Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki macie gara? - jedno, czy dwustanowiskowy ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak sobie teraz pomyślałem, analizując przydatność pomieszczeń w domu: zamiast trzeciej łazienki lepsze drugie stanowisko w garażu.

Wydaje mi się, że dwie łazienki w domu to konieczność, ale więcej pożytku będzie z drugiego miejsca w garażu (jeśli oczywiście są dwa samochody) niż z inwestycji w trzecią łazienkę.

A co Wy o tym sądzicie?

• 3 weeks później...

Jamles, a co to znaczy "normalny samochód + matiz"? Jako zadowolony użytkownik czerwonego matizka prostestuję przeciwko sugerowaniu, że nie jest normalnym samochodem :wink: !

U nas w projekcie jest jednostanowiskowy garaż w bryle domu. Powiększanie go do dwustanowiskowego było niemożliwe ze względu na koszty- to raz, i na układ działki- to dwa. Dlatego zdecydowaliśmy się na garaż+ wiatę.

ciekawa jestem jaki macie garaż na jedne, czy dwa samochody. Ja mam na dwa :D

A ja zgłoszę odpowiedź odrębną i trochę zamącę.

W naszym obecnie wykańczanym domu (wolnostojący, 210 m) w ogóle nie ma garażu. Za jakis czas postawimy odpowiednią do architektury domu wiatę - i tyle. Nasi znajomi trochę się gorszą, a my im mówimy:

1. Nowoczesność

Ostatnie badania firm zajmujacych się eksploatacją samochodów mówią, że w naszym klimacie szybko po sobie nastepujące zmiany temperatury od np. +10 do -10 źle działają na karoserię i układy samochodu. Aby auto słuzyło długo i dobrze, należy je zabezpieczyć przed opadami, ale nie narażać na szybkie zmiany temperatur. Nowoczesne auta: benzynowe i diesle na prawdę zapalają świetnie nawet po skrajnie mroźnej nocy (co wiemy, bo mamy takowe).

2. Wstrzemięźliwość

Garaż faktycznie jest jeszcze jednym pokojem, który trzeba wykończyć i umeblować i za który trzeba zapłacić - też jest docieplony i ogrzewany. A nikomu nie zaszkodzi przejscie od drzwi domu tych paru metrów do auta. Garaż (po komunie) jest uważany za objaw luksusu - więc nawet domuś 90 m.kw. musi mieć garaż. My nie mamy zahamowań ani uprzedzeń. Po prostu garaż nie jest nam na nic potrzebny.

3. Bezpieczeństwo.

Strzeżonego Pan Bóg strzeże. Na wszelki wypadek już na etapie stanu surowego przewidzieliśmy odpowiedni system alarmowy, który zabezpieczył dom i jednocześnie nasze auta za bramą.

Mam garaż na dwa stanowiska, w bryle budynku. Nie uważam tego za przejaw luksusu a jedynie kolejny sposób ułatwienia sobie życia.

Przenoszenie dużych zakupów nawet ze stojącego kilka metrów przed domem samochodu, nie uśmiech mi się (deszcz, śnieg, plucha), tylko sprzątania więcej.

Wysiadając w garażu zakupy mogę zostawić w pomieszczeniu gospodarczym/spiżarni, przez którą przechodzę do kuchni.

Garaż ma dwa stanowiska, bo musimy mieć dwa samochody a nie chcę by, któryś z nich musiał stać na dworze. Tak mam obecnie i to mi nie odpowiada.

Z oczywiście słonecznymi pozdrowieniami Kasia.

Mam garaż na dwa stanowiska, w bryle budynku. Nie uważam tego za przejaw luksusu a jedynie kolejny sposób ułatwienia sobie życia.

Przenoszenie dużych zakupów nawet ze stojącego kilka metrów przed domem samochodu, nie uśmiech mi się (deszcz, śnieg, plucha), tylko sprzątania więcej.

Wysiadając w garażu zakupy mogę zostawić w pomieszczeniu gospodarczym/spiżarni, przez którą przechodzę do kuchni.

Garaż ma dwa stanowiska, bo musimy mieć dwa samochody a nie chcę by, któryś z nich musiał stać na dworze. Tak mam obecnie i to mi nie odpowiada.

Z oczywiście słonecznymi pozdrowieniami Kasia.

9,25m X 3,5m - to tak na 1,5 samochodu wystarczy... :wink:

dwie bramy garażowe jak w myjni samoch. normalne auto+ jakiś matiz,

albo cinkuś się zmieszczą :wink:

a ja z garażu musiałem zrobić pokój :-? takie bywa życie

Zapomniałem dodać, że brama jest jedna, garaż ma szerokość

3,5m i długość 9,25m, .... mieści dwa takie autka (,,normalne")

jakie mam teraz jadno na spokojnie i z luzem... :wink: