ewa72_krakow 02.11.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Marcin co do okien, to moze inny salon oknoplasta? Ja "swojego" znalazlam na forum bardzo polecanego przez innych budujacych...Wlasnie dostalam odpowiedz, ze okno o szer. 150cm mozna nie dzielic, ale juz 180 musi miec slupek - wiec pytanie czy warto mieszac (od strony wizualnej) - jedno takie, drugie inne? - dalej sie zastanawiamy... Firma od dachowki tez polecana z FM: wlasnie dostalismy wycene na monza plus - prawie 20tys, oczywiscie z kompletnym "osprzetem" i 4tys mniej na dachowke betonowa IBF. Anetko, a jak u Ciebie wyszlo z wycena? - bo jak na ta chwile, to prowadzisz w budowie . Oczywiscie, bedziemy dalej pytac, bo na to mamy jeszcze z 2tyg. (trzeba podac rozmiar dachowki przy zbijaniu lat i kontrlat). Sprawa raczej przyszloroczna, ale juz na tapecie: drzwi zewnetrzne - chcielismy jak najtansze ok. 1500, ale chyba 4-5tys na te najtansze trzeba bedzie dac - macie juz jakies wybrane? Drzwi zew. tyle samo, co brama garazowa? - jakas masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78MARCIN 03.11.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Okna nie dzielone wyglądają ładniej, ale jak pytaliśmy w kilku salonach to najważniejsze czy będzie często uchylane, bo jeżeli tak to mówią że lepiej dać ze słupkiem bo jednak to duża powierzchnia okna i mogą po jakimś czasie pojawić się problemy. Oczywiśce dalej szukamy i czekamy na dalsze wyceny okien. Ewo a ta wycena na dachówkę to sama dachówka czy coś jeszcze? Odnosnie drzwi to oglądamy je przy poszukiwaniu okien i jakość nie jest aż tak źle z cenami zależy oczywiście czy chcecie drewniane bo jak nie to spokojnie do 2000 zł można znaleźć. Jedno co jest pewne w większości płaci się za markę więc warto się mocno zastanowić i nie koniecznie brama garażowa musi być hormana bo dostaliśmy cenę po rabacie niby 20 % za 4 600 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 03.11.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Marcin, te 20tys to wycena za wszystko, co jest potrzebne do pokrycia dachu z folia, rynnami: jak policzylam to dachowki, gasiory, trojniki i te inne od Robena to ok 14500 a reszta ok. 5tys. Jezeli bedziesz chcial to na priva wysle Ci wyceny jakie dostalismy - w poniedzialek damy do wyceny tez firmie (m.in. sklad budowlany, beton), ktora nas od poczatku zaopatruje i zawsze dostosowuje sie tak, zeby dac zawsze minimalnie nizsza cene, albo przynajmniej taka sama jak gdzies indziej:) (super firma - daja na wz, biora zwroty jak cos zostaje). Poza tym bylismy dzisiaj w "naszym" skladzie budowlanym, ale innej miejscowosci tak jakby centrala: maja bramy Wisniowskiego (ktora nam wycenil 1500 nizej niz Hormann) i drzwi zewnetrzne (nawet nazw tych firm nie znam, ale mam katalogi, wiec moge pozniej wypisac), ktore mozna juz za 1,5-2 tys kupic i to z ociepleniem - wiec podsumowujac, zdecydowalismy sie, ze bedzie brama Wisniowskiego i jakies drzwi od nich....po prostu nie szukamy dalej (podobno najlepsze i najtansze drzwi w tym przedziale cenowym to metalowe z drewniana oscieznica). Co do okien caly czas wymyslamy - teraz jestesmy na etapie, ze jednak w salonie fix, a 150 nie dzielone....kurcze, dopoki nie zamowimy, nie bedzie nic wiadomo na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 03.11.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Marcin, a co do okien, tu chwala firme http://forum.muratordom.pl/showthread.php?49341-DOLNO%C5%9AL%C4%84SKIE-bia%C5%82a-lista-solidnych/page11 firma Krysiak - byliscie tam ? ....ja duzo spedzam czasu na necie szukajac i korzystajac z doswiadczenia innych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 03.11.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Witam Dopiero dziś doczytałam, że Ewo pytałaś parapet zrównany z blatem niestety nie pomogę Ci, bo to Pan od okien mierzył i pytał jak ja chcę a następnie ustalił z Panami od budowy:/ Za kompletny dach tzn. dachówki akcesoria i orynnowanie zapłaciłam 18tys. trafiliśmy na promocje koramica (trwała do końca października w lokalnej hurtowni) stąd decyzja zapadała bierzemy:)My wszystkie okna mamy dwudzielne, wyjątek to to powiększone w jadalni będzie jednodzielne, a do tego największe okno w salonie mamy zwykłe 3dzielne, bo dwudzielne zwykłe przesuwne odradzili nam i rzeczywiście ciężko się przesuwa, za duży ciężar - poczytajcie (sprawdziliśmy w realu) natomiast za bezprogowego hs musielibyśmy zapłacić dwa razy tyle (chodzi idealnie) ale cena nas zabiła, stąd padła decyzja o zwykłych a o dobrych parametrach cieplnych. Drzwi zewnętrzne firma Cal drewniane w kolorze okien wycenione razem z montażem 4,5 tys., ale jak macie jakieś namiary na ładne a tańsze to z chęcią wezmę namiary:) A poniżej prawie ukończone wiązary:wiggle::wiggle: http://images42.fotosik.pl/648/eac8b88d960c4499gen.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 03.11.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Ale zazdroszcze, ale zazdrosze etapu:). No wlasnie ja tez zobaczylam ta oferte na koramic, ale bylo to wczoraj....mowi sie trudno. Co do wysokosci okna w kuchni, wlasnie tak myslalam, ze miedzy soba sie dogadali.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78MARCIN 03.11.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Dzięki Ewo za sugestie, a można wiedzieć na ile wycenili Ci bramę Wiśniewskiego - my dostaliśmy cenę 4100 i chętnie dowiemy się jakiej firmy są te drzwi może masz stronę www ? To fakt wiązary robią wrażenie u Nas to wszystko w przyszłym roku, ale już teraz trzeba podejmować decyzje bo zazwyczaj pod koniec roku fajne rabaty dają a przy tych wszystkich kosztach to trzeba korzystać Może robiłyscie jakieś wizualizacje wnętrza bo żona to bardziej na tym etapie się skupia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 04.11.2012 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Marcin, brama segmentowa chyba 2800, a uchylna 1600, bez napedu - cos kolo tego - pytalismy o wiele opcji i bylo to na szybko, bo juz po zamknieciu, ale jak tylko bedziemy miec jakies konkrety to bede pisac (ale tak, jak pisalam wczesniej - zdecydowalismy sie na nie). Drzwi jakie maja w ofercie, ceny calkiem przyzwoite, no i zadnych reklamacji, to: drzwi drewniane - http://www.doorsy.pl/ http://www.stolpaw.com.pl/ drzwi metalowe - http://www.stolpaw.com.pl/ drzwi stalowe z drewniana oscieznica - http://www.frostex.pl/ Anetko, prosze napisz mi jeszcze co do drzwi tarasowych - bedziesz miec przesuwne? - ja mam takie wycenione, ale drazni mnie ten wysoki prog, a wlasnie przeczytalam, ze przy takich normalnie otwieranych drzwiach jest niski prog....(chociaz tez sie naczytalam, ze przy niskim progu w zimie jest katastrofa;)) - zwariowac idzie z tymi oknami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 04.11.2012 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 AAA, Marcin ja nie robilam zadnych wizualizacji, tylko godziny spedzone czy to na forum czy ogolnie na necie w ogladaniu zdjec czy projektow (forum dodatkowo tez pelni role doradcza , wiec naprawde warto (chociaz zdarzaja sie pyskowki))- co ci sie podoba, pasuje, a przede wszystkim pod swoje upodobania - jakis ogolny zarys jest (wyrysowany w zeszycie). Ktos kiedys napisal, ze budowa domu powinna zaczac sie od konca, czyli od zaprojektowania wnetrz... A tak poza tym zbiera nam sie woda nad domem, dobrze ze zrobiony drenaz opaskowy, tyle ze trzeba bedzie chyba robic drugi, pod skarpa (na studnie jest za malo wody) - dlatego znowu mamy zamowiona koparke (ciekawe ile razy jeszcze przyjedzie, bo do konca wyrowniana ziemi daaaleko - to sa dodatkowe koszta, nie brane pod uwage i ktore wkurzaja...) i do tego ma jeszcze lac Pozdrawiam serdecznie ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 05.11.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Witam Nie wiem jak ja czytam te posty, ze doczytuje pytania dopiero teraz Ewo my robimy podbitkę, a to z tego względu, że wiązary mamy zaimpregnowane na zielono, stąd musielibyśmy na ciemno drewno bejcować, choć bardziej nam się podoba gdy widać grewno spod dachu:) gdybyśmy mieli tradycyjną więźbę to zostawilibyśmy odkryte drewno, a że nie mamy do robimy podbitkę. Ogrzewanie podłogowe robimy w wiatrołapie salonie wc łazience i kuchni, w pozostałych pokojach grzejniki. Okno tarasowe pozostawiamy tradycyjne balkonowe, bo odradzają przesuwne progowe na szerkości dłuższej niż 220 cm, wtedy ciężko chodzi, natomiast bezprogowe przesuwne chodzi idealnie, ale jak pisałam cena nas zabiła dwa razy tyle musielibyśmy zapłacić..stąd postawilismy na parametry okna:) Ja podobnie jak Ewa nie mam komputerowych wizualizacji tylko w głowie i na kartce, łazienkę rozrysowywałam kredą w salonie:) i rzecwyiście tak jest, że zanim kupiliśmy projekt mieliśmy wizję tego co jak gdzie chcemy mieć i oczywiście mimo tego przegladając fora wnętrza zmieniam nam się ale tak to chyba ma każdy budujący:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 05.11.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Ciagle jakies dylematy...czekamy na wycene wybranych dachowek, dalismy tez do wyceny okna (dla porownania), a teraz jeszcze musimy popytac o instalowanie wlazow obok kominow, czy innych bajerow potrzebnych na dachu (jak to sie ma do odbioru kominiarskiego), co z sniegolapami - dajecie cos z tego? Anetko my nie powiekszamy okna tarasowego, wiec przesuwna bedzie czesc o szer 165cm, druga polowka na stale. W zwiazku z pogoda wszystko stoi (poza tym nasza ekipa ma jeszcze inne budowy)...koparkowy tez nas olewa i zwodzi od zeszlego tygodnia i ze jeszcze trzeba poczekac do czwartku....a wiezba dalej nie odebrana....juz mi sie nie chce - ciekawe czy zdaza w tym roku zrobic ten dach ...ale nadal jestem dobrej mysli i ze zima bedzie krotka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 07.11.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Dziś po pracy ujrzałam taki obraz domku:)):wave: http://images44.fotosik.pl/483/2771e03f86647013gen.jpg http://images48.fotosik.pl/482/8792da0d037ede17.jpg My nie robiliśmy wyłazów, bo w tym miejscu jest kratownica z wiązarów, wejścia na dach z zewnątrz drabiną...i mam nadzieję, że pogoda się poprawi i nadgonimy jeszcze z budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 08.11.2012 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Super, nam jeszcze daleko do takiego stanu...(robiliscie pelne deskowanie, sama folia czy jeszcze co innego?). U mnie mezu wpadl ostatnio na pomysl: "po jaka cholere Ci jest potrzebna spizarka" - chce miec bezposrednie przejscie od drzwi wyjsciowych do kuchni, ale bez drzwi...moze to i nie glupi pomysl, ale wszystko co mialam wymyslone co do kuchni i spizarki "poszlo sie pasc" - musze cos nowego wymyslec, ale to juz jak powstana sciany wewnatrz (bo moze zamiast spizarki zrobic przedluzenie kuchni i tam wstawic wysoka zabudowe?) :bash: a tak bardzo chcialam miec wszystko juz ustalone od poczatku budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78MARCIN 19.11.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Witamy, widok cieszy oko u Nas ten etap to przyszły rok, ale miło na Wasz domek popatrzeć. U Nas w spiżarce będzie stała pralka, tak myśleliśmy gdzie ją dać i padło na spiżarkę bo w łazience trochę mało miejsca, w sumie nosić pranie będzie trzeba ale jakby była pralnia na to samo by wyszło, a więcej miejsca w łazience się zyska. Dzięki Ewo za linki skorzystaliśmy i znaleźliśmy całkiem ciekawe opinie o oknach Avante i po wycenie wyszła ciekawa oferta. Może macie jakieś nowe zdjęcia, chętnie zobaczymy. Jutro robimy wizytację u siebie też coś dorzucimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 20.11.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Witam Wszystkich, nie odzywam sie i nie daje zdjec, bo i malo, a wlasciwie powoli sie "dzieje" - w koncu wylane mamy nadproza, sciany pociagniete do konca (w sobote konczyli), w miedzyczasie zaczeli robic zbrojenie na wieniec, slupy i oczywiscie szalunek na te elementy. Przywiezli nam wiezbe (musielismy zrzucic na sasiednie pole, bo u nas na placu dalej rozpierducha - bez gumiakow sie nie obejdzie) - zaczeli juz nacinac krokwie. Podnosimy komin w kotlowni o 30cm, nie robimy zadnych wlazow, laweczek kominiarskich czy stopni - uzgodnione w zakladzie kominiarskim, ze wystarczy dodatkowa wyczystka na strychu (kominy schiedla, a taka dodatkowa wyczystka 350zl wiec x 2), dodatkowo dokladamy komin odpowietrzajacy w garazu. Co jeszcze...zamowiona mamy dachowke Roben Monza Plus antracyt (zastanawialismy sie nad Koramic Alegra9 antracyt, ale po obejrzeniu obydwu, ta jakas taka malo grafitowa...). Aaaaa, no i jeszcze podbitka, a raczej w naszym przypadku nadbitka - "idziemy" w kolor bialy i do tego biale rynny (jeszcze nie mamy kupionego lakieru, a raczej lakierobejcy) no i rynien, ale taki kolor zostanie na 99%. Marcin, ja nie wiedzac gdzie dokladnie bedzie stala pralka, to oprocz w powiekszonej lazience (dla miejsca na pralke), kazalam wypuscic rure tez w spizarce- na ta chwile pralka bedzie w lazience, bo nie wiem teraz co bedzie z ta spizarka (mysle, ze watpliwosci beda rozwiane, jak beda scianki dzialowe powstawac...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 26.11.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Witam, to znowu ja - i znowu nastepny tydzien minal... W sobote wylali beton na wieniec, a dzisiaj juz rozszalowuja, od jutra malowanie nadbitki: bedzie z dwoch stron 1-wsza warstwa Drewnochron bezbarwny, 2-ga warstwa Sadolin bialy z zewnetrznej strony 1x(a na wiosne bedzie jeszcze raz malowane sadolinem). Dzisiaj, jutro beda stawiac kominy i klasc wiezba (zobaczymy ile to czasu zajmie). Dobrze, ze "zamowilismy" czlowieka z firmy Schiedla, bo okazalo sie, ze czegos jeszcze brakuje, ze na cos trzeba zwrocic uwage, zeby nie pomieszczac dwoch niby takich samych kominow i rozne inne...przynajmniej "chlopcy" mieli darmowy instruktaz montazu tych kominow (robili juz je wczesniej, ale nie tak...a my przynajmniej wiemy, ze nie spieprza czegos przy montazu). Aha, jutro ma tez przyjechac czlowiek od okien na pomiar i juz konkretne zamowienie trzeba zrobic, bo do konca listopada mamy dodatkowo 8% rabat (zawsze to cos) - oczywiscie montaz na wiosne (no chyba, ze zimy nie bedzie). Co do zdjec, to moge na priv wyslac linka na picasa (maz robi zdjecia telefonem, wiec jest ich juz ponad 400...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 15.12.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Witam, zdjecie z budowy na dzien dzisiejszy... . W poniedzialek beda wozic dachowke i maja przywiezc rynny - malo prawdopodobne, zeby skonczyli dach przed swietami, poza tym pogoda rozna jest i w zw z tym tez roznie pracuja np. kominy mamy do polowy zrobione, bo przyszly niskie temp. i trzeba czekac na cieplo....teraz wszystko bedzie zalezec od pogody tz. praca na budowie ...Jak juz ten dach bedzie przykryty i pousuwane zostana rusztowania to trzeba bedzie "uskutecznic" temat pradu i wody... Jak skoncza w koncu ten dach to pewnie znowu sie odezwe - pozdrawiam Wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 12.01.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Tydzien temu czyli 5 stycznia skonczyli dach i rynny, czekalam chwile, zeby zdjecia zrobic, ale snieg nasypal, zasypal, nadal sypie i nie widac dachu , wiec pewnie zdjecia dolacze na wiosne...na ta chwile jeszcze nam sciany dzialowe robia i...byle do wiosny. W "miedzyczasie" zrobimy wyceny na hydraulike i elektyke i tez trzeba bedzie sie jakos kolo marca umawiac - no tak, ale zeby oni weszli musi byc zrobiony sufit i podloga (bo cos tam jeszcze trza troszeczke wyrownac czy jakies dziury zakleic i wtedy mozna rury klasc) - jak zwykle wszystko zalezy od pogody... Pozdrawiam ewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 24.01.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 To znowu ja dwa dni temu czyli 22 stycznia skonczyli sciany dzialowe w domu. No, teraz mozna powiedziec,ze dom zaczal "zimowac" - zobaczymy ile ten stan potrwa, ale minimum miesiac. Wiadomo jedno, ze elektryk nie wejdzie, poki okien nie bedzie, a okna beda jak wyjada pod gorke (a poki snieg lezy to nie ma szans na to, z reszta tak samo jest jak jest mokro - ciekawe, jak to rozwiaza...). Mam wycene od elektryka 10tys + 2tys za instalacje odgromowa (material+robocizna), jeszcze hydraulik czeka w kolejce...a wlasciwie my na niego . Jakos tak dziwnie, ze nic sie nie dzieje. Mam nadzieje, ze na wiosne bedziecie sie tu pokazywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 06.03.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Witam po długiej przerwie. Rzeczywiście zima trochę nas uśpiła..;)widzę Ewo, że nasze etapy robót posuwają się w podobnym tempie:) u nas ekipa wczoraj zaczęła robić tynki, w styczniu zrobiliśmy elektrykę, lutym hydraulik zaczął działać, koniec marca zaplanowane wylewki oby tylko pogoda dopisywała bo coś mnie straszą, że w następnym tygodniu straszliwe mrozy nadchodzą...muszę w końcu przegrać zdjęcia i coś tu wkleić by to nasze forum się rozkręcało. Oczywiście nie obyło się bez wpadek ocieplenia nie udało nam się ukończyć przed zimą i dokończymy ...no właśnie nie wiadomo kiedy, bo zmieniliśmy ekipę i czekamy w kolejce na wolne okienko fachowców, poprzednia ekipa (na którą dałam się namówić:bash:) ...ech szkoda gadać..ciekawa jestem jak tam u Was. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts