czuchacz 12.07.2012 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 W końcu jak wybrałyśmy taki sam projekt to i gusta podobne:):)i nasunęło mi się pytanie odnośnie nieszczęsnej łazienki:) czy sedes zmieści Ci się za umywalkami po prawej stronie od okna? bo ja rozrysowałam to i wychodzi mi, że odległość między wanną a umieszczonym wc będzie wąska..albo coś źle rozrysowuję wiem jedno dziś po pracy, wieczorkiem po położeniu dziecka spać ściągam dywan i rozrysowuję raz jeszcze:) bo układ z wc pod oknem byl pierwotny:)wydaje się najlepszy tylko czy te odległości zachowamy..???a nie chę dotykać wanny siedząc na wc:))jakoś wanny narożnej już nie chcę..szkoda, że ta łazienka ma taki metraż bo najchętniej postawiłabym wannę owalną wolnostojącą na środku pod oknnem..a tak to tylko w myślach..)) a dekarza to macie super tanio jak na moją okolicę:)ale ja dzielnie szukam dalej, może uda mi się znaleźć dobrego i nie tak drogiego... pozdrawiam Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 12.07.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Kurczę..jestem po rozmowie z budowlańcami i odradzają mi wiązary tylko zrobić wzmocnienia pod więźbę dachową bo wyjdzie taniej,....nie wiem co robić czekamy na wycenę Ewo a czy Wam ktoś może doradzał zmianę wiązarów na więźbę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 12.07.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Witaj ponownie, jezeli chodzi o lazienke i sedes: prysznic i wanna na jednej scianie, na przeciwleglej umywalka i sedes, a na srodku niczym niezmacony dostep do okna.... Jezeli chodzi o wiazary czy wiezbe - mnostwo na ten temat sie naczytalam i fachury twierdza, ze gowno prawda w tej taniosci (zreszta mojemu tez tak zasugerowano: no, na ten dach to wiezba ci wyjdzie za 12tys...) - po pierwsze musisz miec projekt zamienny ok. 2-3tys. i wowczas bedzie wiadomo jaki to bedzie koszt (sa inne obciazenia, dodatkowe wzmocnienia, chodzi o rozpietosc dachu i "jakies inne dziwne rzeczy" - ja kompletnie tego nie kumam, ale tak czytalam i generalnie kazdy kto o to zapyta na forum niezla zjebke dostaje.... Podobno koszt wiazarow minimalnie jest wiekszy od wiezby, biorac calosc w kosztorys. Poza tym ostatnio szukalam kosztow zwyklej wiezby dachowej mniej wiecej takiego dachu, jak u nas i wcale koszty sie niczym nie roznily...Ale to tylko takie infoi, a decyzje i tak trzeba samemu podjac....Ja bede pisac na biezaco, co i jak. pozdr. ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 12.07.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 To znowu ja, ciagle zapominam zapytac o okna - czy te duze m.in. w sypialni beda do podlogi? troche sie pogubilam, pierwszy wymiar to zawsze jest szerokosc, a potem wysokosc... ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 12.07.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Sorki, jeszcze raz przeczytalam twoj poprzedni post w zw. z oknami.. i teraz kapuje (jezel jedna polowka bedzie nie otwieralna, to mycie bedzie tylko mozliwe z zewnatrz - mam nadziej, ze wzielas to pod uwage)...Nie lepiej zrobic juz takie tarasowe? A jak chcesz podzielic okno w kuchni? Ja bede miec kran na scianie, zaraz przy oknie (zlew pol na pol pod oknem), wiec sie zastanawiam...piekne sa nie dzielone, ale podobno przy uchylaniu zawiasy szybciej "sie koncza", a poza tym w zimie jak uchyle takie okno to zamiast lufcika, bede miec czesawke z zimna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 12.07.