Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, my w sumie pisaliśmy Ci na maila o kosztach ale w tej chwili mamy trochę więcej materiału więc proszę i nasze ceny z Wrocławia :)

1. papierologia tj. projekt, notariusz, geodeta itp. to ok 14 000 zł

2. fundamenty- 26 000 zł całość

3. ściany z ytonga - 14 000 zł + 1000 zł na kleje itp

4. wieniec 5500 zł

5.dachówkę mamy ustaloną na 13 500 zł ( Koramica ) i porównując ceny podobnie wychodzi Roben Monza plus

6.wiązary zamówiliśmy za 26 000 zl - ale poszukiwania i negocjacje były długie ( zrobiliśmy zmianę na przyszłość i zrobili nam dodatkowo stryszek 33 m kw)

7. okna po znajomości za ok 12 000 zł - bierzemy 3 szyby i 6 komór ( ale normalnie jak szukaliśmy w okresie zimowym to w podobnych cenach można znaleźć okna dla tego projektu- z tym że mamy prawie wszystkie identyczne jak w założeniach pomniejszyliśmy tylko garażowe i kotłownię)

My robimy tak że wysyłamy zapytania, czytamy na forach i zakładamy mniej więcej jakieś koszty na dany etap i w sumie w miarę się to pokrywa z tym co w ostateczności płacimy. No i nasz największy plus to budowa metoda gospodarczą jeżeli można tak to nazwać bo dom buduje tato który ma firemkę budowlaną więc wszystkie koszty robocizny nam odchodzą, trwa to trochę dłużej ale można przeżyć :)

Jak masz jeszcze jakieś pytania zapraszam. Miłego Dnia wszystkim zyczę i pogody w końcu :)

• Odpowiedzi 234
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wielkie dzieki i szacun za tak szczegolowe dane :-) Daj nam to chociaz poglad jakie sa mniej wiecej koszty budowy wg tego projektu i nie wyglada to az tak strasznie jak myslalem :-) Jesli sie postaramy to stan deweloperski powinno sie udac zrobic za ok 250 tys. Dzwonilem tez do Z500 i tak jak Ewa wspominala, mozna zamowic spis materialow rowniez do wersji z garazem - koszt 57 zl, co szybko uczynie. Jeszcze raz dzieki za pomoc i czekamy na wiecej fotek z Twojej budowy :-)

• 4 weeks później...

Witam, znowu cisza na forum :)

Jak postępy w pracach na budowie. U nas skończyli montować wiązary i jutro za folię sie biorą więc w końcu nie będzie do środka padać.

Macie jakieś nowe zdjęcia z aktualnych etapów, bo u was dużo bardziej zaawansowane prace trwają :) ? Ewo coś nie można na link z picasa wejść- może masz jakiś aktualny.

No wlasnie - nie wiem dlaczego nie da sie wejsc i dlatego skasowalam link w stopce, a poza tym nie mam nowych zdjec, bo...kominy dopiero zaczeli konczyc :rotfl: (tak, tak - rece opadaja, jak im to "szybko" idzie) - pewnie jeszcze tydzien im zejdzie, prad sie przedluza - mieli zrobic w tydzien, skoncza do piatku (czyli ponad dwa tygodnie), w srode wchodzi hydraulik (podlaczenie wody, bez podlogowki - idzie o to, zeby nie kuc tynkow). A potem w kolejnosci tynki, podlogowka, wylewka...ale kiedy to bedzie, to sie okaze, bo jak na razie idzie to tak wolno...Aha, w miedzy czasie byla koparka i "podjechalismy" z woda od studzienki do domu (czyli u nas musielismy przekopac cala dlugosc pod domem od strony wejscia).

Zaraz jak tylko bedzie jakis etap u nas skonczony dam znac na forum :yes:

Witam. U nas już po tynkach i wylewkach, wszytsko ładnie schnie i zaczyna już wyglądać:wave:, straszny bałagan mamy za to na zewnątrz, w koncu musimy część gruzowiska wywieźć ale to dopiero po długim wekendzie. ay nadzieję, że po 6 maja wszytko ruszy pełną parą by móc zamieszkać w sierpniu:) tak mamy pouzgadniane terminy oby nikt nie nawalił. Mamy mały zonk ze studnią już drugi raz przestawiają wiertnię bo kamienie na 23m :(( oby w piątek się udało wywiercić...

Poniżej wklejam zdjęcia z telefonu sprzed 2 tygodni, obecnie już nie jest tak mokro:) i całe szczęście:)

http://images35.fotosik.pl/1888/3ab74189857d0cecm.jpg

http://foto1.m.ocdn.eu/_m/a6aa5c608b0e9026f17e4db7a5e1a9c1,3,19,0.jpg

http://foto1.m.ocdn.eu/_m/aaf7bc5afe94ef640347adf831a8f9e5,3,19,0.jpg

kurcze nie wiem co się porobiło, że cały czas mi wkleja takie małe zdjęcia:(( a wszytsko roboię jak dotychczas.. ech..

I oczywiście koncepcja kuchni, łazienki itd. zmieniła mi się całkowicie, kuchnia, szafy do 2 garderób już zamówiona,drzwi, kominek, płytki i deski podłogowe wybrane czeją tylko na zabudowę sufitu i ścianek k-g tam gdzie mają być i już tupię nóżkami na dalszy ciąg...

Ewo ja nadal czekam na 2 kominki wentylacyjne w dachówce i pomalowanie drugi raz kominów czekam czekam czekam i doczekać się nie mogę mam nadzieję, że maj i czerwiec sprzyja robocie:):)

I ciągle czekamy na prąd niedługo będzie już rok no jakaś paranoja.....miał być już w kwietniu teraz panowie z elektrowni twierdzą że początkiem maja, a ja muszę mieć w maju by wygrzewać posadzki przed położeniem podłóg...no i zawsze coś...

pozdrawiam wszystkich czytających.

Edytowane przez czuchacz

Dawno Cie tu nie bylo Czuchacz :yes: - serdecznie Cie pozdrawiam i zazdroszcze postepu - plissss, powstawiaj duze zdjecia, bo ciezko sie dopaczec szczegolow :) (a tak bardzo bym chciala).

U mnie dzisiaj wszedl hydraulik z ekipa (5 osob) i uwijaja sie, jak "w ukropie" :D (do piatku skoncza), tak samo elektryk - wiec w poniedzialek wchodzi tynkarz. W sobote posprzatali nam wkolo domu (pozbierali wszystkie scinki, palety, stemple oddane, a reszta desek jest ladnie ulozona z boku. Kominy beda oblozone tynkiem mozaikowym. To na tyle. Pozdrawiam

• 2 weeks później...

P5040021.JPG

Kominy w koncu skonczone - byla poprawka jednego komina i dlatego tyle zeszlo, prad z odgromieniem zrobiony, hydraulika tez. Na tynkarzy czekamy, bo w zwiazku z tym, ze mielismy obsuwe to zlapali inna robote i teraz musimy poczekac, ale w tym tygodniu powinni zaczac. Piszcie co tam u Was z pracami.

• 3 weeks później...

Witam, jak tam u Was z budowa? My jestesmy juz po tynkach wew. (troche dluzej to trwalo, bo zrobili na styk: czyli za malo od gory i od dolu, wiec "dorabiali"). Byl czlowiek od wylewek i okazalo sie, ze mamy roznice do 5cm :bash: w podlodze - wiec bedzie troche mniej styropianu i w niektorych miejscach wiecej wylewki. Poza tym okazalo sie, ze drzwi wejsciowe sa duzo nizej zamontowane od drzwi tarasowych, wiec je poprawiali (demontaz i powtorny montaz :mad:). Dzisiaj maja nam przywiezc styropian i jutro ludzie wchodza do ukladania, potem od podlogowki wchodza... Odezwe sie, jak to idzie (do tej pory to tak wolno, ze watpie zeby do konca maja zrobione byly te podlogi).

Aha, znowu nam przywiezli 10 ciezarowek ziemi...i konca nie widac ile jeszcze trzeba bedzie tego, zeby wyrownac i te skarpy troche zlagodzic :(

Pozdrawiam Wszystkich - odzywajcie sie !

• 3 weeks później...
To znowu ja ;) - tacy zarobieni jestescie, ze nawet jednego posta nie skrobniecie? Tak jak ostatnio pisalam, odzywam sie - wlasnie pozegnalismy wylewkarzy - zalecenia: jutro polac i przykryc folia - minimum miesiac przerwy. Prawie bedzie czas na ostateczny wybor gresu do calego domu, plytek do lazienki i kibelka, baterii i ceramiki. Ale najpierw zakup kotla i pompy ciepla. Oczywiscie jeszcze sufit bedzie do zrobienia....a z kasa krucho...ale moze wygram w totka, kto wie...:) Pozdrawiam serdecznie.

Witam Ewo trochę na głowie jest ostatnio. U nas za wiele sie nie zmieniło dachowka prawie skończona zostało złamanie nad garażem położyć a potem powoli ścianki dzialowe i okna. Wrzuce zdjęcia w tygodniu z postępów prac. Chętnie zobaczymy jak twój domek sie prezentuje na tym etapie, jak masz jakieś zdjęcia to proszę dodaj. Pozdrawiam wszystkich.

• 1 month później...

Witajcie, to znowu ja - u mnie niewiele sie dzieje - po 5 tygodniach od wylewek (czyli w polowie lipca) zaczeli robic sufity - jutro lub w poniedzialek koncza (musieli wszystkie plyty odkrecac i folie wymieniac, bo sprzedali im zla - zamiast paroszczelnej paroprzepuszczalna), po tym przyjezdza kociol i pompa ciepla, bedziemy wygrzewac ok. 2 tygodni wylewki, przed polozeniem plytek (dla przypomnienia- mamy wszedzie ogrzewanie podlogowe). Aha, zostala podpisana umowa z "elektrownia" i w zeszlym tygodniu podlaczyli nam prad (cos tam zrobili w skrzynce, ze wystarczy teraz kupic gniazdka i bedzie mozna zwijac 200m kabla). Prad oczywiscie "budowlany".

Zdjecia...mam nadzieje, ze da sie :)

https://picasaweb.google.com/102710143365254561255/Budowa?authkey=Gv1sRgCK2y6__lsdqoOQ&feat=content_notification

• 3 weeks później...

Witam,

My również przyłączmy się do grona ulub.z176:-):yes::yes:

Czekamy tylko na ostatnie papiery i dalej.....

Chętnie obejrzymy więcej fotek już zrealizowanych ,

pozdrawiam

mam nadzieje że nikt nie zniknie jak już zakończy budowę:-)liczymy na doradztwo:-)

Witam Marcin1205. Napisz, gdzie sie budujesz. Ciekawe, czy zmieniales cos w projekcie. Jezeli przeczytales watek od poczatku, to wiesz jakich my zmian dokonalismy (chociaz podczas budowy, zawsze cos sie jeszcze zmieni :yes:).

W chwili obecnej wygrzewanie wylewek (jak dla mnie, to niezle popekalo w niektorych miejscach). Poza tym jestesmy na etapie zakupow "lazienkowych" (od dobrych kilku miesiecy siedzialam nad tym i mam juz dosc szukania, wybierania, porownan wizualnych i technicznych, wymiarow, dlugosci, rozstawu, ukladu, opinii...itp. itd. - a moze to ja mam tak nakichane, ze to wszystko biore pod uwage?).

Czuchacz, widzialam Twoja kuchnie na kuchennym watku - super :yes: - zlikwidowalas przejscie przez "spizarke" - taki zamysl byl od poczatku? Zrob wiecej fotek pomieszczen i powrzucaj tutaj!!!

Ewo, jak już znalazłam aparat to go naładować nie mogę....zdjęcia mam tylko z telefonu, mieszkamy do 2 sierpnia:) Cudownie:) tak od początku nie chcieliśmy spiżarki z tego zrobiliśmy garderobę przy wejściu i małe wc przy wejsciu (o tym pisałam wcześniej). jesli mi się uda to wrzucę parę zdjęć tutaj:)oczywście nie wszytko wykonczone...ale to w trakcie mieszkania bedziemy dopieszczac wnętrza:) bo na wiele rzeczy oczywiście pieniędzy zabrakło, zdjęcia wklejam prócz kuchni, którą można oglądnąc na forum kuchni:)

Łazienka

z korytarza zdjęty będzie tymczasowo rozłożony chodnik, który obecnie służy za pochłaniacz piasku z zewnątrz,

wciąż czekamy na stół, szafkę tv i stolik do salonu, obecne meble tymczasowe, nie mówiąc o gabinecie gdzie stoi biurko i dwa regały ale projekt już jest by maksymalnie wykorzystać małą tam przestrzeń (u nas to pokój najmniejszy przy łazience) tylko zbieramy fundusze. Strzałem w 10 było przerobienie kotłowni na garderobę z sypilani (zdjęcie sypialni z drzwiami to przejście do garderoby), zrobię zdjęcie garderoby i wrzucę, pralnia w przejściu do naszej kotłowni (czyli wg projektu garażu) również się sprawda zmiiesciłam wszytko:) wciąż się robi elewacja i tarasy , a że mieszkamy pod lasem ogrom piasku mi się nanosi;/ odkurzacza nie chowam:) teraz myslimy o nawożeniu ziemi i sianiu trway by poskromić plażę przed domem:) pozdrawiam ciepło wszytkich:) aaa i witam gorąco Nowego budującego z176:)

Edytowane przez czuchacz

O matko, czuchacz, ale zajefajnie, super wnetrza. Tyle tego wrzucilas, ze musialbym Cie zasypac pytaniami o...wszystko, a wiem, ze na nic czasu nie masz :). Gratuluje przeprowadzki. U mnie chwile jeszcze potrwa, zanim bedzie tak, jak u Ciebie. Co do kasy, to wiadomo, ze wykaczanie - wykancza ;), wiec spokojnie rozbija sie to nawet na kilka lat. U mnie bedzie dokladnie tak samo. Pozdrawiam serdecznie.