maciejb 12.03.2004 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Witam forumowiczów! Nie mogę nigdzie znaleźć informacji o sposobie opodatkowania "dochodu" wynikającego z udostępnienia przez pracodawcę mieszkania służbowego. Chciałbym zanim udam się do US z oficjalnym zapytaniem wysondować co mnie czeka... Pracodawca wynajmuje mieszkanie na potrzeby 4 osób z mojej firmy (w sumie mieszkamy jak w jakiejś komunie ), a księgowa chce nam koszt wynajmu doliczać do dochodu (oczywiście podzielony na mieszkające osoby, po odjęciu kwoty wolnej). Korzystamy z mieszkania przez kilka nocy w miesiącu (każdy w innym terminie), nie mieszkamy tam na stałe, ja nawet nie mam własnego klucza. Miejsce pracy mamy w miejscu zamieszkania, a mieszkanie służbowe jest w ... (oczywiście) Warszawie - pracodawca obniża sobie koszty . Wydaje mi się, że kiedyś przepisy zwalniały takie "komunalne" służbowe mieszkanie z podatku - jeśli mieszka w nim kilka osób. Poza tym przecież ja wcale NIE CHCĘ mieszkać w tym mieszkaniu, nie pracuję w naszej kochanej Stolycy tylko jeżdżę tam na delegacje... Pracodawca zaoszczędzi... a ja zapłacę od tego podatek??? Może ktoś wie gdzie poszukać informacji, THX! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 13.03.2004 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Cześć, poszukaj w Podatku dochodowym od osób fizycznych Roz.3 (Zwolnienia przedmiotowe) Art. 21 . Zwróc uwagę na pkt.19 (wartość świadczeń ponoszonych przez pracodawcę z tytułu zakwaterowania pracowników w hotelach pracowniczych oraz kwaterach prywatnych wynajmowanych na cele zbiorowego zakwaterowania.) Może będziesz mógł powołać sie na ten punkt. Zależy jak to wygląda w twojej firmie.U mnie jest podobnie tzn. moja firma ma również służbowe mieszkania m.in. w Warszawie i również mieszkają w nich w okresie delegacji różne osoby, ale nikomu nie przyszło do głowy aby doliczać to do dochodu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejb 15.03.2004 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 dzieki za podpowiedz, bede probowal walczyc z ksiegowoscia. wyliczylismy z kolegami ze w najgorszym wypadku bedziemy musieli zaplacic 4000 pln podatku - tak nam to chca liczyc. w srodku az sie gotuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 15.03.2004 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Od kilku lat, w razie wątpliwości, zadaję pytanie na Forum podatkowym dla użytkowników programów PITy'2003 i Ryczałt'2003 Korzystam również z ich programów w rozliczaniu się US. Jak dotychczas - jest bezproblemowo. Zacznij od czytania odpowiedzi juz udzielonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts