Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co za zbieżność gustów. ;) Cieszę się, że go dla Was odkryłem. :)

W komentarzach pod tym projektem możecie zobaczyć co chcę pozmieniać.

Czyżby w Świętokrzyskim i Lubelskim powstały w najbliższym czasie dwa takie same domki?? :wave:

99% za Z197, hmm założę nowy temat o Z197. ;)

Pod tym adresem jest nowy temat.

Edytowane przez Kuba Kaczmarski

• Odpowiedzi 234
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
Zamierzamy z wykończeniem zmieścić się w kwocie 400 tys. zł. Mamy parę zmian w projekcie mn. przesuniecie ścianki w spiżarni o 60 cm w stronę kuchni, podzielenie już byłej spiżarni (my jej nie potrzebujemy) na małe wc i garderobę z wejściem z wiatrołapu, dodatkowo przerabiamy pokój nr 1 i 2 na dwa o podobnej wielkości, bo pokój nr 2 to będzie nasza sypialnia z przejściem do garderoby czyli byłej kotłowni, a kotłownia u nas bedzie w byłym garażu, zaś garaż robimy wolnostojący, przejscie do kotłowni (czyli do byłego garażu) to będzie mini pralnia, powiększamy łazienkę do 8 m kosztem pokoju 3 , który ma być małą biblioteczką, zmieniamy również wielkość okien w pokoju 1 i 2 robimy duże 180/210, podobnie w jadalni, a w kuchni 180/150. Tak planujemy, teraz czekamy na pozwolenie na budowę...potem kredyt i mamy nadzieję budowę.:)))chętnie przyjmujemy wszelkie uwagi i pomysły i wymiany doświadczeń.pozdrawiam

1. Co do budzetu to nie mamy - na ta chwile wiemy tyle, ze ekipa ktora bedzie nam budowac policzyla za materialy 100tys, a robocizne 50tys za SSO - tyle ze policzyli z dachem, ktory jak wiesz jest z wiazarow, wiec koszty i tak sie zmniejsza (wiazary wyceniono nam na 30tys z robocizna, dojazdem i dzwigiem-2 firmy). Z ekipa trudno sie dogadac co do konkretow, ale wszyscy co znaja ich mowia, ze sa najlepsi z najlepszych (nie szukaja roboty, bo to ona ich "znajduje", a raczej ludzie;)). Ta sama ekipa polecila nam porotherm, bo nie naciaga tak wilgoci jak ytong, a chcemy na wiosne jak najszybciej dalej isc z robota, poza tym ostatnio czytalam na forum, ze ytong "sie skiepscil" i nie trzyma wymiarow.

Zmiany w nastepnym poscie, bo tu chyba juz za duzo...i troche inny temat:yes:

...co do zmian - spizarke zostawiam w polowie, w drugiej robie wc (miala byc mini garderoba, ale nie ma gdzie upchac wc), lazienke tez bede powiekszac kosztem pokoju, w ktorym zrobimy a'la biuro (tzn. komputery, jakies papiery, dokumenty, ksiazki itp.) PG musi zostac, bo bedziemy palic ekogroszkiem (gazu brak) pozostale dwa pokoje bez zmian. Likwiduje okno w garazu, w PG (beda tam drzwi) i w spizarce, chce powiekszyc okno w salonie do 180szer (ale po twoim poscie w zw. z oknami - zaczelam ponownie sie zastanawiac nad oknami...:D, a co z dzieleniem). Teraz jestem na etapie wyboru lazienki (chodzi tylko o podlaczenia rur itp.,a tyle z tym zamieszania)-raczej mnie nie stac na architekta wnetrz, wiec sama kombinuje jak moge...;) pozdrawiam serdecznie:)

Dzięki za odpowiedź, my również budujemy z porotherm i w zasadzie decyzję podjęliśmy tydzień temu, jak nam w hurtowniach odradzono bloczki i przedstwiono argumenty za porotherm. Podobnie chcemy sprężyć się z robotą, by w następne święta zimowe rozplaić kominek we własnym domu:) z łazienką wciąż mam problem, bo jak już coś chcę to wydaje się za mała..mąż się śmieje, że niedługo zniknie pokój 3 kosztem łazienki, ale nie nie pokój musi być:)muszę tylko porozmieszczać wszytsko składnie w łazience. Podobnie nie korzytsamy z porad architekta a sama kombinuję co i jak ustawić. Chcemy zbudować wygodny i praktyczny domek dla siebie:):) projekt daje dużo możliwości.. tylko finanse ograniczone:) My również nie mamy gazu, dlatego z garażu zrobiliśmy kotłownię z przechowywaniem peletów bądź ekogroszku, jeszcze do końca nie wiemy jaki docelowo piec chcemy...Pozdrawiam :)

Droga Czuchacz, no to takie dylematy jak u mnie - aranzacje kuchni zrobilam na podstawie programu Ikei, a lazienki na podstawie programu firmy Kolo. Oczywiscie w tym wszystkim najbardziej chodzilo o optymalne ustawienie "hydrauliki" (nie kolorow, bo do tego jeszcze daleko) a jak wiadomo potem nie bardzo nie da sie poprzesuwac :( Daj znac jak bedziecie mieli jakies kosztorysy, choc wiadomo, wszystko zalezy od regionu, rejonu (budujemy na stoku, wiec bedziemy sporo nadsypywac) oraz ekip-y. Nasza ekipa nam wszystko sama zalatwia i robi - moze stad to 50tys robocizny...Co do projektu lazienki mam trzy typy, wymyslam od pol roku rozne opcje, zrysowalam dwa zeszyty i mam dosc - teraz najlepiej, zeby ktos zdecydowal za mnie, aha przesuniecie sciany w lazience jest optymalne o 50cm, no chyba ze chcesz wanne na srodku...:lol2: Co do pieca to tez niewiadomo, bo moj maz ma na wszystko jednakowa odpowiedz:przyjdzie czas to bede myslal - to ja wszystko wyszukuje, wyczytuje, wybieram istotne infa z forum, no coz lubie to, przynajmnie jak przyjdzie ten czas to bede wiedziala czego chce :D pozdrawiam ewa

Czy tylko dwie osoby kupily ten projekt?:confused: I pytanie z innej beczki: zastanawiam sie czy jest nam potrzebne dodatkowe WC, ktore byloby w przedpokoju - wydaje mi sie, ze kazdy z odwiedzajacych i tak szedlby prosto do lazienki...

Do Czuchacz: napisz jak bedziesz dzielic okna i czy w ogole, bo z tym mam problem (no chyba, ze jeszcze nie dotarliscie do tej kwestii...;) pozdr. ewa

Kurcze..no to teraz się zaczęłam zastanawiać i ja nad wc :)) ale nie nie.. u mnie musi być, bo mąż stwierdził, że z dwie kobiety (żona z córką:lol2:)okupujące łazienkę, gdzie miałaby być tylko jedna toaleta to On protestuje:):) Odnośnie okien to te na 180/210 dzielimy (połowa nieotwierana), w salonie marzy mi się okno tarasowe przesuwane dwudzielne (czyli HS przesuwany)... i cena zabija, wciąż o nie pertraktuję z mężem:)małe okna czyli łazienka garderoba itp. jednodzielne. W pokojach 1i 2 chcemy pod okna dać wąskie kaloryfery dlatego 180/210, by kaloryfer nie zabierał nam miejsca na ścianie, podłogówkę robimy tylko w :salon kuchnia łazienka wc wiatrołap, pierwotnie miało być wszędzie:)

W końcu odnośnie kosztów budowy :) budujemy systemem gospodarczym, sami szukamy materiałów i jestem na etapie obdzwaniania lokalnych składów budowlanych i okolicznych tak do 30 km i okazuje się, że bardziej opłaca mi się zamawiać w okolicznych taniej materiał tańszy transport średnio wyliczyli mi za m materiału za same pustaki od 52 zł do 62 zł. nasza ekipa budowlana wycenę ma nam dopiero dostarczyć za tydzień liczymy, że nie wezmą więcej niż 25 tys. za stan od fundamentów do więźby, bo tak wzięli u znajomych za nieco większy domek.Zobaczymy w następnym tygodniu, na pewno Ewo Ci napiszę jak wyszła wycena. Co do wiązarów to podobnie orientacyjnie około 30 zł, w tym to dałam..:mad:bo 4 projekty leżą w starostwie w oczekiwaniu na pozwolenie, a panowie od wiązarów do szczegółowej wyceny potrzebują projektu. Jutro wypożyczam ze starostwa projekt na godzinę, skanuję i przesyłam do wyceny szczegółowej.:) Nie mamy dekarza:( wciąż poszukiwany, gdyż polecony zażyczył sobie za metr kwadratowy 45 zł- jeśli będzie to blachodachówka i 70 zł- za dachówkę, jak dla nas za drogo, na mój region również za drogo! I jak widać z moich postów to ja czytuję forum, jeżdżę dzwonię i załatwiam ..a mąż wyraża zgodę bądź nie:))się ustawił:)a poważnie ja mam więcej na to czasu, stąd taki podział ról. Dodam, że budujemy pierwszy raz, sami i trochę jesteśmy szaleni, że zamiast zlecić firmie (ale na to ograniczony budżet) sami szukamy pytamy i DAMY RADĘ:)

Łazienka...zgroza ja już nie rysuję w zeszycie tylko ściągnęłam dywan w dużym pokoju, zakupiłam kredę i rozrysowuję :)) stanęło na tym, że wchodząc do łazienki po prawej stronie zaczynając od drzwi wc, później 2metrowy blat z dwoma umywalkami (koniecznie dwie), po lewej stronie zaczynając od drzwi prysznic, a w zasadzie ścianka prysznicowa, bo na 100% chcę prysznic walk-in 120 (mam dość mycia zakamarków w kabinach szczoteczkami itp:)),prysznic bez brodzika, z odpływem w podłodze, na końcu wanna 160 max ustawiona dłuższym bokiem do ściany z oknem, krótszym po lewej stronie, musi mi się to wszystko zmieścić:)) Oczywiście czekam na krytykę i uwagi!

Ewo budujecie na zaprawę tradycyjną czy na klej/piankę? My do końca nie wiemy czy dachówka czy blachodachówka...oczywiście koszty są tu decydujące..

I nie możliwe by ten wspaniały projekt kupiły tylko dwie osoby:)))

Moze od poczatku, ogrzewanie identycznie jak Ty wymyslilas, tylko zastanawiam sie dodatkowo nad grzejnikiem w podlodze przy drzwiach tarasowych, okno tarasowe przesuwne (tutaj jest sporo wiatrow i ryzyko trzaskania, a dodatkowo uwielbiamy przeciagi). Super masz wycene za robocizne bez dachu, u nas dekarz za polozenie dachowki policzyl 40zeta za m2 (no wlasnie, musimy miec dachowke, ze wzgledu na czasami zarabiste wiatry, poza tym dobra blacha potrafi kosztowac wiecej niz dachowka). Co do wiazarow to idento:rotfl: tez nie zrobilam kopii i dupa zbita, teraz musimy czekac na oryginaly, zeby jeszcze raz wysylac, bo firmy same sobie robily projekty...:bash: Co do laczenia pustakow, to nie wiem, zobaczymy co nam poleci ekipa. Jezeli chodzi o taras to tylko drewniany - beton, kostka brukowa, kamienie (to wiem na 100% z wlasnego doswiadczenia) zajeb... sie nagrzewaja i dlugo potem oddaja cieplo, a to jest masakra - wyjdziesz kawalek dalej na trawe jest super, a pod chalpa na kamieniach upal - sidziec sie nie da. Lazienka - dobrze babo ,ze sobie mozesz tak "na zywo" porysowac (super pomysl) - ja chce z kolei troche schowac sedes i dlatego: 1) uklad zostanie taki sam jak w projekcie, tylko sedes przeniose miedzy wanne a prysznic, bo umywalke chce miec bardzo duza z dlugim blatem, pod ktorym m.in. schowam kosz na brudy, 2) uklad jak ty wymyslilas, tylko ze, umywalka jedna duza a od okna sedes, druga sciana prysznic i wanna, dostep do okna (tylko robilam sobie wizualke i tak "jakos kwadratowo" to wyglada). Poza tym stwierdzilam, ze jak mam miec okno w miare duze w lazience to wiekszy dostep bedzie na widoki z wanny pod oknem, kran na srodku -i mozna lezec i ogladac widoki na prawo lub lewo (zalezy jak sie polozysz):D. No to wystarczy tych wypocin na ta chwile. Ciesze sie bardzo, ze odezwalas sie Anetko, zawsze to mozna podzielic sie uwagami. pozdr. ewa