Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 234
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

78Marcin, witaj w klubie. Fajnie, ze sie ujawniles ;) - zawsze to wiecej ludzi do wymiany doswiadczen, podpowiedzi i innych "dyrdymalow" dot. tego samego projektu. Zazdroszcze stanu zero. Jak zapewne wczesniej czytales/as my z czuchacz dopiero zaczynamy w ziemi grzebac...Moze cos wiecej ujawnisz ze swojego budowania? Przede wszystkim napisz, czy robisz jakies zmiany w projekcie.

Dokonaliśmy małej zmiany w projekcie powiększając najmniejszy pokój z 10 do 16 metrów, praktycznie bez kosztów dodatkowych, zaplanowaliśmy też dodatkową toaletę dzieląc spiżarkę i jak na ten moment nie mamy więcej zmian.

Załączam zdjęcia ze stanu zero ( najnowszych jeszcze nie mam).

stan zero 001.jpgstan zero 002.jpg

Dokonaliśmy małej zmiany w projekcie powiększając najmniejszy pokój z 10 do 16 metrów, praktycznie bez kosztów dodatkowych, zaplanowaliśmy też dodatkową toaletę dzieląc spiżarkę i jak na ten moment nie mamy więcej zmian.

Załączam zdjęcia ze stanu zero ( najnowszych jeszcze nie mam).

[ATTACH=CONFIG]135469[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]135470[/ATTACH]

Oooo matko, jak mi daleko do takiego widoku u mnie :(.

A przepraszam jak to powiekszyliscie pokoj - strata lazienki czy garazu? Z tym dodatkowym wc, tez tak robimy.

ściana frontowa pokoju przy garażu jest wyciągnięta do przodu na równi ze ścianą salonu ( tak jak na zdjęciu ) nie tracąc ani łazienki ani garażu, w sumie teraz jest tylko mniejsze zadaszenie nad wejściem na szerokość drzwi i okna łazienkowego, ale uznaliśmy że lepiej mieć większy pokój :)

Spokojnie tylko się wydaje, że daleko, nam stan zero zajął 12 dni ze wszystkim

ściana frontowa pokoju przy garażu jest wyciągnięta do przodu na równi ze ścianą salonu ( tak jak na zdjęciu ) nie tracąc ani łazienki ani garażu, w sumie teraz jest tylko mniejsze zadaszenie nad wejściem na szerokość drzwi i okna łazienkowego, ale uznaliśmy że lepiej mieć większy pokój :)

Spokojnie tylko się wydaje, że daleko, nam stan zero zajął 12 dni ze wszystkim

To teraz rozumiem skad to powiekszenie pokoju, a ja bardzo chcialam miec dokladnie takie zadaszenie - z tego miejsca jest najlepszy widok

widok_wschod.jpgwidok_poludniowy_wschod.jpg

a ponizej zdjecie po odwiedzinach koparki no i chyba tu widac jaki spadek jest, ale tylko z jednej strony, bo po przekatnej bylo 3.5 m

wykopy.jpg

Mam nadzieje, ze teraz to juz czesciej bedziesz tu bywal i uaktualnial swoje postepy...i oczywiscie uczestniczyl w "debatach" na temat naszego projektu ;) moze ktos jeszcze sie uaktywni :) pozdr. ewa

Witam. Ewo piękne widoki :)u nas powoli rosną ścianku fundamentowe i kazda cegiełka nas cieszy:) powiększenie pokoju kosztem tarasu to dobry pomysł, u nas już na to za późno:( no cóż będzie większy taras i mamy nadzieję, że malutki pokoik nam wystarczy:)ostatecznie zdecydowaliśmy się na wiązary z poddaszem uzytkowym 21m (nie za wiele ale musi starczyć) znaleźliśmy firmę, która za wiązary z montażem chce 26 tys. więc nie jest źle:):) oby pogoda nam dopisywała i niech się mury nam pną:) jak nadal myślę jak z tą łazienką i kuchnią :)))pozdrawiam aaa super, że Marcin się dołączył do grona budujących, czekamy na wymianę doświadczeń:)

Wczoraj lali nam beton na lawy fundamentowe - cale 29,8 m3 (wczesniej bylo deskowanie i robienie zbrojenia) - tydzien przerwy i wtedy dopiero beda ukladac bloczki, ktore tez beda zalewane betonem...jakim Wy "systemem" budujecie, ze tak Wam szybko poszlo/idzie z tymi fundamentami? Jak zrobie zdjecia tego co zrobione to podesle, moze wtedy sie okaze o co kamon ;).

Super Anetko, ze rozwiazaliscie problem z wiezba - zawsze to mniej do myslenia ;) Jezeli idzie o lazienke, to doszlam do wniosku (po tylu kombinacjach :bash:), ze zostawiam uklad taki, jaki jest dolaczony do projektu, powiekszam o te 50cm, a we wnece, ktora mi zostanie przy wannie wstawie pralke - wiem, u Ciebie problem rozwiazany z pralka, bo robisz sobie pralnie, ale tez pamietam, ze chcesz wstawic dwie umywalki i na kibelek na tej scianie juz nie bedzie miejsca...a decydowac trzeba sie szybko, bo podlaczenia niedlugo. Ja w ktoryms momencie chcialam dac wc na sciane, gdzie jest prysznic (dokladnie po przeciwnej stronie niz umywalka) - jest tam na to miejsce - nie musialabys zabierac miejsca z przedpokoju. Niestety w moim przypadku, jezeli chce schowac pralke w lazience, to ten pomysl odpada (chociaz, jeszcze caly czas sie bije z myslami, gdzie ta pralke upchac: spizarka czy lazienka). Dawaj znac, jak cos wymacisz - moze zapytaj dziewczyn na FM z "projekt lazienki - wizualizacje" o pomysly. pozdr. ewa

• 2 weeks później...

Witam wszystkich!!!

My z mezem rowniez myslimy o tym projekcie dla nas, ale to wszystko jeszcze przed nami... dopiero w przyszlym roku bedziemy mogli na powaznie myslec o naszym z176.. juz nie moge sie doczekac.. a narazie pozostaje nam cieszyc sie z Wami i sledzic postepy...

pozdrawiam Paulina

Witaj Paulina, rok szybko zleci - juz teraz pewnie zaczniesz myslec o zmianach w projekcie, a potem zmianach w zmianach :D i tak bedzie sie to ciaglo, az do momentu zrobienia fundamentow, a i tak na koncu bedzie poploch czy aby na pewno tak bedzie dobrze :yes: (wlasnie jestem na tym etapie). Jutro bedzie lany beton do bloczkow szalunkowych, wiec po tym przesle zdjecia...

Witam ponownie - zamiast wczoraj, wklejam dzisiaj (wczoraj rano lalo i betoniarka by sie mogla zakopac, wiec przeniesli na dzisiaj)

widok ogolny

1.jpg

od strony PG

2.jpg

a zdjecie ponizej pokazuje jaki mamy wysoki fundament (ok. 2m) z przodu domu...

3.jpg

W przyszlym tygodniu malowanie, ocieplanie fundamentow, odwodnienie i uziemienie wokol domu (uziom byl zrobiony w fundamencie, ale fundament zostal oblozony folia, wiec delikatnie zasugerowalam, ze to nie bedzie dzialac...i "wsadzilam kij w mrowisko" - dlatego bedzie robiony jeszcze raz

• 4 weeks później...

Ale tu cicho, gdzie sie podzialiscie? U mnie wlasnie wylali dzisiaj chudy beton - dalismy drugie tyle mocnieszy niz w projekcie.

Doszly nam nowe zmiany: zwezilismy hol o 20cm, lazienka powiekszona jednak o 60cm (obok wanny bedzie wneka i na sama scianke dzialowa potrzeba ok. 12-15cm...), pokoj sasiadujacy z salonem bedzie zmniejszony od strony holu o 50cm (robie tam wneke na szafe), ale tylko do drzwi. Zmienila sie znowu koncepcja tak zwanej spizarki - bedzie kibelek, ale tam, gdzie mialam zrobic szafe, bedzie jednak bezposrednie przejscie do kuchni...No to na razie tyle.

Pozdrowienia dla Wszystkich budujacych i podpatrujacych :).

Witaj Ewa! faktycznie cicho tu... ja niestety nie mam narazie czym sie chwalic ale Twoje postepy podziwiam i... zazdroszcze tych widokow... Super naprawde!!!

A moze udaloby Ci sie wkleic skan Twojego projektu juz po zmianach?? byloby super...

pozdrawiam p.

Rzeczywiście ucichło tu ale Ewa kusi i pojawiają się wpisy;)) u mnie stoją już mury:)jak przegram zdjęcia na komp to wkleję:) w piątek (jak będzie pogoda przyjeżdżają wiązary, 3 dni i szkielet dachu już będzie...kurcze jak to cieszy:wiggle: Ewo ale poddałaś mi pomysł z tym przesunięciem ścianki pokoju, ja wprawdzie nie planuję tam szafy ale ładna konsolka w przestronniejszym korytarzu będzie wyglądać super tak więc skorzystam z Twojego pomysłu i tez tak zrobię:)) okna mamy już zamówione, drzwi zewnętrzne wybrane, chcemy jeszcze w tym roku ocieplić ale bez struktury (sam styro klej siatka, reszta na wiosnę) plany mamy takie, że o ile zima będzie łagodna to elektrykę kanalizację robimy w zimie, by początkiem marca (oczywiście przy pogodzie) robić tynki wewnętrzne - ekipa już zarezerwowana i ruszyć z całą resztą:)) pozdrawiam wszystkich a w szczególności Ewę która podsuwa świetne pomysły i dzielnie podtrzymuje nasz wątek z176:))

Witaj Ewa! faktycznie cicho tu... ja niestety nie mam narazie czym sie chwalic ale Twoje postepy podziwiam i... zazdroszcze tych widokow... Super naprawde!!!

A moze udaloby Ci sie wkleic skan Twojego projektu juz po zmianach?? byloby super...

pozdrawiam p.

Postaram sie, ale sama musze najpierw naniesc zmiany ;). Paulina0100, jak zaczniesz sledzic na biezaco inne posty, to zobaczysz jakie tempo niektorzy utrzymuja :)

Wlasnie dzisiaj zaczeli nam stawiac sciany - zobaczymy ile to potrwa. Zapomnialam napisac wczesniej, ze zamowione juz mamy drewno na wiezbe - powinno byc pod koniec pazdziernika i w ogole nie mam pojecia jaka dachowka bedzie :confused:. (musze przegladnac PnB co do kolorow). Zwiekszamy okno w salonie na 180 szer i w kuchni (ale do konca nie jestem jeszcze przekonana - a 100% decyzja musi byc podjeta na dniach), likwidujemy okno w PG na rzecz drzwi, nie bedzie okna w spizarce, a w garazu zmniejszamy. Kurcze, okno tarasowe z niskim progiem wycenili nam na 14tys - chyba jednak nie bedziemy takiego miec (caly czas nie moge w to uwierzyc :jawdrop: - chyba jeszcze raz zapytam).

SNC00178.jpgSNC00180.jpg

Witam wszystkich, chętnie zobaczymy zdjęcia :)

U Nas tez powoli domek rośnie, ale z tego co pisze czuchacz daleko Nam jeszcze do tego stanu. My też zdecydowaliśmy się na wiązary, proszę o podpowiedź skąd zamawiałaś wiązary i w jakiej cenie (bo my oferty dostaliśmy z dużymi rozbieżnościami). Zastanawiamy się jeszcze nad wysokością wnętrza, w projekcie są 3 metry, czy robicie taką wysokość czy coś zmieniałyście.

W tej chwili nasz domek wygląda tak :)

[ATTACH=CONFIG]144217[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]144218[/ATTACH]

Witam wszystkich, chętnie zobaczymy zdjęcia :)

U Nas tez powoli domek rośnie, ale z tego co pisze czuchacz daleko Nam jeszcze do tego stanu. My też zdecydowaliśmy się na wiązary, proszę o podpowiedź skąd zamawiałaś wiązary i w jakiej cenie (bo my oferty dostaliśmy z dużymi rozbieżnościami). Zastanawiamy się jeszcze nad wysokością wnętrza, w projekcie są 3 metry, czy robicie taką wysokość czy coś zmieniałyście.

W tej chwili nasz domek wygląda tak :)

nie wiem do kogo to pytanie, ale odpisze - jestesmy dokladnie na tym samym etapie (tylko sciany z porothermu) - teraz wszystko zalezy od pogody :). Pisalam kiedys, ze zrezygnowalismy z wiazarow na rzecz wiezby (koszty o polowe taniej) oczywiscie byl nowy projekt robiony - dzisiaj chcieli juz nam nawet przywiezc, ale nie mamy gdzie zlozyc (musimy czekac na "koparkowego", bo bedzie jeszcze nawozona ziemia)...Wysokosc 3m zostawiamy.

A teraz ja mam pytanie, czy zostawiliscie wysokosc okna od podlogi na 85cm jak w projekcie? Szczegolnie idzie tu o kuchnie...