ewa72_krakow 07.03.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 No wiec tak - nie pisalam, bo co bede sama ze soba pisac, jak nikt sie tutaj nie odzywal , poza tym u mnie kompletnie nic sie nie dzialo - do wczoraj jeszcze troche sniegu bylo na dachu. W przyszlym tygodniu maja przyjechac z oknami (ale w to szczerze watpie, bo nie wyjada - droga cala w blocie i tak zryta, ze do kolan mozna sie "zapasc") - zobaczymy, moze te mrozy pomoga. Wiadomo, jak okna beda zalozone, drzwi i brama garazowa to wpada elektryk, hydraulik, a po nich tynki. Po tynkach robimy podlogowke w calym domu i potem juz wylewki. Niestety u nas dalej wszystko zalezne jest od pogody i stanu drogi... Co do ocieplenia zewnetrznego bedziemy robic najwczesniej jesienia, zeby jak najwiecej wilgoci ze scian sie pozbyc (zeby wychodzila na zewnatrz budynku). No i to na tyle pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 08.03.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 A niech to pogoda się sprawdza idą mrozy odczuwalne już dzisiaj:(( i budowa znów stoi...a mieli nam kopać studnię..ech ja chce słońca tak jak zapewne wszyscy budujący i nie tylko:) dodaje zdjęcia z listopada bo aktualne wciąż nie są wgrane..http://images41.fotosik.pl/1969/2d82e8e5f9a8cd22m.jpghttp://images49.fotosik.pl/1826/2054577f102338fbm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 09.03.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Hej Czuchacz, sprobuj wkleic wieksze zdjecia i oczekuje szybko nastepnych Nie napisalam, ze dalej nie mamy skonczonych kominow (przez niska temperature) i zastanawiamy sie jak je wykonczyc ponad dachem... Jezeli masz juz zrobiony prad, to pewnie juz wiesz jaki bedzie ostateczny uklad zabudowy w kuchni - napisz czy cos zmieniliscie z pierwszych "opisowych projektow", bo ja na kuchnie nie mam koncepcji (wydaje mi sie, ze jak dojdzie kominek to wyspa sie nie zmiesci lub bylaby b. mala - czego nie chce ). No i pisz duzo, duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 09.03.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 No i sprawa sie rypla z oknami - dzwonil czlowiek od montazu, ze nie przyjedzie w poniedzialek (zmiana pogody i nasza super droga, ktora jest utwardzana, ale tylko z nazwy, bo bloto po kolana, koleiny tez na wysokosc kolan) - wiec tak, jak pisalam wczesniej: poki okien nie zaloza nie ruszymy z instalacjami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 09.03.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 To rzeczywiście kicha z pogodą i dojazdem... musimy trochę mieszać i czarować tą pogodę ja układu kuchni nie zmieniłam poniżej wklejam koncepcję kuchni na których się wzoruję półwyspa od okna zabudowana jak poniżej tylko krócej:) http://images37.fotosik.pl/1990/2275902ca0951be2m.jpg http://images47.fotosik.pl/1748/6cd8c2ffac52e5f2m.jpg połączenie kominka z zabudową kuchenną chcemy zrobić tak jak poniżej (zdjęcie zaczerpnięte z forum mam nadzieję że nikt się nie obrazi za wykorzystanie zdjęcia) http://images46.fotosik.pl/1983/7e227e06d84b134em.jpg układ podobny do poniższego tylko rozstaw szafek w innych miejscach i kolory rzecz jasna inne http://images45.fotosik.pl/1748/352e369d74fa567fm.jpg i zaczął nam się podobać beton więc kominek chcemy obudować płytami betonowymi... http://images44.fotosik.pl/623/6cbdf4a677b4f96fm.jpg tak chcemy zrobić ścianę z kominkiem http://images47.fotosik.pl/1748/c209b98ff7049f93m.jpg koncepcja łazienki białe płytki i drewno http://images37.fotosik.pl/1990/f515e2171206fc56m.jpg Ewo czekam na Twoje pomysły i nie wiem dlaczego zdjęcia mi takie małe wychodzą pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 10.03.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Jezeli chodzi o jakies koncepcje, to mam kompletny metlik w glowie - juz od dluzszego czasu odpuscilam sobie, bo co chwile okazuje sie, ze i tak bedzie inaczej lub sie nie da...teraz jestem na etapie pradu..i tez jestem w ciemnej d....pie, bo dalej nic nie wiem - jestem zalamana i mam dosc. Do wszystkiego podchodze na zasadzie: za i przeciw i to mnie wykonczylo, bo co bym nie wymyslila (czyt. wyszukala ) fajnego zawsze znajde cos na nie. Czuchacz jezeli mozesz to podeslij jak rozwiazalas "prad" - wtyczki, kontakty, lampy... W tej chwili jestem na etapie, ze mam wszystko gdzies tzn. budowe. Prosze Cie powieksz wklejane zdjecia, bo sa malutkie - nawet poprobuj tu na forum.... ja uzywam czasami tego http://www.jak-zmniejszyc-zdjecie.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 11.03.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Kurcze z tym prądem to strasznie dużo tego mogę Ci zeskanować projekt z naniesionymi punkatmi ale nie wiem czy coś z tego odczytasz, my mniej więcej wiedzieliśmy co gdzie będzie stało i tak zrobiliśmy prąd raczej więcej kontaktów niż trzeba w razie zmiany koncepcji ustawienia , staraliśmy się w pokojach na 3 ścianach kontakty wtyczkowe, światło cetralne i kinkiety do łóżek, w kązdym pokoju zabudowane podłączenie tv, włączniki przemienne tak by np. wchodząc do pokoju włączyć sobie lampki przy łóżku i glówne, móc je wyłączyć przy łóżku również, w salonie nad stołem dwie lampy, główna mniej więcej na środku bardziej wsunięta w stronę ściany tv, po bokach okien kinkiety dla nstroju, żaluzje włacznik główny przy wejsciu do salonu i do pokoi, by nie musieć latać do każdego okna, w kuchni układ halogenów w kszałcie litery L , a poza tym to dziś napadało 20 cm śniegu jakaś masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 11.03.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Czuchacz, dzieki - taki opis mi wystarczy U mnie sniegu brak, ale mgla i deszcz pada - a droga masakra - mezu zastanawia sie, czy nie zamowic kilka ciezarowek kamienia (oczywiscie za wlasna kase, a droga gminna), zeby chociaz troszke zasypac dziury, ale ludzie gadaja, ze to "kasa wyrzucona w bloto" - a w tym przypadku byloby to doslowne . Zeby chociaz mroz przyszedl, to moze wyjechaliby z tymi oknami...tragedia. Jak tak dalej bedzie, to prace zaczniemy w maju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 13.03.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 U nas zima nie odpuszcza dopiero w weekend mamy zobaczyć słonko..u mnie również droga gminna utwardzana (w planie od 10 lat ma być asfalt oczyiście w planie....)liczymy że w końcu się doczekamy drogi...Ewa jakie robicie parapety zew i wew bo my wciąż się zastanawiamy a pora by cos tu wybrać..drzwi zew. zamówione montaż w kwietniu oczywiście o ile tynki i wylewki powysychają choć trochę, bo drzwi drewniane...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 13.03.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Do nas wlasnie doszla zima...jutro maja byc z oknami+brama+drzwi - zobaczymy... Wczoraj zakonczyli kopanie kabla elektrycznego w ziemi, no i + skrzynka (jeszcze zostalo im podlaczenie do kabla na slupie) - mezu dogadal sie z nimi, zeby od razu "pociagneli" kabel od skrzynki pod dom czyli 30m kopania, 40m kabel, piasek+ folia - 1600pln. (i w ten sposob mamy doprowdzony prad do domu - jeszcze tylko w srodku ,ale to tez na dniach). Co do parapetow - kompletnie nie wiem - na poczatku chcialam na zewnatrz dac plytki z klinkieru, ale ramy okien sa biale, wiec najbardziej mi pasuja biale, a wewnatrz nie potrzebuje parapetow, wiec naprawde nie wiem...(tak naprawde sprawa dotyczy tylko pokojow czyli sztuk 3 ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 14.03.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 a my na prąd czekamy od lipca....i nic..a to tylko mała skrzyneczka... ponoć ma być w kwietniu...rzymam kciuki za dowiezienie okien i poproszę zdjęcia domku z dachem i oknami:) a z parapetami to rzeczywiście raptem sztuk 3:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 14.03.