warszawie i również mieszkają w nich w okresie delegacji różne osoby, ale nikomu nie przyszło do głowy aby doliczać to do dochodu.

Pozdrawiam