Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki macie gara? - jedno, czy dwustanowiskowy ?

Recommended Posts

• 4 years później...
  • Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja się zastanawiam czy garaż który teraz mamy zaprojektowany wystarczy na dwa samochody + ewentualnie jakieś rowery. Samochodziki będą raczej coś a'la kompakty, nie żadne SUV-y :)

Wymiary naszego garażu to:

- szerokość 570,

- głębokość 590

- szerokość wjazdu do garażu 460.

Co o tym sądzicie?

Dwa stanowiska ale z bólem .... fragment z innego topiku

Kurcze mam problem z brama garazowa. Na etapie stanu zero ekipa partacza Wielgusiaka zaproponowala obnizenie wjazdu do garazu o jeden bloczek fundamentowy ale gamonie nie pomysleli ze trzeba bedzie o ten sam rozmiar obnizyc nadproze. W tej chwili mam rozmiar bramy 255x475 i niestety jest to juz wielkosc niestandardowa a w takim przypadku firmy od bram zycza sobie naprawde extra kaske za "wrota". Srednia od 7500 do 9000 PLN z automatyka i zamontowaniem. Kurcze pomyslec, ze za 30 cm mniejszy otwor zaplacilbym niecale 6000 PLN. Kilka firm proponowalo zniwelowanie roznicy poprzez przyklejenie do nadproza 30 cm twardego styro. Niby to nie szkodzi bo niektore bramy nie maja mocowan do nadproza a naped jest z tylu. Co o tym sadzicie? Moze warto dorobic pionowy slupek i miec 2 bramy?? Nie wiem czy szerokosc otworu bedzie wystarczajaca na taki manewr.

poraz kolejny pytam sie poco komu garaz???? Ja mam wiate i jest ok!!

Dziwne pytanie.

Mam czarny samochód, który w tym momencie stoi pod chmurką. Widać na nim po jednym dniu warstwę pyłu, zwłaszcza w lecie (pyłki roslin). Oprócz tego mycie auta w pełnym słońcu powoduje że zostają na nim plamki po szybkim schnięciu wody.

W zimie natomiast nie musisz się męczyć z odsnieżaniem samochodu. Dodatkowo np: wracasz z zakupów na zewn pada deszcze a ty szast i jesteś w garażu a z niego tylko jedne drzwi do domu i zero moknięcia.

Tak więc jedynie garaż dwu stanowiskowy w bryle domu!!!

Moj będzie miał 5.84m szerokości i 6.21m długości.

Zastanawiam się jaki szeroki powinien być garaż jednostanowiskowy, bo taki będziemy mieć. Pojekt przewiduje 3,60, czyli w świetle jakieś 3,20. Moim zfaniem to zdecydowanie za mało. Zastanawiam się o ile go poszerzyć, żeby można było swobodnie otwierać drzwi (mam omege ;)) i żeby rowery mogły się zmieścić. Pewnie że można zrobić 5 m na jedno auto, ale poszukuję optymalnego rozwiązania, zeby za bardzo bryły domu nie rozciągać.

Pomóżcie proszę.