Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam ponownie, w zeszlym tygodniu teren pod dom byl niwelowany (dawno temu bylo tam pole orne i nikt pozniej tego nie rownal), wiec trzeba bylo to zrobic, jutro przychodzi geodeta do tyczenia - podobo potrwa to ok. 3 godzin. W zwiazku z powyzszym, musze szybko podjac decyzje w zw. "uklad wodno/kanalizacyjny" i wybrac jedna wizje na kuchnie i lazienke..

Czuchacz - w koncu mamy obliczenia na wiezbe - potrzeba jej prawie 22m3, a co do kosztow to nie wiem, bo czekamy na wycene...pozdr. ewa

• Odpowiedzi 234
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Ewo po długiej przerwie wakacyjnej:) ale Ci zazdroszczę że już ruszyliście z budową ;) my po przerwie wakacyjnej i spotkaniem z rodziną daliśmy do przeliczenia dach na tradycyjną więźbę:)) więc wielce prawdopodobne, że my również będziemy mieć tradycyjną z nie wiązary..cena wiązarów jest jednak zdecydowanie droższa,dostaliśmy wycenę z 3 firm ceny wahają się od 26 tys. 29 tys. do 32 tys, tak więc czekamy do następnego tygodnia jak nam cieśla wyliczy więźbę:)) z dobrych wieści to w końcu mam dekarza z normalną ceną :wave: a ze złych wciąż czekamy na decyzję kredytową .:sick: czuję się zlustrowana ;) banki wymagają coraz więcej dokumentów..jakiś koszmarek ale co tam jesteśmy pozytywnej myśli:wiggle: ja nadal nie wiem jak rozwiązać łazienkę i kuchnię:):) czekam na Twoje wizje kuchni i łazienki:)

czy to możliwe by tylko 2 osoby budowały ten dom????

Witaj Anetko, widocznie jestesmy pionierkami tego projeku ;)

Wychodzi na to, ze w przyszlym tygodniu robimy fundamenty. Co do lazienki - po roznych pomyslach, kilkunastu rozwiazaniach, w koncu zdecydowalismy. ze podlaczenia zostaja tak, jak w projekcie :D, jedynie co, to przesuniecie scianki o 30-50cm, prysznic bez brodzika. Bedzie dodatkowy wc w przedpokoju. Kuchni nie mialam w planach zmieniac - jedynie zlew troche do przesuniecia w strone lodowki i zamiast blatu od salonu chce miec wyspe ,ale to jeszcze daleka melodia...

Co do tego przesuniecia scianki w lazience, musze poszukac jakis zdjec jak to wyglada, jezeli po jednej stronie drzwi masz umywalke, a po drugiej prysznic - jakos mi to nie pasuje, zeby wszystko bylo rowno z framuga...a poza tym pytanie, na jaka szerokosc bedzie prysznic (czyli miedzy sciana a drzwiami), no bo tam bedzie szklana tafla.

Witaj ponownie Ewo:)

ja u siebie łazienkę widzę tak, że przesunę ściankę o 50 cm, szerokość prysznica 100x120 , drzwi zmniejszam na 70 cm, blat z umywalką na 60 cm stąd przesunę drzwi w stronę prysznica, i Ewo gdzie w końcu umieszczacie małe wc , kosztem części spiżarki czy gdzieś indziej?aaa i oczywiście również nie chciałabym mieć baltu od strony salonu dlatego planuje wysoką półwyspę połączoną ze ścianą z siedzeniem od kuchni...ale mi do tego tak daleko...i też już chciałabym kopać fundamenty:)

Edytowane przez czuchacz

Male wc bedzie w czesci spizarki od gory, czyli przy kominie - to jedyne sensowne miejsce - zastanawiam sie tylko nad drzwiami do niego, bo mozna zrobic od strony drzwi wejsciowych, ale mozna i zrobic od strony wejscia do salonu i wtedy moglyby sie otwierac do srodka wc...tego jeszcze nie wiem.

Dlaczego zmniejszasz drzwi do lazienki? - chyba takich nie ma w standarcie, poza tym przy dodaniu tych 50cm wszystko "zmiesci sie" na tej scianie. Z tego, co zaobserwowalam na zdjeciach, to "szklana scianka" od prysznica lepiej wyglada jak jest zaraz przy framudze, a jezeli "chodzi" o umywalke to lepiej, jak jest odsunieta od framugi (mam nadzieje, ze zrozumiesz moj belkot :))

rozumiem:) też myślałam o drzwiach na ścianie od salonu czyli na ściance z kominkiem i tu jakoś nie widzę tych drzwi ..kominek a obok drzwi...tuu mamy również dylemat , no i jeszcze trzeba wziąć pod uwagę to że ścianą z kominkiem to ściana nośna ..ale bardziej mi się widzą drzwi od salonu..i bądź tu madry...odnośnie drzwi w łazience to 70 cm, bo takie mamy w obecnej i są wystarczające a 10 cm niby nie dużo a robi różnię na ścianie z umywalkami.. kibelek próbujemy schować w wnęce kosztem korytarza ... ale zobaczymy, jak ze wszystkim:) ... a mam pytanie odnośnie dachu robicie czterospadowy czy tak jak w projekcie czterospadowy z dodatkiem na garaż (nie wiem jak to inaczej opisać:):))

rozumiem:) też myślałam o drzwiach na ścianie od salonu czyli na ściance z kominkiem i tu jakoś nie widzę tych drzwi ..kominek a obok drzwi...tuu mamy również dylemat , no i jeszcze trzeba wziąć pod uwagę to że ścianą z kominkiem to ściana nośna ..ale bardziej mi się widzą drzwi od salonu..i bądź tu madry...odnośnie drzwi w łazience to 70 cm, bo takie mamy w obecnej i są wystarczające a 10 cm niby nie dużo a robi różnię na ścianie z umywalkami.. kibelek próbujemy schować w wnęce kosztem korytarza ... ale zobaczymy, jak ze wszystkim:) ... a mam pytanie odnośnie dachu robicie czterospadowy czy tak jak w projekcie czterospadowy z dodatkiem na garaż (nie wiem jak to inaczej opisać:):))

No wlasnie - kominek i drzwi - oczywiscie, z nie pasuja obok siebie, wiec sprawa sie rozwiazala :yes:, co do szerokosci drzwi - jezeli mowisz, ze wygodnie sie uzytkuje i sa normalnie do kupienia - to jestem na tak. Jezeli chodzi o dach, to bedziemy miec calkowicie taki sam, jak w projekcie, tylko wiecej przestrzeni do zagospodarowania pod dachem - aha, mamy juz przeliczone i roznica w cenie miedzy tym gotowym, a tradycyjnym wychodzi ok 13-15tys, oczywiscie na korzysc tradycyjnej wiezby, koszt robocizny za polozenie calego dachu (czyli wiezba, dachowki i ta cala reszta) - 70pln za m2. Gorzej, bo nie wiadomo ile nam wyjdzie fundament - z kazdej strony mamy spadki i nierowny teren (w kazdym narozniku jest inna wysokosc od 1m do 1,8m - juz po zniwelowaniu terenu - jakas masakra), no ale jak sie chcialo dzialke na stoku to plac i placz ;)

Witam ponownie, przepisy mowia, ze minimalna szer. drzwi wew. to 80cm, wiec nie wiem jak to z tymi 70-tkami (chociaz sama bym dala takie do wc-musze zapytac KierBud). Poza tym, co do przepisow - w adaptacji projektu nie ujelismy zwiekszenia grubosci izolacji scian i teraz musielismy "zmniejszyc" dom, zeby zew. wymiary zgadzaly sie z projektem...tak samo dotyczy to zmiany dachu - bedzie taki, jak w projekcie, bo ponowne zlozenie papierow o PNB nie wchodzi w gre (no coz, czlowiek uczy sie na bledach - szkoda tylko, ze na wlasnych :(

Witaj Ewo szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie, by ktoś robił problemy przy zmniejszeniu drzwi do 70 , my chcemy zrobić 70 w obu łazienkach i w pokoju nr 3 , KierBud się zgodził więc chyba ok, a co do zmian poważniejszych jak dach to rzeczywiście w adaptacji należy ująć, jeszcze nie otrzymaliśmy wyceny więźby tradycyjnej ale dobrze wiedzieć jak tam u Ciebie wypadło, choć inny region to zawsze jakieś porównanie jest:) i Twoja cena 70 zł całkiem przyzwoita :))co do fundamentów to u nas płasko ale szczerze mówiąc dla widoków skarpy wolałabym jednak Twoją działkę:) wiadomo większy koszt ale jaki bedziesz mieć efekt:)i już się nie mogę doczekać budowy :)przebieram już nóżkami;)))pozdr

Witaj Ewo:)my również zostawiamy strop drewniany, ciągle czekamy na wycenę więźby, ale jak na moje oko to strasznie dużo Wam drewna 22 kubiki??chyba,że surowego do przetworzenia, bo nam powiedzieli, że maksymalnie 11 kubików już gotowego drewna. Nasza ekipa budowlana mnie zaskakuje oczywiście pozytywnie są szybcy:) mamy już wytyczony domek:)jutro wchodzą panowie z kopaniem fundamentów a w sobotę planują już zalać betonem...jak dla mnie szook..ale dobrze dobrze niech się coś dzieje na działce:) okazało się, że nasza działka nie jest taka prosta różnica w spadzie do 2 metrów...więc też nas będzie kosztować podnoszenie do jednego poziomu..i tak coś czuję, że będziemy budować równocześnie:))pozdrowienia

Czesc Anetko - my tez dzisiaj zaczynamy, wlasnie czekamy na "koparkowego", panowi o ekipy juz sa, wczoraj przwiezli nam druty, dzisiaj maja byc deski szalunkowe - mam nadzieje, ze u nas tez tak pojdzie sprawnie jak u Was.

Co do wyliczen na wiezbe, to pewnie dlatego, ze sa inne parametry obciazeniowe np. wnpm, snieg, wiatr (a jest u nas pierunski, wiec na pewno mamy dodatkowo dolozone-kierbud mowil, ze mamy obliczona b.solidna konstrukcje). Poza tym, mamy wyliczona kompletna wiezbe w ilosciach i rozmiarach (np. laty, czy kontrlaty - czyli calusienkie drewno jakie bedzie potrzebne na dach) :)

Gratulacje:))taka koparka a tak cieszy:)) my właśnie po rozmowach z cieślą i koszt więźby wychodzi nam zbliżony do wiązarów ..i teraz nie wiemy co robić..w zasadzie przy więźbie niby większe poddasze z drugiej strony wiązary lepiej impregnowane echhh mamy czas do soboty, bo ponoć jeśli więźba to trzeba wzmocnić ścianki działowe w korytarzu i zrobić pod nie fundament, czy Wam też tak doradzili??

Ma byc dodatkowe wzmocnienie w suficie, calkowicie niewidoczne (miedzy kuchnia a salonem, od kominka do okna) - tylko tyle wiem, ale na pewno nie to, o czym Ty piszesz (dodatkowy fundament i grubsze scianki dzialowe - nie, nie, nie). Poza tym cos sie nie zgadza z ta wiezba - masz o polowe mniej wyliczona, a 4x drozsza? to po ile jest m3 drewna na wiezbe, bo u nas na ta chwile to 750 za m3...(z moich wyliczen wynika, ze u Ciebie m3 drewna na wiezbe wychodzi ponad 3000 - chyba jednak nie nadaje sie do obliczen... nic z tego nie rozumiem). Trzeba poszukac innego tartaku i kogos, kto to dobrze przeliczy - pytalas kierbud, co on na to? i pisz, pisz co sie dzieje - zakladasz dziennik na FM?

witaj Ewo:) w skrócie u nas wygląda tak,że kubików drewna (wszystkiego ze stropem) wyszło 18 cena 1 kubika 800 zl netto (cena w tartakach wszędzie taka sama, czyli sztywna...zmowa , a powydzwaniałam i odwiedziłam kilka...;))) czyli około 14000 drewno do tego cieśla policzył 10 000 za robociznę , z dachówką 80 zł za metr...i teraz wraca koncepcja wiązarów, bo tak liczymy liczymy i wychodzi, że u nas po cenach tutejszych wiązary wychodzą w tej samej cenie co więźba...decyzję mamy podjąć do soboty rano więc trochę nam umysły parują:))) z innej beczki :) tak mi się wydaje,że na FM to ja się nie nadaję, brak czasu na czytanie o pisaniu nie wspomnę....ale z chęcią poczytam Twój:))

dziś wykopali nam fundamenty i jakiś ten domek mały się wydaje:))) może będzie nam rósł wraz ze wzrostem murów:))) pozdrawiam

Witaj Anetko, tak myslalam, ze juz calosc z robocizna podalas, pamietaj o tym, ze wiazary to tylko wiazary czyli konstrukcja dachu - pozniej i tak trzeba zamowic drewno na te laty i kontrlaty, polozenie folii, czy pelnego deskowania i dopiero dachowka (my raczej nie robimy deskowania).

Ponizej +/- nasze podliczenia (takie, jakie dostalismy):

wiazary 35000 + transport + robocizna 11200 + laty, kontraly ok. 5000 = wychodzi dobrze ponad 50tys + oczywiscie dachowka

wiezba z tymi latami i innymi 16500 + robocizna 19600 = ok. 36000 + oczywiscie dachowka

wiec roznica wychodzi znaczaca...prawie na zakup dachowki ;)