Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki macie gara? - jedno, czy dwustanowiskowy ?

Recommended Posts

a my w mniejszości, czyli 1 stanowisko (3,5x6,2) - ze względu na koszty i bryłę budynku

przypuszczam, że samochód będzie parkowany w garażu tylko w przypadku wyjątkowo złej pogody, (nikomu nie będzie się chciało wjeżdżać co dzień - leniwi jesteśmy :) )

mamy podjazd i dodatkowo 1 duże miejsce obok domu. pewnie tu będzie samochód (samochody) stał na codzień. a w garażu ? rowery, motory, kosiarka, itp.

ewentualnie powstanie wiata - jest miejsce na działce

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moja dzialeczka jest na dosc wysokiej skarpie...Az sie prosi zeby podpiwniczyc dom i zrobic pod nim garaz. Wybralismy opcje domu parterowego Jaskółka WM11. Nasza Jaskolka ma 18m dlugosci i 10m szerokosci, sam garaz znajdujacy sie pod domem bedzie miec okolo 70mkw - na dwa duze samochody i dwa niemale motocykle. No i miejsce do majsterkowania dla mojego meza. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczow!

http://forum.muratordom.pl/jaskolka-loricarii,t140412.htm

• 5 months później...

Wg mnie ładna wiata jest b. ciekawym rozwiązaniem. Pamiętajcie, że zimą najważniejsze jest zadaszenie samochodu, boki mogą być odsłonięte (czyli tzw. wiata).

U mnie przynajmniej jednostanowiskowy garaż w bryle budynku z dodatkowym pomieszczeniem gospodarczym. Garaż dwustanowiskowy jako fajny dodatek ale nie wymagany. Przeglądając projekty to wydaje mi się, że te garaże dwustanowiskowe trochę psują architekturę domu a w szczególności wystające garaże w stosunku do linii wejścia do domu.

My planowaliśmy garaż na dwa auta - nieco dłuższy, aby z tyłu zmieścił się motocykl i było trochę miejsca do dłubania przy nim.

Ze względu na oszczędności stanęło na miejscu dla jednego auta i motocykla.

Przedłużeniem garażu będzie wiata - wspaniałomyślnie zaproponowałam, iż będę tam parkować. Tył i drugi bok wiaty będzie zabudowany drewnem - takim samym jak na części elewacji - wiata mam nadzieje będzie ładnie sie komponowała i nada trochę lekkości bryle budynku. W głębi pozostanie jeszcze sporo miejsca - planujemy tam składować drewno do kominka.

Uważnie przeczytałam cały wątek.

Przed poczytaniem nie rozumiałam, dlaczego ludzie, którzy budują dom120 metrów stawiają w bryle garaż 60m2. I powiem szczerze, dalej nie rozumiem.

Przeczytałam, że od samochodu trzeba z zakupami po błocie, i że sie go odśnieża...

Tylko, że po zrobieniu podwórka, żadnego błota na nim być nie powinno, no i w końcu po to się człek wynosi z bloku, żeby się po własnym podwórku czasem przejść.

Ta zima była dość surowa, a mąż odśnieżał mi samochód parę razy, w zeszłym roku to nie wiem, czy w ogóle mu się udało.

I po to bulić za metr kwadratowy garażu tyle samo, co za metr kwadratowy domu?

120 metrów domu to bardzo mała powierchnia jak na dom, nie mówiąc już o domkach 90 metrowych, bez sensu jest wstawienie garażu, lepiej zrobić pokój:-)

To takie przemyślenia, może się przydadzą komuś kto się zastanawia, czy lepiej samemu mieszkać jak człowiek, czy zapewniać salonki czterem kółkom.

Mamy cztery auta. Jedno jest garażowane w ogrzewanym garażu, reszta stoi pod domem. Nie mamy wyjścia, jak na tę trzodę postawić budynek gospodarczy, ale dopiero po wybudowaniu domu dla siebie i w kosztach znacznie niższych niż metr kwadratowy powierzchni mieszkalnej.