Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki macie gara? - jedno, czy dwustanowiskowy ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Kwestia gustu, finansów, przyzwyczajeń oraz ile i jakie są/będą samochody?

Najważniejsze dla mnie, bo niestety nie dopilnowałam architekta :evil: - wysokość nadproża. Nie tylko dopłaca się za inną konstrukcję napędu (do niskich nadproży), ale mimo starannego montażu brama otwierana ręcznie nie chodzi tak płynnie żeby można było sobie jedną ręką machnąć.

Jeśli ma być jedna brama dla dwustanowiskowego garażu z dwoma samochodami to polecam 5m szerokości bramy (lub nawet trochę więcej) dla czystego komfortu parkowania. Przy węższej trzeba parkować po skosie. Ale jak ktoś nie potrafi parkować to szeroka brama nie pomoże - i tak trzeba się w środku porządnie ustawić, żeby zmieściło się drugie auto a pasażerowie swobodnie mogli wysiąść nie obijając drzwi

Radzę posprawdzać wielkości garażu w świetle, bramy w świetle i rzeczywistą wielkość samochodu (zwłaszcza te większe auta) pamiętając o tym, że katalogowe wymiary często pomijają fakt, że na dachu jest sztywna antena, relingi etc.

U mnie jest jedna brama 5m szerokości, garaż dwustanowiskowy 6.5x6m z przejściem bezpośrednio do domu. Brama segmentowa z automatyką.

Mamy jednostanowiskowy w bryle i plany na wiatę w przyszłości, co spowodowane jest po części względami finansowymi jak również szerokością działki.

My mamy podobnie. (tzn. w planach bo dopiero czekamy na war. zabudowy) W bryle jedno stanowisko (chciałbym dom oszczędny w użytkowaniu i szukałem bryły zblizonej do kwadratu i taki udało mi się znaleźć). W przyszłości planujemy zbudować wiatę na drzewo do kominka, mały schowek na narzędzia ogrodowe i zadaszenie dla drugiego autka. Wszytsko to 3 w 1.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...