Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budynek gospodarczy na granicy 2 dzialek

jerrylee

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Przeglądam forum w poszukiwaniu rozwiązania pewnego problemu i nie mogę znaleźć :)

Mianowicie mam problem z działka siedliskową którą kupiliśmy z żona jakieś 2 lata temu, chodzi mianowicie o budynek gospodarczy posadowiony na dwóch działkach ,granica przebiega przez budynek.Budynkiem jest obora kamienna z dużym wejściem od naszej działki. W momencie kupna sąsiad chciał swoją część sprzedać ale po pewnym czasie się z tego wycofał.

W tym momencie zamurował wejście do tego budynku od naszej strony i wybił drzwi po swojej stronie. Po jego modyfikacjach nie mamy dostępu do budynku.

Dodam że działka ma ok 20 m szerokość i sprzedaż naszej części na rzecz sąsiada nie wchodzi w grę, sąsiad chce opaskę wokół budynku ok 1,5 m co w połączeniu z szerokością budynku na naszej działce dawałoby ok 3 m.

Moje pytanie brzmi - co mogę zrobić?? jak uzyskać dostęp do budynku- rozebrać jego zamurowanie samowolnie??

jak uzyskać pozwolenie na rozbiór budynku? Czy istniałaby mozliwość legalnego dobudowania czegoś do tego budynku?

Proszę o pomoc

(...)

Moje pytanie brzmi - co mogę zrobić?? jak uzyskać dostęp do budynku- rozebrać jego zamurowanie samowolnie??

jak uzyskać pozwolenie na rozbiór budynku? Czy istniałaby mozliwość legalnego dobudowania czegoś do tego budynku?

Proszę o pomoc

Z formalnego punktu widzenia część budynku jest Twoja. Możesz postarać się o pozwolenie na rozbiórkę. Możesz też poprosić o opłatę z powodu bezumownego korzystania z Twojej części działki. Jednak wówczas nie licz na dobre stosunki z sąsiadem (i tak pewnie nie masz). Jak chcesz mu dogryźć to zgłoś inspekcji nadzoru samowolę budowlaną sąsiada - bo nie może on sobie ot tak zamurowywać albo przebijać otworów w budynku. Znając życie to i tak tego budynku nie ma ani na mapach ani w papierach - więc tak jakby go nie było.

W zależności którą opcję wybierzesz, sporządź pismo do sąsiada o zapłatę za bezumowne korzystanie z działki oraz dodatkowo wyznacz termin na to co tam sobie chcesz. A potem możesz się sądzić ewentualnie. Samowolne wyburzanie swojej części może się skończyć źle dla Ciebie. Niech to będzie oficjalnie załatwione...

Stosunki z sąsiadem nie bedą lepsze:)

Budynek jest na mapkach w gminie ,było tam gospodarstwo rolne, a zamurowanie zgłosiłem do nadzoru- powiatowy stwierdził ze to samowola , sąsiad się odwołał do WINB a tam stwierdzili że to nie samowola i stosunki własności ich nie interesują -iść do sądu.

Wyburzyć chciałbym tylko to co on zamurował,czyli wejście do budynku po złości:) -skoro WINB nie dopatrzył się samowoli w zamurowaniu to jak sąsiad zgłosi to też nie będzie samowoli w rozbiórce. Przynajmniej na zdrowy rozsądek