dkost 21.03.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Witam, Aktualnie szukam fajnego projektu i Z176 jest moim mocnym faworytem. Czy ktos z Was rozwazal ponizsze zmiany: - przeniesienie lazienki na druga strone korytarza - powiekszenie dwoch pokoi, poprzez przesuniecie sciany frontowej do przodu - zrobienie WC w miejscu spizarni Zalaczam plan ze zmianami (made by paint ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 21.03.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 dkost, z tych trzech rzeczy mam tylko wc w miejscu spizarki - jest na szerokosc komina, zostawione miejsce przechodnie czyli bezposrednie przejscie do kuchni o wymiarze 100cm i mala spizarka w kacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 21.03.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 No, wlasnie dzisiaj nam zamontowali brame garazowa, a za tydzien wchodzi elektryk - powoli, ale sie ruszylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkost 21.03.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Dzieki za odpowiedz A powiedz mi jeszcze, w tym projekcie jest strop drewniany? Bo na stronie jest ze Teriva, ale w rysunku szczegolowym juz wspominaja strop drewniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 21.03.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Dzieki za odpowiedz A powiedz mi jeszcze, w tym projekcie jest strop drewniany? Bo na stronie jest ze Teriva, ale w rysunku szczegolowym juz wspominaja strop drewniany. u nas strop drewniany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkost 22.03.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 No tak, moglem zajrzec na stronke ze zdjeciami i sam sprawdzic To jeszcze jedno pytanko, czy zmniejszaliscie korytarz w czesci nocnej, bo na zdjeciach wyglada dosc wasko (https://picasaweb.google.com/w.dubaniowski/Budowa03?authkey=Gv1sRgCK2y6__lsdqoOQ&feat=content_notification#5855864903629017490) Ale byc moze to tylko przeklamanie zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 22.03.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 No tak, moglem zajrzec na stronke ze zdjeciami i sam sprawdzic To jeszcze jedno pytanko, czy zmniejszaliscie korytarz w czesci nocnej, bo na zdjeciach wyglada dosc wasko (https://picasaweb.google.com/w.dubaniowski/Budowa03?authkey=Gv1sRgCK2y6__lsdqoOQ&feat=content_notification#5855864903629017490) Ale byc moze to tylko przeklamanie zdjecia. Dokladnie, zmniejszylismy o 20cm. Nam tez tak sie wydaje, ale w podlodze "brakuje" jeszcze 40cm do stanu faktycznego, no i nie ma jeszcze sufitu, wiec wizualnie to jeszcze bardziej "wyciaga" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkost 22.03.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Tez w sumie dobry pomysl na zyskanie troche powierzchni w pokojach Dzieki Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 23.03.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Wczoraj zakończyli u mnie robić tynki:)już zaczyna to jakoś wyglądać :)tylko te mrozy...grrr... palimy kozą, nie sadziłam że one tyle daje ciepła, mimo braku stropu mamy dodatnie temperatury w środku, to pewnie dlatego że już dom jest ocieplony. Danielu my również mamy strop drewniany, a raczej będziemy mieć ale jak mieliśmy koncepcję zmiany wiązarów na tradycyjną więźbę, to wtedy myśleliśmy o Terivie. I jak to u mnie bywa koncepcja kuchni zmieniona na wyspę w środku kuchni, teraz tylko elektryk musi mi przerobić oświetlenie górne w kuchni:bash: ciekawe czy do tego czasu znów mi się koncepcja nie zmieni..Po świętach wchodzi Pan z wylewkami i niech będzie pogoda:stirthepot: pozdrawiam ciepło z mroźnego lubuskiego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 24.03.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 (edytowane) Czuchacz - zazdroszcze odwagi - tynki przy takich mrozach (zeby nie pekaly czy nawet odpadaly musi byc non stop min.+10 stopni), ale do odwaznych swiat nalezy (dwa tygodnie temu musielismy tynkowac garaz, zeby byl przed zalozeniem bramy, ale to garaz...-tynki maszynowe). Co do elektryki, to moze masz na suficie tyle kabla, ze wystaczy tylko przeciagnac czy "cos" - czy masz juz zrobiony sufit ? (jakie koszty, bo u nas dosc duze rozbieznosci cenowe od 3 do 6tys). W nocy mielismy -20, od rana slonko swieci - byle do wiosny . jeszcze zdjecie brama garazowa Edytowane 24 Marca 2013 przez ewa72_krakow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 25.03.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 hmm..no tak jestem "szalona";) wiesz u mnie aż takich mrozów nie było, w domu cały czas dodatnia temperatura (palimy w kozie i nagrzewnica działała) dom ocieplony, mury nie były nigdzie poprzemarzane i oczywiście mam nadzieję, że nic nie odpadnie i nie popęka w końcu odważniejsi od nas nie w takich mrozach i temperaturach pracowali, wcale nie musi być non sto +10 stopni, nie przy dzisiejszych materiałach i technikach budowy, i twu twu twu:stirthepot:nic ma mi nie odpaść i nie ma pękać:) Ewo ciężko mi powioedzieć z sufitem, bo mamy jedną ekipę od wykończeniówki w tym ocieplanie stropu i zrobienie sufitu, za całość tj. + kominek, podłogi, płytki, zabudowy , malowanie itp. płacimy 15tys. nie wiem czy to dużo czy mało ale ekipa z polecenia więć ją wzieliśmy:)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 25.03.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 (edytowane) Czuchacz, bardzo malo Wam policzyli - my od firmy, ktora miala nam robic cala wykonczeniowke, dostalismy wycene na ponad 40tys. Dlatego robimy wszystko przez osobne ekipy, bo to juz wyjdzie o polowe taniej... ...chyba ta Twoja kwota, to bez tynkow i wylewek... Edytowane 25 Marca 2013 przez ewa72_krakow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 26.03.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Oczywiście cena nie zawiera tynków i wylewek) tynków nam wyszło 432m2, płaciliśmy 13 zł za metr robocizny, materiał był nasz, wybralismy Knaufa Diamont bo mocniejszy niż zwykły maszynowy gips, ponoć rzeczywiście tak jest- tak twierdzili panowie od tynków, za wylewki płacimy 35 zł za m2 z materiałem, wybraliśmy cement 42,5 pod ogrzewanie podłogowe, a póżniej podłogi stąd ta cena..a jak u Was kształtują się ceny??(pytanie do wszytskich podczytujących forum)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkost 27.03.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Kolejne pytanie do czuchacz i ewa72_krakow, macie moze jakis spis materialow do tego projektu, tak zeby latwiej bylo to wycenic w poszczegolnych firmach? Bo dostalem wycene od generalnego wykonawcy na ponad 310 tys brutto za dosc ubogi stan deweloperski i chyba bedziemy musieli wybrac inny tanszy w realizacji projekt, albo zbudowac ten metoda gospodarcza Dlatego tez szukam takiego spisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 27.03.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Dkost, taki "spis" to jedynie chyba z faktur, ale mysle, ze nikt nie bedzie sie "bawil" w szukanie czy kopiowanie...Poszukaj lokalnych firm (z polecenia, zobacz sobie na FM biala lista z Twojego regionu). Kazde miejsce jest inne, czy to ziemia na ktorej budujesz (u mnie jest "skala", do tego na stoku) - robocizna, czy to materialy i dlatego ceny i koszty roznia sie...Kazda firma budowlana zrobi Ci wycene, kazdy sklad budowlany czy inny sklep tez Ci policzy ile czego potrzebujesz i jakie to beda koszty. My dostalismy wycene od firmy, ktora robila nam wszystko do stanu SSO - 155tys (materialy 100 i robocizna 55) - koszty robocizny rozbili na etapy, ale materialy juz nie i generalnie sie zgodzilo. Weszlismy w super uklad z jednym skladem budowalnym i od nich wszystkie materialy byly brane (jezeli gdzies w poblizu mieli taniej, dzwonilo sie do nich i negocjowalo, poza tym wszystko co nam zostawalo, brali zwroty, a to malo kiedy jest stosowane).Poza tym sa na FM watki o domu do 200 czy 300tys - poszukaj, poczytaj. Przede wszystkim dom z dachem czterospadowym nie jest tanim rozwiazaniem...Czy macie juz warunki zabudowy? - bo tu moze okazac sie, ze pewne rzeczy nie przejda np. kat nachylenia dachu. Nic nie piszesz na jakim jestes etapie budowy...pozdrawiam ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 27.03.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Czuchacz, my mamy wycene na tynki - 21zl za m2, a wylewki 33zl za m2 z ich materialami. Np. za elewacje (polozenie styropianu i tynku) 40zl (ale to bedzie na samym koncu, wiec daleko), za polozenie plytek 45zl, za sufit 50zl za m2, malowanie - 9 zeta za m2, kominek robocizna 2tys do 4,5tys...dlatego pisalam Ci, ze macie wykonczeniowke zaje......scie tanio (moj maz mowi, zeby do nas przyjechali ) - oczywiscie to za sama robocizne. Po swietach przychodzi elektryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkost 27.03.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Myslalem, ze moze z projektem byl taki spis, typu ile cegiel, betonu itp. Co do etapu budowy, to tak naprawde dopiero poczatek, szukamy projektu, ktory nam pasuje i na ktory bedzie nas stac Ten z176 jest dla nas super, ale nie chcemy sie rzucac z motyka na slonce i dlatego probujemy ustalic ile to bedzie nas kosztowac zanim ten projekt kupimy. Co do warunkow zabudowy, to ich nie potrzebujemy bo jest MPZP i projekt do niego pasuje, takze pozostaje jedynie kasa... jak zawsze FM weruje codziennie, ale jeszcze dluga droga przede mna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 27.03.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Do projektu mozna za dodatkowa kase kupic taki kosztorys - my go nie mamy. Tak, jak pisalam - popytaj o wycene lokalne firmy. Podam Ci na przyklad naszego fundametu: w zw. z uksztaltowaniem naszej dzialki i z czego jest ziemia, koszt wyszedl 55tys (materialy + robocizna), na plaskiej rownej dzialce i innym podlozu, koszty by byly o polowe mniejsze. Cegly sa rozne: maja rozne parametry, rozmiary, producenci, styropian to samo - to Ty musisz wiedziec, z czego chcesz budowac, ile i jakie dac ocieplenie (stad sie biora roznice w kosztach). Ostatnio drzwi wejsciowe kupowalismy jak najtansze - 2tys - sa i po 4tys (srednia polka) i powyzej 10tys. Pisalam, za okna dalismy 10tys, a z tego co pamietam Czuchacz pisala cos o 28tys - sa roznice? Wiem jedno, ludzie oszczedzaja budujac "soba" czyli na robociznie, bo za materialy i tak trzeba zaplacic, pytanie tylko ile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkost 27.03.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Dobrze wiedziec, ze mozna taki kosztorys u nich kupic, bo chcialbym po prostu miec wycene jak najbardziej zblizona do realnych kosztow. Wiadomo, ze pozniej i tak wyjdzie cos niespodziewanego, jak to przy budowie. No nic, szukam dalej firm i czekam na kolejne wyceny. Dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 28.03.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Witam. Jak ja rozpoczynała budowę tego domu to pracowania miała zestawienie materiałów tylko do wersji podstawowej z176. Postaram się Ci policzyć ile poszło nam materaiłu w ilości z faktur, bo sama szukając projektu poszukiwałam na forum zestawienia materiałów i kosztów robocizny, by skalkulować czy mnie na dany dom stać, więćc wiem jakie to istotne gdy liczy się koszty budowy. Jest oczywiście tak jak Ewa pisze koszty oboczne których nie jesteś w stanie przewidzieć do końca u nas tak była np. z pisakiem podnosiliśmy fundament mała skarpa i do środka trzeba było wsypać 3 tys zł, niby nie dużo gdy patrzy się na całość ale zawsze się nazbiera tego sporo. Oczywiście ceny trzeba negocjować, my tak robimy od początku, współpracujemy głównie z jedną hurtownią, która przywozi materiał i zabiera niewykorzystany, a to bardzo ważne. Z moich odręcznych notatek wynika, że wydaliśmy:1. projekt - 2500zł2.adaptacja projektu wraz z mapą do celów projektowych - 3000 zł3. wytyczenie budynku przez geodetę - 400 zł + materiał w postaci sznurków palików 160 zł4. ściągnięcie humusu 250 zł5. kopanie koparką -400 zł5. beton do fundamentów wraz z pompą a później wylanie płyty z betonu łącznie- 8000 zł6. piasek -3000 zł7.mateariały na stan surowy otwarty tj. bloczki, cement itp. – ok. 32 000 zł8. kominy -4200 zł9.robocizna za stan surowy otwarty wraz z kominami – 20 000 zł10.wiązary –ok. 28 000 zł11. dachówka wraz z orynnowaniem – ok. 20 000 zł12. robocizna za dachówkę i orynnowaniem- 11 500 zł13. podbitka materiał +robocizna – ok. 4000 zł14. rury kanalizacyjne pod fundament 700 zł +500 zł robocizna = 1200 zł15. kierownik budowy 2500 zł16. okna wraz z roletami zewnętrznymi -28 000 zł17. elektryk robocizna 3500 zl , odgromienie 1500 zł robocizna – materiał ok. 5000 zł 18. hydraulik 3600 zł robocizna za CO i instalację wod-kan. + materiał 26 000 zł ( w materiale rury kanaliz, piec Co, kaloryfery, rurki pod ogrzewanie podłogowe, stacja uzdatniania wody, zawory , stelaże pod geberity itp. ) czyli łącznie – ok. 30 000 zł – tutaj ceny mocno negocjowane, nasz hydraulik ma dużą zniżkę na materiały, 19. styropian grafitowy 0,31 l na elewację + kleje pianki , tynk struktura– ok. 8000 zł + robocizna 45 zł za m2 (tu mamy jeszcze nie skończony temat więc koszt finalny poznam później)20.styropian pod wylewkę 0,38 lamb ok. 20 m3- 3500 zł –robocizna 35 zł za m221. wycena wykończeniówki 15 000 zł22. tynki wewnętrzne materiał 5200 zł robocizna 5650 zł=10 85023. studnia głębinowa 8000zł24. przydomowa oczyszczalnia ścieków 5 500zł25. wełna na strop – 5500 zł26. strop materiał (płyty +stelaże itp.) wstępnie wycenione na 7000 zł, zobaczymy jak finalnie wyjdzie27. drzwi zewnętrzne 6000 zł28. prąd budowlany do tej pory – ok. 1300 złWszytskie ceny przez nas mocno negocjowane, oczywiście w zależności z czego, z jakich materiałów chcesz budować w niektórych częściach możesz zmiejszyć kwotę np. okna , inny styropian , drzwi itp. bądź zwiększyć jak będziesz miał np. tak jak u Ewy fundamenty kopne w ciężkich warunkach to i cena wyższa.Nam do tej pory opłacało się bardziej szukać różnych ekip do innych części robót, wychodzi taniej, tylko trzeba mieć na to czas siły uzbroić się w cierpliwość i nerwy nerwy ale wszytsko jest do przejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts