Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piszmy, piszmy, rozbuchajmy ten temat z nasza zetka (projekt Z176), moze z czasem pojawia sie nastepni....:p

Kto wie hehe .. dla mnie projekt super, tylko kosztów się obawiam. Poza tym czekam jeszcze na decyzję z UG czy w ogóle mogę taki dom na mojej działce budować.

A w której wersji budujecie ? Jedna z Was chyba z garażem, a druga ?:)

• Odpowiedzi 234
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak, jak wczesniej pisalam koszt SSO policzyli nam 100 tys material, 50 tys robocizna (jak sie wczytuje w FM, to podobno duzo-za robote)...ale co z tego wyjdzie, to sie okaze jak juz do konkretow dojdzie, reszta w przyszlym roku, wiec wtedy bedziemy sie martwic...moze w totka wygram :rotfl: A tak powaznie, nie mamy pojecia ile bedzie to kosztowalo, ale oczywiscie chcemy jak najmniej, chociaz nie kosztem materialow - na ta chwile interesuja nas koszty wybudowania SSO.

...poza tym uwazam, ze nie nalezy generalizowac kosztow robocizny - tu drogo, tam tanio, wiec szukamy dalej... Tak po zastanowieniu mysle, ze nie do konca policzyli nam drogo - mamy dzialke na stoku, na 10m szerokosci domu spadek wychodzi 175cm, wiec same fundamenty wyjda pewnie duzo drozej, niz jakby stawiano na plaskiej powierzchni, w druga strone tez mamy spadek, wiec kopara troche popracuje, nie mowiac, ze teren kamienisty itd, itp...co do materialow i wykonczenia-kazdy robi wg wlasnych mozliwosci. U mnie maz, np. kompletnie nic nie zrobi, bo nie umie i nie chce umiec (niech kazdy robi to, co umie najlepiej), inny wiekszosc prac wykona sam...i jak to policzyc? Nie ma takiej mozliwosci. Stan SSO napewno nie bedziemy budowac systemem gospodarczym, bo wszystkim ma zajac sie ekipa...wiec to tez trzeba doliczyc do tzw. robocizny. :)

Dzięki Ewo,rzeczywiście pisałaś i masz rację z powyżej:) im dalej w las to się zastanawiam czy nie lepiej oddać budowę w ręce generalnego wykonawcy..zobaczymy:)

Dla czytającej Kasi:) m.in.:

http://www.decorpad.com/search.htm?searchQuery=kitchens&searchType=photos&spaceId=21&currentPage=5

http://www.kvanum.com/

[Dla czytającej Kasi:) m.in.:

http://www.decorpad.com/search.htm?searchQuery=kitchens&searchType=photos&spaceId=21¤tPage=5

http://www.kvanum.com/

:D:D:D

Wywołana do tablicy musiałam się zalogować. Kuchnia http://www.kvanum.com/ to kuchnia z moich snów. Łącznie z niebieskimi hortensjami.

To również kuchnia moich marzeń..:)

mam pierwszą wycenę robocizny SSO bez dachu, robi to jedna sprawdzona (tzn. polecona z pracy:)) firma, i tak:

ława- 2500 zł

ściany fundament.- 2700 zł

docieplenie ścian fundament- 1100 zł

izolacja pionowa i pozioma- 200 zł

parter ściany -5220 zł

wieniec- 4300 zł

słupy 300 zł

kominy 4000 zł

chudziak 2300 zł

ścianki działowe 2200 zł

tj. łącznie 24 820 zł robocizna

cena do negocjacji, (tylko nie mam porównania) szukam w necie jak wyceniają - i tu też różnie, bo wiadomo różne rejony ekipy itp,

ale chyba jest dobrze, na pewno zbijamy cenę za kominy (bo robimy tak jak w projekcie systemowe , stąd obudowa łatwiejsza ) może nam się uda w 22 tys. zmieścić :yes:

jutro mam dostać pierwszą wycenę wiązarów...

a i bym zapomniała rozmawiałam z firmą budowlaną "x", która wstępnie wyceniła nasz projekt domu w stanie deweloperskim za 260 000 zł, ma mi złożyć szczegółową ofertę za 2 tygodnie, no to czekam...

dekarz wciąż drogo chce 50 zł za blachodachówkę i 70 zł za dachówkę za metr kwadrat - za drogo:no: czyli szukam dalej

wiercenie studni- ceny podobne czyli 180 za metr

biegły do szacowania nieruchomości (do wniosku kredytowego) - 400 zł

geodeta do wytyczenia budynku - 400 zł

i znów się rozpisałam:) w związku z najazdem rodzinki:) chwilowo będę nieobecna na necie ale nadrobię:)

Ewo Ty to w pięknej okolicy się budujesz już Ci zazdroszczę :)( mimo że z fundamentami musisz pokombinować ale warto:))

i jeszcze dostałam wycenę blachodachówki Ruukkki Finera grafit z orynnowaniem itp. za całość 18000 zł, gdyby policzył do tego dekarza za 50 zł to robocizna= 13 650 łącznie pokrycie dachowe wychodzi 31650 zł

do tego policzyć wiązary ok. 30 000 zł to dach łącznie 61 650 zł - jak dla mnie strasznie wysoka cena wychodzi...

a u mnie "mala" zmiana...mezu uparl sie zeby zmienic wiazary na wiezbe - kierbud, ktory ma do tego uprawnienia poparl, ja nie (wymienilismy ostro pare zdan na ten temat miedzy soba ;)) - podobno duzo taniej i wiecej miejsca na strychu bedzie - pozyjemy, zobaczymy...rece opadaja (chyba faktycznie, przestane tyle wyczytywac i mniej sie przejmowac).

Niestety nie mamy tak wyszczegolnionej wyceny, ale mysle, ze jak przyjdzie juz do konkretow to bedzie (tez musimy wiedziec ile kasy trzeba na kazda rzecz - tym bardziej, ze na SSO nie podpieramy sie kredytem...

Sasiadka, z ktora razem skladalismy dokumenty dostala wczoraj pozwolenie, a my nie :bash: cholera, a ona na razie nie bedzie sie budowac...czlowiek, ktory nam zalatwia dokumenty, mowil, ze musial do dwoch inspektorow to rozdzielic (dokumenty moje i sasiadki), bo by ktorys projekt nie przeszedl (np. ona ma spadzisty dach, my plaski...), w ogole, jak opowiada co sie tam dzieje i jakich dokumentow sie domagaja (gdzie indziej tego nie ma), to jakbysmy sami skladali, to pewnie do przyszlego roku trzeba by bylo czekac, a tak to jeszcze pare dni, bo jak ognia boja sie przekroczyc 65 dni, gdyz za kazdy dzien zwloki, za przetrzymanie dokumentow 5 stow musza placic :wiggle:, wiec moze bedzie dobrze.

No i w koncu dzisiaj przyjezdzaja nam wode "ciagnac" , jutro bedzie c.d. - 200m w kamienistym podlozu, pod gore (chociaz dla koparki to chyba nie problem), wiec pieron wie, ile im to czasu zajmie ;) - czekamy od ponad miesiaca na to "zjawisko" - ja nie wiem, chyba tylko tutaj tak bardzo wszyscy maja cie w glebokiej d...ie. Umawiasz sie, prosisz sie o konkretne wyliczenia, jeden zapomina, drugi mowi, ze nie musisz go zatrudniac, bo on ma tyle roboty, ze nawet nie szuka (i dlatego nie mamy nawet rozbitej wyceny na poszczegolne prace - bo nie ma czasu - a naprawde sa zajebisci i dlatego czekamy)...jakas masakra na tej wsi tutejszej... aaa nooo jeszcze od maja czekamy na utwardzenie drogi (info od soltysa)...no i czekamy dalej.

No to mamy wode na dzialce.

Dokladnie wyszlo 190mb "przylacza" - zakupione 200m rury, 7szt. trojnikow. Trojniki zalozone wspolnymi silami z "glownym dowodzacym" z wodociagow. Praca koparki 12 godzin rozlozone na 2 dni (piatek godz. 16-21, sobota godz. 7-14) - koszt 6400 bez dokumentacji...na szczescie pozostali wlasciciele dzialek dolozyli sie po rowno, wiec na kazdego wyszlo po 1600 bez dokumenacji.

my również już mamy:)tylko musimy poczekać na uprawomocnienie do 2 sierpnia, a potem batalia z bankami:))

otrzymaliśmy 2 wyceny wiązarów z montażem - 28 000 zł i 31 000 zł ..czekamy na kolejną ...może uda się coś taniej:)

udało się nam zbić cenę budowy sso bez dachu do 20 000 zł :wiggle::wiggle::wiggle: i tak się zastanawiam jak firmy budujące się cenią i jak trzeba z nimi targować ojj niedługo to stanę się ekspertem w targowaniu:) bo udało mi się również zbić cenę dekarza do 45 zł za m za układanie dachówki :) jednak będzie dachówka:D i wyceny dachówek (tych samych modeli) też tak różne ale mąż mnie wysyła twierdząc"gdzie diabeł nie może tam mnie musi posłać" no i tak czaruję ;);) wiem jedno wychodzi na to że ceny po hurtowaniach budowlanych mają narzut 200% skoro schodzą np. z ceny dachówki 5,7 do 3,40 i wiadomo muszą na tym zarobić...

ja wciąż kombinuję z łazienką:):)

Witaj Anetko, fajnie, ze tez macie juz pozwolenie. My nie targujemy i nie szukamy ekip, bo tak jak pisalam, mamy jedna baaardzo polecana ekipe "co sie po nich nic nie poprawia" - a wiesc taka niesie sie po kilku wsiach :D. Poza tym, z tymi kosztami budowy jest roznie - nigdzie nie znajdzie sie dokladnie takich samych wytycznych, zeby moc porownywac koszty, ale uwazam, ze nalezy takie rzeczy pisac, bo tak jak ja napewno jest wielu, co szuka informacji na ten temat.

Tez nie moge zdecydowac sie na konkretny pomysl na lazienke :(... bedziesz miec jakies szafki albo cos w lazience?, bo jak poszerzysz o 50cm, to co bedziesz miec na scianie z oknem?

Z innej beczki - bylam ostatnio w sklepie z wyposazeniem do lazienek - i juz sie boje, jak dojdzie do tych decyzji...;) pozdrawiam serdecznie ewa

z cenami to prawda..na ścianie z oknem chcę mieć wannę i wymyśliłam, że dodatkowo poszerzę łazienkę o wnękę na wc kosztem wiatrołapu, będzie on schowany po prawej stronie wanny patrząc od wejścia do łazienki tak na szerokość 88 cm, a w stronę drzwi chce 2m blat z umywalkami pod umywalkami szafki, więcej szafek nie przewiduje, a naprzeciw umywalek wielka kabina prysznicowa... ale te moje koncepcje to się zmieniają w zależności od kierunku wiatru;);) podobnie jak z projektem kuchni....i dlaczego tak jest że wszytko co ładne musi tyle kosztować;):):)

prawde piszesz kobieto;)...dokladnie tak, jak u mnie z tymi dylematami...na ta chwile mam "leb jak sklep" :( i dlatego odpuscilam troche z wymyslaniem...a co do lazienki, wiem jedno, ze nie chce miec kibelka przy umywalce (nie pasuje mi higienicznie i estetycznie). Tez myslalam przy "ktorejs wizji", zeby zmniejszyc wiatrolap (chcialam tam wstawic prysznic), ale wyszlo ,ze bedzie strasznie waziutki - wiec w ta strone nie przesuwam sciany. Ja chce wstawic wc miedzy wanna a prysznicem (tylko co z tym wolnym miejscem jakie robi sie miedzy wanna a sciana), a wanne chcialabym centralnie dac pod oknem i taka, zeby mozna bylo z obydwu stron lezec i gapic sie w niebo...bo okno wyjdzie duzo wyzej niz obudowa wanny (myslalas o tym, ze nie bedzie rowno z oknem?)