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Witaj ponownie:) wzięłam pod uwagę, że mycie będzie z zewnątrz:) ale teraz mam takie okno w sypialni i mi odpowiada, daję rade w myciu:)wydaje mi się,że jest bardziej praktyczne podzielne niż jednoszybowe (choć rzeczywiście ładniejsze). Wychodzę z założenia, że robię praktyczne i użyteczne rzeczy w tym domu:) bo 4 lata temu wykańczałam już jedno nowe lokum ale w związku z przeprowadzką musiałam je zostawić i buduję nowy domek, nie chcę popełnić błędów typu coś mi się podoba a później w użyteczności jest do bani:sick: okna tarasowego nie potrzebuję w sypialni, chodziło mi o więcej światła (bo ja kocham jasne słoneczne pokoje) i z uchylnością masz rację W kuchni okno 180 szer/150 dl dzielone na 2 części:) zlew przenoszę na ścianę z płytą indukcyjną, to również podyktowane doświadczeniem i estetyką..mam małe dziecko i wiem, że mimo zmywarki na ociekaczu ląduje ulubiony kubeczek talerzyk miseczka..bo tylko w tym jada moja córka:)) i muszę mieć to czyste i pod ręką 24 h na dobę a raczej nie należę do osób które myją coś wycierają i wsadzają do pólek, zaś zmywarki nie włączam co godzinę) i inne rzeczy które potrzebuję użyć, nie chcę by były na widoku, tą ściankę z płytą i zlewem chcę zasłonić wyspą od ściany (tej z oknem od jadalni) ponadto chcę mieć długi niczym nie zakłócony blat pod oknem:) taką mam wstępną koncepcję przyjmuję krytykę Po długich dzisiejszych debatach zostają jednak wiązary..zobaczymy jaka będzie wycena... a z łazienką uparłam się na prysznic walk-in 120 i kombinuję kombinuję i wciąż mi miejsca w łazience brak:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 12.07.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Na goraco co do lazienki: jezeli przesuniesz scianke czyt. powiekszysz lazienke o 50cm to wejdzie w strone drzwi (w oryginale jest prysznic na 90cm), poza tym dlugosc sciany bocznej masz 288cm, wiec zostaje jeszcze miejsce na wanne 160cm...nie ma wielkiego problemu - chyba, ze sie myle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 12.07.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 no i jeszcze zawsze mozesz zostawic wanne pod oknem Poza tym zadalas mi cwieka ze swoim super pomyslem, zeby caly blat pod oknem zostawic w calosci...o ile chcesz zmnieszyc szerokosc kuchni (pisalas o przesunieciu scanki od "spizarki"). Kazdy mowi o ciagu roboczym: lodowka, zlew, plyta...a gdzie wstawiasz lodowke? cholera, ja w kuchni niewiele chcialam zmienic, tyle ze zamiast polwyspu zrobic wyspe (bez mediow), a jaki masz pomysl na stol jadalniany? tak, jak w projekcie pod oknem? o matko, zamiast mniej, to znowu coraz wiecej dylematow:( pozd. ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 12.07.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Tak na szybko po przemysleniach: nigdy nie mialam i pewnie nie bede miec kuchni tak "czystej" jak te, ktore ogladam - zawsze bede miec cos na blacie, czy cos tam na ociekaczu, chociaz caly czas bede dazyc do stanu im mniej na wierzchu, tym lepiej (ale to malo prawdopodobne ), poza tym zadnych ozdobien ,zalaman, uchwytow itp. Po prostu jak najmniej miejsc do zbierania kurzu (nienawidze sprzatac - lubie garnki myc, lubie prasowac ale tylko nie sprzatanie) . Nie daja mi spokoju te duze okna-ile beda od podlogi, bo jezeli maja byc na rowni z oknem tarasowym od gory (zeby wizualnie pasowalo to wszystko do siebie), to wychodzi mi, ze od podlogi beda 35cm...czy to mozliwe, widzialas gdzies takie, czy robilas jakas wizualke - bardzo fajny pomysl z tak duzymi oknami, i jak ta jedna polowka mialaby sie otwierac) chyba tez chce takie do salonu...moge? Poza tym, nie chcialam robic tak wielu zmian, bo to adaptacja a kasa leci (kazdusienka zmiana)...ale pomysly masz super. Na poczatku bylismy nastawieni na indywidualny projekt, ale nasz czlowiek od dokumentow, adaptacji i pozniej bedzie jako kierownik budowy, namowil nas, zeby poszukac gotowca, bo to duzo taniej wyjdzie, jezeli tylko nie bedziemy przerabiac calego domu...wiec na poczatku mialo byc tylko dodatkowe wc, zadnych innych zmian...tia:D:D:D pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 12.07.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Odnośnie okien w sypialni:) (nie mogę teraz znaleźć linka do okien typowych jakie ja chcę mieć , gdzieś to skopiowałam ale gdzie?? to podsyłam Ci link do strony gdzie są zamontowane okna wysokie a pod nimi kaloryfery takie jak chcę umieścić w sypialniach- szkoda tylko, że takich przeszkleń nie będę mieć w sypialni, (a tak apropo linku to bardzo podobają mi się tam przedstawione projekty i realizacje domków i style..ochy i achy mogę wylewać i gdybym w totka wygrała bądź spadek dostała to jeden z nich bym budowała:) ale cieszę się, że w ogóle mogę jakikolwiek:)) okna w pokoju 1 i 2 będą od podłoża 35 cm, jedno na stałe a drugie otwierane do środka jak balkonowe, oczywiście możliwość uchylania go, w salonie normalna wysokość i muszę przekonać męża do tarasowego dwudzielnego HS-u:))a oto link http://www.projektyzwizja.pl/realizacje/z-charakterem2/z-charakterem2-realizacja-1.html Szerokość kuchni zwężam o 60 cm od strony mojej garderoby czyli byłej spiżarni, oczywiście okna też ulegną przesunięciu, w garderobie przy wiatrołapie planuję drzwi rozsuwane z mechanizmem wsuwanym w ścianę, by nie zabierały miejsca , coś jak na tym linku poniżej (oczywiście kolorystyka tylko poglądowa) http://xarchiwum.pl/zestaw-eclisse-bialy-drzwi-chowane-w-sciane-i1315576061.html i aż o 60 bo na tej ścianie od kuchni chcę szafę na ubrania a przeciwległej wąskiej 40 cm szafy na buty ( zaczerpnięte z pomysłu mojej siostry, która tak ma i ja chcę tez tak, bardzo praktyczne i wygodne) W kuchni lodówkę będę mieć na ścianie od garderoby, która będzie cala zabudowana, lodówka stoi w drugim rzędzie od okna blisko do blatu:) wyspę chciałam w pierwotnym palnie ale stanęło na półwyspie od strony salonu będzie do zabudowany wysoki barek z alkoholem i szkłem by nie pić z butelki:) a od strony kuchni barek do siedzenia (trochę inaczej niż większość z barkiem do siedzenia w stronę kuchni:)) a stół będzie albo równolegle do barku albo prostopadle wciąż się zastanawiam:) ale ja się rozpisuję:) i łazienka...powiększam ją o 50 cm.. i nadal kombinuję:) Trochę mnie zdziwiłaś z tym, że każda zmiana w naszym domku Cię będzie dodatkowo kosztować, ja mam to wliczone w cenę adaptacji i kierowania budową (ta sama osoba) tym bardziej, że nie zmieniam konstrukcji stałych a powiększam otwory okienne, ewentualnie ściany nośne przesuwam... ale wiem wiem każdy liczy inaczej i na zakończenie oczywiście jeśli któryś z moich pomysłów na aranżację domku Ci się podoba to jak najbardziej możesz go wykorzystać pozdrawiam i czekam na Twoje pomysły bo wymiana doświadczeń uczy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 13.07.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Witaj z samego rana Anetko, pierwszy link z oknami i wnetrzami super - faktycznie mamy baaaardzo podobne gusta, a okna fantastycznie wygladaja, takie wstawic do salonu byloby super, ja sie zastanawiam tez nad powiekszeniem jeszcze bardziej okna tarasowego...wszystko i tak rozbije sie o kase, a w zw. ze okna beda zamawiane pewnie w ok. grudnia, wiec za pol roku to moze sie cos jeszcze pozmieniac...moze wygram w totka, ktorego nie gram? U mnie za wiele pomyslow nie ma, bo i niewiele zmian ma byc (przynajmniej na ta chwile ). Kuchni nie bede zmieniac, wiec bedziemy miec rozne - dobrze, dobrze, ze sie rozpisujesz, u mnie kiepsko z wizualizacjami czy projektami, nie mowiac o wklejaniu do postow, wiec ja musze sie rozpisywac....moze z czasem. Ja tez mam najwieksze zmartwienie z lazienka...(chociaz mam wytypowane 3 wersje, a naprawde bylo ich wiele np. dodatkowe wc w gornym, lewym narozniku lazienki, albo kabina prysznicowa przy oknie rownolegle z wanna i miejsce zabrane z przedpokoju...tiaa). Wchodze na rozne strony, widze te rozniaste zdjecia i co chwile zmienia mi sie koncepcja-juz mam dosc. A tak z innej strony - ciekawe, czy tak kazdy budujacy ma i czy to normalne? A co do kosztow adaptacyjnych to tak do konca nie wiem, wszystko okaze sie bardzo niedlugo...Bede i tak wszystko opisywac. pozdr. ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 13.07.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 proba wklejenia faworytnego zdjecia..https://lh4.googleusercontent.com/-SEpJYQ1I0yo/T__mqlUaPkI/AAAAAAAAAUE/foD2oB5bcwI/s288/salon1_komineknarozny_podloga%2Blistwyprzypodlogowe%2Bszafkinadtelewizorem.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 13.07.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 kurcze, myslalam, ze od razu sie wklei w posta, a poza tym takie malutkie jakies wyszlo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 13.07.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 13.07.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 ale numer udalo sie:rotfl:, ja taka niekumata baba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 13.07.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 - uklad jest taki sam jak u nas, szczegolnie chodzi mi o kominek, ktory napewno nie bedzie bialy (ten, na wizualizacji wyglada pieknie) tylko, ze w praktyce zawsze gorna czesc nad kominkiem jest brudna...ale do tego jeszcze dluga droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 14.07.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Zaczelam zastanawiac sie nad zamiana lazienki z pokojem obok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 16.07.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Witam ponownie po długim weekendzie. net uzależnia;) świetne zdjęcie i jak widzę pięknie zapowiadają się Twoje wnętrza Ewo:) ja mega szczęśliwa mąż po obejrzeniu przekonał się do dwrzi tarasowych HS i nwet zastanawiamy się o większym przeszkleniu ściany tarasowej:) wraca koncepcja domu w stylu skandynawskim ( o czy mąż nie chciał słyszeć ale po podsunięciu mu kilkunastu wizualizacji i zobaczeniu 1 na żywca podoba mu się tyko dlaczego teraz, gdy najlepsze projekty powyrzucałam myśląc że nie przejdzie:mad: i znowu przepadnę w gąszczu wnętrz w poszukiwaniach:):)ale to to lubię szkoda tylko, że czasu mam tak mało na takie przyjemnosci:sick: łazienka u mnie zostaje w tym samym miejscu:) ale widzę że u Ciebie szykują się zmiany...rzeczywiście jest tak, że im więcej oglądam wnętrz tym coraz to nowsze koncepcje domu:) nie wiem co będzie do czasu wkopania pierwszej łopaty nie mówiąc do czasu wykańczania:) wciąż czekamy na pozwolenie i wycenę poszczególnych części...i aż się boję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 16.07.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 A ja juz myslalam , ze ucieklas co do okien - dlugo myslalam nad tym i wszystko sie rozbija o to, na co bedzie widok, bo np. ja mam wjazd od poludnia i okno miedzy kuchnia a salonem wychodzi mi na droge, ale z drugiej strony dzialke mamy na stoku i bedziemy nadsypywac ziemi, wiec okno bedzie wysoko nad droga...kurde nawet jak pisze, to wymyslam...co do nowych pomyslow wszystko okaze sie za rok, a do tego czasu pewnie jeszcze mnostwo zmian bedzie (co do wykonczeniowki), jak znajdziesz te zdjecia, co ci sie podobaja wrzucaj tutaj. Co do wizualki co jest wczesniej - idealnie ten uklad pasuje do naszych wnetrz, kuchnia, salon, kominek wejscie i chyba sama taki zrobie (wszystko zalezy od kominka i kominow-ile to wystaje od sciany, albo cos )...tez mysle o powiekszeniu okna tarasowego - wszystko bedzie zalezec ile sobie policza, a jezeli nie to przydaloby sie go przesunac...a w zw. ze zmiana pomieszczen lazienki i pokoju, nie daje mi spokoju, ze lazienka bylaby tak blisko z wc, ze kazdy "obcy" i tak szedlby do lazienki, a tego chcialabym uniknac...aaa nie wiem ,co chwile to inny pomysl, juz mam dosc, w dzien mysle, w nocy mi sie sni, zglupiec mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 16.07.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Piszmy, piszmy, rozbuchajmy ten temat z nasza zetka (projekt Z176), moze z czasem pojawia sie nastepni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts