Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam:)odpowiadając w kolejnośći:)

Rzeczywiście z wiązarami rozbieżności są i to nie małe, my robiliśmy wycenę w 3 firmach wybraliśmy Blach-dek z Wolsztyna (lubuskie), bo robi w naszym regionie dużą ilość wiązarów, sprawdzeni i polecani przez kierownika budowy, całość tj., wiązary, łaty, kontrłaty transport i montaż kosztował nas 27 tys. projekt wiązarów ze stryszkiem użytkowym 21m przy 1,9 wysokości. Marcin a Tobie ile wycenili i skąd bierzecie? Wysokość zostawiliśmy 3m lubimy wysokie pomieszczenia:)

Odnośnie okna w kuchni to my mamy 92 tak aby szafki kuchenne zrównać z parapetem, odnośnie okien to w salonie powiększyliśmy to małe 150/150 na 180/235, w sypialniach naprzeciw łazienki okna 180/200 lubimy dużo światła.. po wybudowaniu ten sza domek taki stodołowaty się wydaje z licznymi przeszkleniami :)) wierzę, że jak już będzie dach i cała reszta to zmieni swój obraz :)

Pochwaliłam się dwa dni wcześniej, że dziś wiązary montują...i :mad: opóźnienie..mają zacząć jutro oby... bo pogoda nam tu dopisuje jeszcze przez kolejny tydzień, a chcielibyśmy pokryć membraną by wiązary nie mokły...zobaczymy

Pozdrawiam wszytskich Aneta

• Odpowiedzi 234
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

Anetko - podobno nie zostawia sie styropianu bez zabezpieczenia na zime (czy jakos tak) - wiec zastanowcie sie, zeby na wiosne dodatkowych kosztow nie bylo...

Mam pytanie: jaki macie wymiar drzwi zewnetrznych??? - bo w projekcie sa strasznie niewymiarowe. Co do okna w kuchni: na tym etapie zawsze jeszcze mozna dolozyc od podlogi kilka cm pustaka, cegly czy "czegos tam" - tez chce miec parapet rowno z blatem, a caly czas wydaje mi sie, z zabraknie przy wysokosci 85cm...

Super cena za wiazary z montazem i transportem :) No to widze, ze jestes sporo przede mna....

Witamy, odnośnie wiązarów to najkorzystniejszą ofertę otrzymaliśmy od firmy Burkietowicz 28 tys. brutto, napiszemy również to tej firmy którą podałaś :) Widzę również info o oknach, jeżeli można podpytać na jaką firmę się zdecydowaliście, bo przy każdej opinie o jakości są bardzo różne i często jakość nie idzie w parze z ceną.

Czekamy oczywiście na zdjęcia :)

Witaj Marcin, na okna zdecydowaliśmy się z HeKaPlast robią na Schuco (Schuco sprawdzone przez rodzinę i znajomych), spodobały nam się, dobre mają parametry okna ,poniżej wklejam parametry okna 150/150 , my za wszystkie okna wraz z roletami zewnętrznymi z silnikami, ciepłym montażem płacimy 29 tys. (zaznaczam, że powiększaliśmy okna)

System: HeKaPlast SchucoCT70

Kolor: 2 X G.OAK,2 x Golden Oak [49158] 1gru

Szkło: 4-18-4-18-4 UG=0.5

Listwa: Systemowa

U = 1.01

Silnik z prawej strony

Parapet H=90cm

Uszczelka: czarna

Rama: CT70 68mm

Skrzydło: CAVA 83mm

Okucie: R 4grz. + DFE,UR 4grz+MSL+DFE

Listwa podokienna: schuco + termoizolacyjna taśma rozpręSna

Ramka międzyszybowa:Swisspacer kolor jasny brąz

wyp.wrębu okuciowego: czarna uszczelka w dolnej części ramy

Klamki: Schuco Acustik F9

Czuchacz fajne zdjecia, super dzialeczka. Piszesz o cieplym montazu okien - to ile macie tego ocieplenia? My dajemy najlepszy z austrotherm 15cm - musielismy "wjechac" scianami do srodka, zeby zew. wymiary zgadzaly sie jak w projekcie i dlatego tylko dodalismy 3cm (nie pomyslelismy wczesniej zeby zrobic projekt zamienny, ktory jest tutaj wymagany).

Co do okien my zrobilismy wycene na najzwyklejsze w oknoplast, w punkcie bardzo polecanym ze wzgledu na kontakt a przede wszystkim na montaz (to najczestsza przyczyna ewentualnych problemow) oraz rolet bez silnikow (tylko dla okna tarasowego-duze) - dosc czesto tutaj wylaczaja prad i ciezko by bylo zyc "w niemocy" zasloniecia lub otwarcia takich rolet ;).

Zmniejszamy wysokosc otworu na drzwi zew. do 215cm.

Witam

Niestety nie pamiętam jaka jest wysokość bloczka, wiem że na metr wchodzi około 10 sztuk (lokalna hurtownia sprowadza ceramikę z Niemiec, o ile mi wiadomo ten pustak jest większy od polskiego)

Dzisiaj pełna zapału pojechałam na budowę zobaczyć wiązary...a tam tylko kotwy przymocowane...Panowie montowali je od 8 do 13 powoli, dokładnie i dobrze.. a poniżej efekt ich dzisiejszej pracy

http://images42.fotosik.pl/639/42cffd0a4a1e161bgen.jpg

http://images43.fotosik.pl/1604/20f759463eea8f33gen.jpg jak się wpatrzyć to na wieńcu widać metalowe kotwy

http://images50.fotosik.pl/1723/072e00a2838a018agen.jpg widok z bliska

a poniżej sarenki, które ostatnio odwiedzają moją działkę:)zdjęcie z daleka by ich nie spłoszyć:)

http://images47.fotosik.pl/1608/57eada06c90197b9gen.jpg

Ewo działeczkę to Ty masz boską z takimi widokami ech.... szkoda ,że u mnie takich nie ma...my ocieplamy styropianem firmy swisspor lambda grafitowy 15cm :)dobre współczynniki i certyfikaty, my też zmniejszamy drzwi do 215, a czy w szerokości poszerzacie, bo my się tak zastanawiamy

pozdrawiam

Zazdroszcze etapu wiezby, u nas wlasnie pogoda sie spierdzielila calkiem (a ma byc jeszcze gorzej) i pewnie prace znowu przystopuja ...

Nie poszerzamy drzwi zewnetrznych, bo za chwile masz i tak przejscie na 90cm (tu nie dajemy drzwi) - wiec calkowicie bez sensu. Macie juz wybrana dachowke? Robicie podbitke, nadbitke czy jeszcze cos innego (u nas bedzie nadbitka). Bedziecie miec ogrzewanie podlogowe? W jaki sposob wyliczylas tak dokladna wysokosc okna w kuchni? (zeby bylo rowno z blatem).

78Marcin - moze Ty masz jakies fajne pomysly, tylko kryjesz sie z udostepnieniem na forum ;) ?

Jak na razie pomysł mieliśmy tylko z tym przesunięciem ściany z przodu, w większości okna zostawiliśmy bez zmian jedynie zmniejszaliśmy wielkość w garażu i kotłowni bo naszym zdaniem były za duże. Co do drzwi zewnętrznych to również robimy na 215 a szerokość z projektu. O podziale spiżarki na 2 części żeby powstało małe WC już pisaliśmy. Ogólnie domek budujemy metodą gospodarczą więc idzie Nam zdecydowanie wolniej i na bieżąco myślimy co zmienić, a mamy o tyle dobrze, że dom buduje teściu więc nie musimy wszystkiego aż tak pilnować i wspólnie na bieżąco podejmujemy decyzje.

Ale chętnie czytamy, oglądamy Wasze etapy realizacji i staramy się dorzucić coś od siebie :)

Kurcze, znowu nie przyszedl mi email o nowym poscie :mad:...

I nie tak mialo byc 1_jzzpl.jpg...jeszcze dodatkowo tu sie 2.11. nie pracuje, bo by ludzie pozabijali...ale jestem dobrej mysli :).

Co do okien zostajemy przy oknoplast (okna Koncept): bez zmian pokoje, lazienka i tarasowe (dwukwaterowe, przesuwne), zmniejszamy w garazu, poszerzamy w kuchni i salonie na 180, likwidujemy w spizarce i PG (beda drzwi) - na ta chwile mamy wycene na 11500 z montazem (nie szalejemy z parametrami okien, bo beda dodatkowo rolety, poza tym wszystko idzie za "gotowke", wiec troche inaczej wydaje sie kase, jak nie ma podparcia kredytowego ), czekamy z zamowieniem do polowy listopada, bo wtedy dodatkowo maja byc promocje zimowe (a tak poza tym, to jeszcze nawet dziur na okna nie mamy:lol2:, wiec i tak nie da sie zamowic). Szukaj polecane w okolicy salony czy ludzi (a przeszukaliscie biala liste na FM?).

Macie wybrana juz dachowke? Jaka firma i kolor? My dzisiaj bylismy w jednej firmie - czekamy na wycene ceramicznych i batonowych - juz sie boje przy tym dachu...

Witam

Rzeczywiście zima nas zaskoczyła:) a ja wciąż czekam na pozostałą część wiązarów bo Panowie kończą inną budowę..:mad: już nawet się nie chwalę kiedy bedą..Odośnie okien to uważam, że niezależnie od tego czy ktoś buduje się za gotówkę czy za kredyt każdy z nas liczy każdą złotówkę bo wiadomo budowa to taka studnia bez dna...a my szukamy oszczędności na każdym etapie i dlatego ciężko pertraktuję ceny o czym pisałam powyżej :)

Dachówkę wybraliśmy ostatecznie z Koramica ceramiczną Alegrę antracytową angobę trafiliśmy na niezłą promocję więc opłacało się nią zamówić choć wcześniej na 99% zdecydowani byliśmy na Nelskampa :))ale ceny okazje promocje weryfikują wiele rzezy:))

Pzdrawiam ciepło:wiggle:

Witam

Rzeczywiście zima nas zaskoczyła:) a ja wciąż czekam na pozostałą część wiązarów bo Panowie kończą inną budowę..:mad: już nawet się nie chwalę kiedy bedą..Odośnie okien to uważam, że niezależnie od tego czy ktoś buduje się za gotówkę czy za kredyt każdy z nas liczy każdą złotówkę bo wiadomo budowa to taka studnia bez dna...a my szukamy oszczędności na każdym etapie i dlatego ciężko pertraktuję ceny o czym pisałam powyżej :)

Dachówkę wybraliśmy ostatecznie z Koramica ceramiczną Alegrę antracytową angobę trafiliśmy na niezłą promocję więc opłacało się nią zamówić choć wcześniej na 99% zdecydowani byliśmy na Nelskampa :))ale ceny okazje promocje weryfikują wiele rzezy:))

Pzdrawiam ciepło:wiggle:

Oj tak, oj tak - ja tez chce dachowke w tym kolorze - czekamy na wycene, ale tez bedziemy jeszcze pytac, moje faworyty to: koramic alegra, roben: piemont i monza plus (wszystkie duze, a podobno na duzych polaciach najlepiej wygladaja). Robicie wlazy na dach przy kominach? Bo my chyba tak, ale jak zwykle na tym etapie nie na pewno ;). Jakie wybraliscie drzwi zewnetrzne - my musimy za tym wlasnie pochodzic.

Widzialam w okolicy dom z duzymi oknami nie dzielonymi - super to wyglada (chcialam takie, ale wszyscy gadaja, ze jak w sklepie, sprzedawca od okien, ze lepiej dzielone...). Znowu sie zastanawiam czy nie zmienic, bo jeszcze moge. A jak u Was bedzie z tym dzieleniem okien?

Znowu nie mam ifo na mail, ze napisalas posta.....cos sie skichalo :confused:

Witam, co do dachówki to my również stawiamy na kolor antracytowy, ale firmy jeszcze nie wybraliśmy myślimy o roben, ale pewnie tak jak pisałyście jakaś promocja zdecyduje :) dzisiaj przez cały dzień odwiedzaliśmy salony z oknami i dalej nic nie wiemy, duże rozbieżności cenowe a w sumie jak czytam na forach wszystkie mają wady i zalety i jak zwykle 2 głosy na tak i 2 na nie :) na ten moment najbardziej odpowiadam Nam Drutex. Ewo dobą cenę dostałaś na oknoplast nam wycenili na 15 000 i w sumie wszystko w standardzie łącznie z drzwiami balkonowymi otwieranymi a nie przesuwanymi.

Co do podziału okien to fakt że bardzo ładnie wyglądają duże i nie dzielone, ale od strony funkcjonalnej ponoć gorzej :)