Gość Flawia 13.03.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 właśnie dlatego dobrym rozwiązaniem są garaże wolnostojące, o ile działka pozwala (szukać takiej, która pozwoli lub dogadać się z sąsiadem żeby postawić bliźniacze garaże). Można taki garaz zbudować potem, gdy sie odetchnie po trudach budowy domu. Można zbudować na początku tylko wiatę.Co do wymiarów wewnątrz to: stanowisko parkingowe ma wymiary 2,30 m x 5 m, co przy kilka stanowiskach daje projektowane przejscie między samochodami 60 cm minimum. Więc absolutne minimum szerokości garażu to 2,00 + 0,60 +0,60 = 3,20. Ale wiecie ile to jest te 60 cm, zawsze drzwiami można o cos uderzyć, ideałem jest pozostawienie 1,50 m między autem a ścianą czyli 1,50 +2+1,50=5 m. idealna szerokość garażu na 1 auto.Długość - skoro bywają limuzyny długie na 6 m i chcemy je jeszcze w garażu okrążyć, to conajmniej 6,60 - 7,20 m długości by sie przydało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 14.03.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 A ja jeszcze dodam, że na miejsce garażowe w bryle budynku trzeba liczyć 2 tys/m2 więc dodatkowe miejsce garażowe dla drugiego samochodu to koszt od kilkunastu do 30(40!) tys zł.Jeżeli ktoś ma miejsce na wiatę to jest ona o wiele lepszym rozwiązaniem dla drugiego i reszty samochodów. Chyba że ktoś ma kasy za dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małami123 15.03.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 jeden garaz. jak cos to lepiej na jeden samochod, a jak cos to drugi przed domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Flawia 15.03.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 minęły czasy gdy na 1 rodzinę przypadał 1 samochód. I nie wybierałabym już domku z garażem na 1-auto, wbudowanym, to przeżytek i niepraktyczne. Bo gdy jedno auto tu a drugie tam, to będą się gubić różne rzeczy potrzebne dla obu aut. Jak są 2 auta to najlepiej im będzie tuż obok siebie razem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 22.03.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Nie potrzebne nam 2 auta, Duży ma do pracy 1900m i jeździ rowerkiem. Smoczycę (omega kombi) mam na wyłączność Garaż jest uważam solidny 3,9x7,0. Ma się w nim zmieścić smoczyca, 5 naszych rowerów,( kiedyś może skuter) i żeby można z zakupami swobodnie przejść dookoła, nie wycierając się o ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 22.03.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Zapomniałam napisać, że w zapasie jest też 15m2 wiaty pod tarasem, tak na wszelki wypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Flawia 22.03.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 a jak wygrasz w loterii kabriolet?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 22.03.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 My wybudowaliśmy jednostanowiskowy ale domek ulokowalismy na działce tak, że miejsce obok jest. Jak na razie uważam, że to zbedny wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 22.03.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 a jak wygrasz w loterii kabriolet? Kurczę Flawia o tym nie pomyślałam! Jak teraz wygram cabrio, to trochę pobrykam a potem opchnę i wykończę chatę. Jak wygram później to nie wiem..... Jedno jest pewne - "żeby wygrać trzeba grać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aswywiadu 29.03.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Dwustanowiskowy o pow. 40 m2. Na razie jedno auto ale tak na wszelki wypadek wolę później nie żałować.http://www.archon.pl/projekt_domu/dom_pod_hebanowcem/m47415049da011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 29.03.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 U nas będzie garaż dwustanowiskowy. Nie wyobrażam sobie innego, bo dwa samochody to u nas standard i nie wyobrażam sobie, że ktoś miałby stawiać samochód "pod chmurką". Garaż dość duży, bo szerokość 6,20, długość 6,50. Mam nadzieję, że pomieści dwa samochody, rowery i kosiarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Flawia 31.03.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 ja już parę lat trzymam auto pod chmurką, nawet te prosto z salonu, więc nie wyobrażam sobie niemożności wyobrażenia sobie tego Ale sprawiedliwosć musi być i jak ktoś jest taki mocno oszczędny i chce na garażu ciąć koszty to niech zrobi wiatę-pergolę na 2 auta, sprawiedliwość musi być. Nie możemy sie licytować, komu rano jest bardziej potrzebne niezaśnieżone auto... lidszu, obróciłabym u Ciebie te wymiary, jak to jest na 2 auta to lepiej jest mieć jak najszerszy, a na pewno szerszy niż dłuższy.... A jak nie wjedziesz między autem a rowerem opartym o ścianę? albo dziecko wprowadzając rower porysuje Ci bok auta? O i le sam nie stukniesz drzwiami w ścianę przy wysiadaniu... Sprawdzałam długości limuzyn, 5,25 najdłuższa... Dobrze byłoby mieć conajmniej 6,6 szerokości wewnątrz w świetle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkwas 01.04.2009 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Hmmmm. U nas to jest tak, że przerobiliśmy oryginalnie występujący w projekcie garaż, na sypialnię. Mniejsza o przyczyny. Ale jako że jest to sypialnia małżeńska, to chyba można śmiało przyjąć, że garaż mamy dwustanowiskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts