Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedaż mieszkania z kredytem

pablo8206

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam następujący problem. 3 lata temu kupiłem mieszkanie. Wszystko było w porządku dopóki jeden z sąsiadów nie zaczął mi bardzo uprzykrzać życia. Do tego stopnia że nie chce mi się już dalej mieszkać w tym mieszkaniu i oglądać go codziennie i chętnie bym je sprzedał, ponieważ mam na oku niewielki domek na wsi, który za uzyskane pieniądze mógłbym nabyć. Jednak problem jest taki że mam nie spłacony jeszcze kredyt hipoteczny na zakup tego mieszkania. Jednak przemyślałem sprawę i wpadłem na pomysł że gdyby znalazł się klient to po podpisaniu umowy przedwstępnej pożyczyłbym od dobrego znajomego kwotę, która została mi do spłaty, spłaciłbym kredyt, wykreślił hipotekę i klient miałby czyste mieszkanie. W związku z tym moje pytanie. Czy ktoś dokonywał już takiej operacji i czy ma ona szansę powodzenia. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich!

Nie musisz nic pożyczać. To kupujący spłaci za Ciebie kredyt. Wystarczy taki zapis w akcie notarialnym . Dowiedz się tylko w swoim banku czy wyrażą na to zgodę i jaka zapłacisz prowizję od wcześniejszej spłaty . Dwa miesiące temu w ten sposób sprzedałam swoje mieszkanie z kredytem w Millenium.

Nie musisz nic pożyczać. To kupujący spłaci za Ciebie kredyt. Wystarczy taki zapis w akcie notarialnym . Dowiedz się tylko w swoim banku czy wyrażą na to zgodę i jaka zapłacisz prowizję od wcześniejszej spłaty . Dwa miesiące temu w ten sposób sprzedałam swoje mieszkanie z kredytem w Millenium.

Kurcze właśnie w tym jest problem że w banku nie zgodzą się na coś takiego tylko muszę spłacić kredyt wcześniej. Mam w Polbanku w CHF.

Ale to normalna procedura, spłata przez kupującego, chyba że masz w umowie że w ogóle nie możesz spłacić wcześniej to się zdarza. No i pytanie czy przy takim kursie franka cena sprzedaży pokryje kredyt.

Mogę spłacić wcześniej i to bez żadnej prowizji. Cena sprzedaży pokryje kredyt ponieważ mam już niedużo do spłaty. A dom jest w okazyjnej cenie i z dużą działką dlatego tak mi na tym zależy. Poza tym te ciągłe problemy z sąsiadem. Pojdę jeszcze do banku bo może ten doradca się nie znał bo był jakiś nowy. Pogadam z tym co mi udzielał kredytu.