Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na stronie studia z500 pojawił się nowy projekt domku parterowego- z176

Co o nim sądzicie??, mi osobiście bardzo się podoba ze względu na przestronne pomieszczenia, na dosyć niewielkim metrażu..

http://www.z500.pl/projekt/z176,dom,parterowy,z,funkcjonalnym,ukladem,przestrzennym.html

• Odpowiedzi 234
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Fajny domek, ale dlatego przestronny, gdyż nie ma drugiej łazienki lub chociaż WC i bardzo małe pomieszczenie gospodarcze, więc ogrzewanie to tylko gaz albo prąd. Pralka w łazience? Wolałabym dach dwuspadowy, ale to kwestia gustu i.... pieniędzy. Dom teoretycznie funkcjonalny, ale gdzie schowacie narzędzia ogrodowe, meble do ogrodu, narty, sanki, rowery, opony samochodowe, wózki dziecięce, resztki materiałów pobudowlanych, narzędzia...? Chybaże zbydujecie osobny garaż z pomieszczeniem gospodarczym.

Niby dom dla rodziny 2+2, ale bez dodatkowego WC... jak w bloku.

• 2 months później...
Na stronie studia z500 pojawił się nowy projekt domku parterowego- z176

Co o nim sądzicie??, mi osobiście bardzo się podoba ze względu na przestronne pomieszczenia, na dosyć niewielkim metrażu..

http://www.z500.pl/projekt/z176,dom,parterowy,z,funkcjonalnym,ukladem,przestrzennym.html

Ja również zakochałam się w tym projekcie :) Mały i bardzo funkcjonalny. Kiedy planujesz jego budowę?

• 3 months później...
  • 3 weeks później...

Witam!

To jest bardzo dobry projekt. Niestety nikt go jeszcze nie pobudował choć jak biuro Z500 napisało już ktoś kupił ten projekt.

Ja dwa lata szukam projektu, małego, parterowego i ekonomicznego domku i jestem prawie zdecydowany na Z69 z małymi zmianami (zapraszam na stronę forum z Z69 - dużo wypowiedzi osób mieszkających) - jednakże ten projekt "chodzi" mi po głowie.

Jest to właśnie podobny projekt do Z69, ale posiada dodatkowe 12m2... może się kiedyś przydadzą... hmmm

Dodam, że my będziemy mieli gazowe ogrzewanie, ale dla osób które chcą stałe ogrzewanie można wersję z garażem i kotłownię za garażem - na własne oczy widziałem taki dom również ze studia Z500 z takim rozwiązaniem - bomba. Był to projekt Z41 z garażem po prawej stronie - super na żywo wygląda!!! I ma właśnie 112m2 podobnie jak w temacie Z176 :) W sam raz wystarczająco :)

Mi też w zasadzie bardziej podoba się Z176 z garażem niż Z69, ale rozsądek podpowiada żeby mierzyć siły na zamiary. Nie potrzebuję wyjścia z salonu z tyłu tylko z boku (mam wąską działkę 18,5m x 40m)więc zmieniłem projekt pod siebie (salon też bardziej ustawny) i wyszło mi, że miałby 121m2 - fajnie. Jednakże to są dodatkowe koszty...

thumb_Z176L_rzut1_4US3.JPG

thumb_Z176_GP_widok1L.jpg

thumb_Z176L_rzut1.png.jpg

thumb_Z176_GP_widok2L.jpg

Jeśli rozsądek podpowiada Ci by mierzyć siły na zamiary to buduj bez garażu.

Garaż = dodatkowe fundamenty, dodatkowy dach, dodatkowa powierzchnia zabudowy, nie wspomnę o bramie, automatyce, oknie itp - jednym słowem koszty. Na moje ok dodatkowe min 30-40 tys.

Ja bardzo długo szukam idealnego projektu, też zakładałem że musi być z garażem i tylko takie projekty brałem pod uwagę.

Teraz ... hmm garaż no fajna sprawa, ale zawsze można postawić osobny, samochód rzecz nabyta - za parę lat się albo zepsuje albo go sprzedasz. Ukradną ? Jak będą chcieli to i tak ukradną :) Dodatkowe miejsce na graty ? Można zrobić strych, albo blaszany garaż za domem za 1000zł.

Wolę mieć fajny i ładny dom bez garażu i spokojnie wyrobić się z kosztami (które mogę przeznaczyć na wykończenie, ogrodzenie, kostkę) niż jakąś stodółkę z garażem 2 stanowiskowym. Ale to moje zdanie :)

Witam.

