jerrylee 30.08.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Witam wszystkich forumowiczów. Przeglądam forum w poszukiwaniu rozwiązania pewnego problemu i nie mogę znaleźć Mianowicie mam problem z działka siedliskową którą kupiliśmy z żona jakieś 2 lata temu, chodzi mianowicie o budynek gospodarczy posadowiony na dwóch działkach ,granica przebiega przez budynek.Budynkiem jest obora kamienna z dużym wejściem od naszej działki. W momencie kupna sąsiad chciał swoją część sprzedać ale po pewnym czasie się z tego wycofał. W tym momencie zamurował wejście do tego budynku od naszej strony i wybił drzwi po swojej stronie. Po jego modyfikacjach nie mamy dostępu do budynku. Dodam że działka ma ok 20 m szerokość i sprzedaż naszej części na rzecz sąsiada nie wchodzi w grę, sąsiad chce opaskę wokół budynku ok 1,5 m co w połączeniu z szerokością budynku na naszej działce dawałoby ok 3 m. Moje pytanie brzmi - co mogę zrobić?? jak uzyskać dostęp do budynku- rozebrać jego zamurowanie samowolnie?? jak uzyskać pozwolenie na rozbiór budynku? Czy istniałaby mozliwość legalnego dobudowania czegoś do tego budynku? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alus1719508498 30.08.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 (...) Moje pytanie brzmi - co mogę zrobić?? jak uzyskać dostęp do budynku- rozebrać jego zamurowanie samowolnie?? jak uzyskać pozwolenie na rozbiór budynku? Czy istniałaby mozliwość legalnego dobudowania czegoś do tego budynku? Proszę o pomoc Z formalnego punktu widzenia część budynku jest Twoja. Możesz postarać się o pozwolenie na rozbiórkę. Możesz też poprosić o opłatę z powodu bezumownego korzystania z Twojej części działki. Jednak wówczas nie licz na dobre stosunki z sąsiadem (i tak pewnie nie masz). Jak chcesz mu dogryźć to zgłoś inspekcji nadzoru samowolę budowlaną sąsiada - bo nie może on sobie ot tak zamurowywać albo przebijać otworów w budynku. Znając życie to i tak tego budynku nie ma ani na mapach ani w papierach - więc tak jakby go nie było. W zależności którą opcję wybierzesz, sporządź pismo do sąsiada o zapłatę za bezumowne korzystanie z działki oraz dodatkowo wyznacz termin na to co tam sobie chcesz. A potem możesz się sądzić ewentualnie. Samowolne wyburzanie swojej części może się skończyć źle dla Ciebie. Niech to będzie oficjalnie załatwione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrylee 30.08.2011 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Stosunki z sąsiadem nie bedą lepsze:) Budynek jest na mapkach w gminie ,było tam gospodarstwo rolne, a zamurowanie zgłosiłem do nadzoru- powiatowy stwierdził ze to samowola , sąsiad się odwołał do WINB a tam stwierdzili że to nie samowola i stosunki własności ich nie interesują -iść do sądu. Wyburzyć chciałbym tylko to co on zamurował,czyli wejście do budynku po złości:) -skoro WINB nie dopatrzył się samowoli w zamurowaniu to jak sąsiad zgłosi to też nie będzie samowoli w rozbiórce. Przynajmniej na zdrowy rozsądek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts