rwxw 10.08.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) Czy wersja kanałowa i jednostkę wewnętrzną zamontować na strychu, dalej dodatkowe nawiewy w sufitach na poddaszu (niezależne od tych z reku) czy klimę podłączyć do wspólnego kanału głównego od wentylacji z GWC aby współpracowała z reku ? Moim zdaniem lepiej podłączyć klimę niezależnie od wentylacji (i to grubymi przewodami ) ze względu na niedopasowane przepływy powietrza. Wentylacja to powiedzmy 200-300m3/h, a przykładowy klimatyzator kanałowy (http://www.otech.pl/pdfs/klimatyzacja/karta_katalogowa_aryf_a.pdf) o mocy 3,5kW, a więc bez szaleństw jeśli dla całego domu, to 500-800m3/h (ARYF12LA). Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 10.08.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Tak sobie patrzę na takie klimatyzatory kanałowe. Czy można od strony wejścia też podłączyć rozdzielacz na np 4 rury z 4 pomieszczeń osobno ? Tak samo wyjscie chłodu przez rozdzielacz do 4 pomieszczeń ? Docelowo w każdym pomieszczeniu byłyby po 2 anemostaty w suficie. W tym pdf jest pokazany przykład jak jest jeden wspólny wlot ciepłego powietrza z korytarza a wyloty chłodnego osobno do każdego pomieszczenia. W takim przypadku trzebaby mieć zawsze drzwi otwarte między pomieszczeniami i korytarzem.Jak grube te przewody ? 100,125,150 ? Max długość to 4m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.08.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Podłączyć pewnie można, przy tak krótkich rurach nie powinno być problemów ze zrównoważeniem. Można pomyśleć też o delikatnym podcięciu drzwi i zasysie z korytarza. Rury dałbym 150ki + izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.08.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Dołączę się do tematu. Aktualnie uruchamiam GWC rurowy u siebie. Testowałem na razie sam nawiew świeżego powietrza z GWC. Przy zastosowaniu wentylatora o wydajności 550m3/h nie jestem w stanie schłodzić żadnego z pokoi na poddaszu. Owszem temp spadnie z 31'C do 29'C (pokoje od południa, szczyt z oknami od południa i sporo słońce daje). Bliżej jesieni wstawię rekuperator. A jak masz zrobiona instalacje?Jak typowa WM? mozesz zmienic to na nawiew od dolu albo jakis centralny nawiew i potestowac? CIekaw jestem ile to by u CIebie zmienilo, podejzewam ze nie tylko ja jestem ciekaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 11.08.2013 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Kazde drzwi maja od dolu szpare 1..1.5 cm. Wystarczy ? WM mam przygotowane typowo: reku w piwnicy, glowny nawiew i wywiew ida na strych i tam rozdzielacze rurami do anemostatow lub pionami wentylacyjnymi do pomieszczen na parterze. Do reku podpiety gwc rurowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.08.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Kazde drzwi maja od dolu szpare 1..1.5 cm. Wystarczy ? Chyba powinno, w razie czego albo podetniesz bardziej, albo uchylisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 09.01.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Kbab, jak sie sprawuje klima? Mierzysz dalej jaki sie COP utrzymuje? Ty ja samodzielnie montowales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 25.05.2014 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Na powierzchnię 3 pokoi na poddaszu 45m2 jaka duża klima kanałowa powinna być ? Czy balkon na wschód, który posiada boczne ściany i cały jest zadaszony nadaje się na montaż jedn zewn właśnie na takiej bocznej ściance ? Wentylator dmuchałby od ścianki na północ. Odległość do jedn wewn jakieś 6..7m. Różnica poziomów 3m. Co z hałasem ? Obok są 2 sypialnie. Wylot w każdym pokoju chłodnego powietrza zakończyć anemostatem czy kratką ? Anemostat mogę przymknąć tsm gdzie zbyt mocno dmucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.05.2014 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 (edytowane) Na domy do 150m2 dajemy najmniejsze pompy ciepła z kanałówką jakie się produkuje . czyli około 0.7 kW poboru mocy. Oczywiście dom ma rekuperację . Dają sobie radę z chłodzeniem jak i ogrzewaniem - koszt dobrych, Hitachi czy Mitsubishi to około 6500-7000zł brutto + rozprowadzenie do 3000zł Edytowane 25 Maja 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts