Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki macie gara? - jedno, czy dwustanowiskowy ?

Recommended Posts

Gość Flawia

właśnie dlatego dobrym rozwiązaniem są garaże wolnostojące, o ile działka pozwala (szukać takiej, która pozwoli lub dogadać się z sąsiadem żeby postawić bliźniacze garaże). Można taki garaz zbudować potem, gdy sie odetchnie po trudach budowy domu. Można zbudować na początku tylko wiatę.

Co do wymiarów wewnątrz to: stanowisko parkingowe ma wymiary 2,30 m x 5 m, co przy kilka stanowiskach daje projektowane przejscie między samochodami 60 cm minimum. Więc absolutne minimum szerokości garażu to 2,00 + 0,60 +0,60 = 3,20. Ale wiecie ile to jest te 60 cm, zawsze drzwiami można o cos uderzyć, ideałem jest pozostawienie 1,50 m między autem a ścianą czyli 1,50 +2+1,50=5 m. idealna szerokość garażu na 1 auto.

Długość - skoro bywają limuzyny długie na 6 m i chcemy je jeszcze w garażu okrążyć, to conajmniej 6,60 - 7,20 m długości by sie przydało...

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja jeszcze dodam, że na miejsce garażowe w bryle budynku trzeba liczyć 2 tys/m2 więc dodatkowe miejsce garażowe dla drugiego samochodu to koszt od kilkunastu do 30(40!) tys zł.

Jeżeli ktoś ma miejsce na wiatę to jest ona o wiele lepszym rozwiązaniem dla drugiego i reszty samochodów. Chyba że ktoś ma kasy za dużo...

Gość Flawia
minęły czasy gdy na 1 rodzinę przypadał 1 samochód. I nie wybierałabym już domku z garażem na 1-auto, wbudowanym, to przeżytek i niepraktyczne. Bo gdy jedno auto tu a drugie tam, to będą się gubić różne rzeczy potrzebne dla obu aut. Jak są 2 auta to najlepiej im będzie tuż obok siebie razem...

Nie potrzebne nam 2 auta, Duży ma do pracy 1900m i jeździ rowerkiem. Smoczycę (omega kombi) mam na wyłączność :lol: Garaż jest uważam solidny 3,9x7,0. Ma się w nim zmieścić smoczyca, 5 naszych rowerów,( kiedyś może skuter) i żeby można z zakupami swobodnie przejść dookoła, nie wycierając się o ściany. :wink:

U nas będzie garaż dwustanowiskowy. Nie wyobrażam sobie innego, bo dwa samochody to u nas standard i nie wyobrażam sobie, że ktoś miałby stawiać samochód "pod chmurką".

Garaż dość duży, bo szerokość 6,20, długość 6,50. Mam nadzieję, że pomieści dwa samochody, rowery i kosiarkę :wink: :lol:

Gość Flawia

ja już parę lat trzymam auto pod chmurką, nawet te prosto z salonu, więc nie wyobrażam sobie niemożności wyobrażenia sobie tego :p Ale sprawiedliwosć musi być i jak ktoś jest taki mocno oszczędny i chce na garażu ciąć koszty to niech zrobi wiatę-pergolę na 2 auta, sprawiedliwość musi być. Nie możemy sie licytować, komu rano jest bardziej potrzebne niezaśnieżone auto...

lidszu, obróciłabym u Ciebie te wymiary, jak to jest na 2 auta to lepiej jest mieć jak najszerszy, a na pewno szerszy niż dłuższy.... A jak nie wjedziesz między autem a rowerem opartym o ścianę? albo dziecko wprowadzając rower porysuje Ci bok auta? O i le sam nie stukniesz drzwiami w ścianę przy wysiadaniu... Sprawdzałam długości limuzyn, 5,25 najdłuższa... Dobrze byłoby mieć conajmniej 6,6 szerokości wewnątrz w świetle...