Ja planuję zakupić ten projekt w wersji z garażem. Garaż zostanie przerobiony na pomieszczenie gospodarcze tzn:

1. Powiększenie kotłowni na paliwo stałe.

2. Skład na paliwo stałe.

3. Dodatkowe pomieszczenie potrzebne w każdym domu.

Dodatkowo planuję Spiżarnię koło kuchni podzielić na dwa pomieszczenia - z wejściem od sieni będzie to małe WC, z wejściem od kuchni będzie to pralnia.

Ogólnie projekcik fajny spełniający wszystkie wymagania jakie stawiałem temu najodpowiedniejszemu.

A... jeszcze zmiana kąta nachylenia dachu na 30stopni.

Edytowane przez Kuba Kaczmarski

Michał ja mam dość specyficzną sytuację ponieważ mam bardzo wąską działkę tylko 18,5m na 40m i nie mogę mieć osobnego garażu (blaszaka - wiem, że tanio), ale muszę oszczędzać metry i chcę jak najbliżej postawić garaż przy miedzy - nawet bez okna. Z176 + garaż 2-stanowiskowy to 15m + 6,6 daje 21,6m to sporo. Minus 2 metry od miedzy jeśli sąsiad - rodzina - się zgodzi i zostaje mi z prawej na ogródek 16m. Dlatego nie mam innego wyjścia. Dodatkowo byłem ostatnino u znajomego, który pobudował dopiero co dom z garażem 1-stanowiskowym i powiem szczerze, że to tragedia. A mają dwa auta. My również będziemy mieli dwa. Jego garaż wąski, ze nawet przy aucie ciężko podłubać (ale niby normalny garaż metrażowo, szerokościowo). Powiedział mi, żebym się nawet nie zastanawiał tylko robił 2-stanowiskowy bo dodatkowy koszt (przeliczaliśmy wstępnie) to jakieś 4-5tys. zł. i masz duuużo miejsca na dwa auta i gdzie rowery postawić czy narzędzia ogrodowe wrzucić. A to ważne. Dodam, ze kolega podsumował, ze gdyby miał jeszcze raz budować to by pobudował garaż tylko na dwa auta!!!

Ja w dodatku mam zapędy mechanikowato-hobbystyczno-sportowe więc muszę mieć kanał :)

Kuba - bardzo dobry pomysł też o tym myślałem żeby dołożyć dodatkowe WC tak jak jest w Z69, ale kotłownię wtedy całkowicie przenosisz i z niej rozumiem robisz WC, a ze spiżarki pralnię.

Kuba pamiętaj TYLKO PIEC z PODAJNIKIEM żeby jak najmniej go obsługiwać - znam to z życia :). Najpierw u teściowej zainstalowałem zwykły kocioł, później dołożyłem dmuchawę i sterownik ( i mogłem powiedzieć "a nie mówiłem" ) :) a teraz jest piec Krzaczka z podajnikiem - WYPAS !!!

I Kuba tak jak wyżej pisałem widziałem taką kotłownię za garażem Z41 - super rozwiązanie właśnie na paliwo stałe.

Pozdrawiam

Ale jak znam życie, architekt adaptujący otworzy nam oczy.

Pójdziemy do niego przed zakupem projektu i się skonsultujemy.

Działkę mamy spadzistą "przez długość domu" na 20m domu z garażem spadek jest ok 1.2m a w warunkach mamy napisane, że podmurówka nie może mieć więcej niż 60cm.

I tu jest mały problem. Może się okazać, że będziemy musieli coś krótszego postawić a wtedy niestety padnie wybór na piętrowy tzn. z poddaszem...

My piętrowe już przerabialiśmy.

Rozmawialiśmy także ze znajomymi, którzy pobudowali piętrówki z poddaszem. I 99% z nich następny dom postawiłaby parterowy bez tych cholernych schodów!!

Także trzymajcie się nogami i rękami przy parterówce !!!

A co do piętrówki rozważaliśmy projekt Osiek 303 i Lotos.

A ja z żoną myśleliśmy tak: Z128, Z127, Z98, Z162, Z225, Z176 a obecnie myślimy o Z197.

Ogólnie kontakt z Z500 jest bardzo dobry i skupiamy się na ich projektach.

Jeżeli nie Z176 to prawdopodobnie wybierzemy Z197, ale konkretnie ustalimy to po wizycie architekta adaptujacego.

Ogólnie chcemy garaż przerobić na pomieszczenia gospodarcze ze składem węgla.