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Czuchacz, termin "na prad" mielismy w papierach na czerwiec, a zrobili przed czasem . Z oknami wyjechali pod dom (z mala pomoca) i sa juz wstawione + rolety+drzwi - super, bo od zeszlej nocy ciagle pada snieg i regularna zima sie zrobila. Jeszcze czekamy na brame garazowa - powinna byc w przyszlym tygodniu (jeszcze nie dotarla z Niemiec - drzwi i brame mamy z Hormana), no i jak zaloza to od razu wolamy elektryka - ile placiliscie, bo nam z odgromieniem krzyknal 12tys, a drugi ok. 9tys...w ogole pisz jakie koszty ponosicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 15.03.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Ewo a gdzie zdjęcia??:) Elektryk wziął 3,5 za instalację 1,5 zł odgromienie (robocizna)+ materiał około 5tys. nie pamiętam z faktury ale jakoś tak, u nas zima mrozy i stoimy ze wszystkim:(( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 15.03.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Ewo a gdzie zdjęcia??:) Elektryk wziął 3,5 za instalację 1,5 zł odgromienie (robocizna)+ materiał około 5tys. nie pamiętam z faktury ale jakoś tak, u nas zima mrozy i stoimy ze wszystkim:(( Czyli ceny takie jak u nas..kochana, zdjec narazie brak bo wczoraj padal dosc intensywnie snieg, a dzisiaj zasypalo nas calkiem - tak od wieczora z pol metra...nie martw sie za pare dni cieplo sie zrobi, to wszystko zejdzie - mam taka nadzieje, tyle, ze u mnie bloto to chyba po kolana juz bedzie - ale damy rade - juz niedlugo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 17.03.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 zdjecia z oknami i drzwiami, ale jeszcze bez bramy garazowej... w stopce zdjecia z poszczegolnych etapow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 17.03.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Ewo obejrzeliśmy z mężem Wasza budowę i dech zapiera WIDOKI .... ten sam dom a jednak wizualnie inny ze względu na rozmieszenie i wielkość okien:)już ciekawa jestem efektów finalnych:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 17.03.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Ewo obejrzeliśmy z mężem Wasza budowę i dech zapiera WIDOKI .... ten sam dom a jednak wizualnie inny ze względu na rozmieszenie i wielkość okien:)już ciekawa jestem efektów finalnych:) pozdrawiam Dzieki - teraz czekam na Wasze zdjecia - co do okien: powiekszona jest tylko szerokosc w kuchni i miedzy kuchnia a salonem do 180x150 - w kuchni jest dzielone, bo otwierane, a drugie jest fix, wiec bez dzielenia, poza tym moze to niedzielenie slupkami daje takie wrazenie...u Ciebie mialy byc duzo wieksze okna... Poza tym moj mezu stwierdzil, ze sypialnia jest mala, pokoj obok to juz calkiem klitka i najlepiej jakby sciany pomiedzy nie bylo...szlag mnie trafi - jakby nie mogl o tym powiedziec wczesniej, nie jestem jasnowidzem (w sypialni na scianie odzielajacej kotlownie musi byc szafa zabudowana, zeby w razie czego wygluszyc dochodzace odglosy pieca). To samo w salonie - ja telewizor po jednej stronie, a on po przeciwnej (wchodzac, pierwsze co bedzie widac, to tv - fack, chociaz z drugiej strony ma racje, ze wowczas jednoczesnie z kanap czy fotela bedzie mozna widoki ogladac...) - ciekawe ile "kwiatkow" po drodze jeszcze bedzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 17.03.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Czuchacz napisz prosze jaki w koncu bedziesz miec uklad kuchni i gdzie wstawiasz stol jadalniany. Jak macie wykonczone kominy, jak chcecie wykonczyc slupy, z czego taras z jednej i drugiej strony domu -wiem ,ze wykonczenie domu to pod koniec roku, ale juz sie czlowiek zastanawia...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 17.03.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Cóż nie mam aż tylu zdjęć...wiem powtarzam się muszę wgrać choć te które mam:)u nas sypialnie wyszły po ok. 15 metrów (te naprzeciw łazienki) bo przesunęliśmy ściankę, myślę, że wystarczy, tym bardziej, że z kotłowni zrobiliśmy garderobę, a teraz kombinuję by w naszej sypialni zrobić kominek w stylu angielskim, bo przecież komin za ścianą:)tylko jak tu męża przekonać:)tak u mnie okna w sypialniach 180/200 dwudzielnie i wpada tam mnóstwo słońca i wiem, że niektórzy stwierdzą, że w sypialni tyle słońca to nie do końca dobry pomysł ale ja kocham jasne wnętrza, teraz z chęcią zrobiłabym okna jeszcze większe jak tarasowe...ale cóż te też ujdą hmm. tak się zastanawiam na którą ścianę daliście tv w salonie, bo my wchodząc zaraz po prawej stronie (z Twojego opisu wynika, że Wy po przeciwnej) odnośnie kuchni to w czwartek nam się całkowicie pozmieniało , pomimo że mamy już prąd podciągnięty i ustawiony pod projekt to..zobaczyliśmy w "wolsztyńskich kuchniach" kuchnię na wyprzedaży ekspozycji za połowę ceny:) teraz czekamy na przeróbki jeśli się da ją umieścić w naszym układzie to może ją kupimy, połączenie nowoczesności z klasyką czyli biel z drewnem o ile nas cena nie zabije, bo kuchnia przed wyprzedażą 38 tys. , jutro Pani z firmy ma nam przygotować projekt tej kuchni w realnej do przełknięcia dla nas cenie , zobaczymy...a jak cena nas zabije to wróci pierwotny projekt kuchni. Układ kuchni, stojąc naprzeciw okna w kuchni po lewej stronie narożny kominek oddzielony ścianką, za ścianką 4 słupki szafek (w tym piekarnik, mikro,), ostatni słupek przy ścianie z oknem otwarty z półkami, na ścianie z oknem rząd szuflad, po przeciwnej stronie słupków zaczynając od okna to narożna szafka, następnie wysuwana szuflada z segregatorami na śmieci , nad nią zlew, kolejno zabudowana zmywarka, szuflady, nad szufladami płyta indukcyjna, szafka narożna zakręcająca w stronę kominka, kolejne szuflady, na to nakładany gruby blat jak na zdjęciach powyżej, szafki górne podłużne uchylno/łamane do góry jednakowej wielkości, nad zlewem ukryty ociekacz, a nad indukcją ukryty okap teleskopowy, bardzo prosta mam nadzieję funkcjonalna kuchnia, ale zobaczymy co się jeszcze urodzi w trakcie bo mi się wciąż zmienia:) stół jadalny wzdłuż powiększonego okna w jadalni nad nim dwie duże lamy:) Kominy niewykończone...ale najprawdopodobniej pomalujemy je na ciemny grafit:) z białą elewacją i drewnem myślę że ładnie będzie wyglądać słupy białe:)nie chcemy ich wyróżniać by za bardzo monstrualne się nie stały choć wciąż na tapecie jest pomysł obicia ich drewnem w kolorze podbitki, taras wejście kostka brukowa , już zresztą zakupiona, drobna kolor naturalny granit łączona z grafitem, tak samo schody do domu, tylni taras drewno na 98% modrzew syberyjski, kolor oczywiście podbitkowy:) a Ty jak rozwiązałaś kuchnię? taras wejście itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 19.03.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Kominy albo beda malowane, albo oblozone plytka klinkierowa w kolorze grafitowym, slupy na pewno beda w kolorze elewacji, taras od salonu bedzie na pewno w drewnie (ale nie wiemy jeszcze czy bedzie taki bezposrednio na ziemi czy deski beda na jakims podwyzszeniu), ten od wejscia to kompletnie nie mam pomyslu, ale Twoj jest bardzo fajny, bo tym samym mozna taka "opaske" zrobic wokol domu, schodow przed wejsciem my nie bedziemy miec (przynajmniej tak jest na ta chwile). Kuchnia...no wlasnie - na pewno musi byc "odzielona" od salonu albo wyspa, albo szafkami (wszystko zalezy jak bardzo kominek bedzie wysuniety) - wiem jedno, ze pod oknem bedzie zlew, maz plyte chce miec po drugiej stronie okna, ja na drugiej scianie - i znowu zaczynaja sie rozbieznosci ...jak bedzie prad zrobiony to bedzie jeden problem mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts