Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścianki z gk na podmurówce z bk

Recommended Posts

Witam, planuję postawić ścianki działowe na piętrze z płyt gk, bo tak jest w projekcie i kierownik budowy zdecydowanie odradził zmianę tego na ściany murowane. Kombinuję jednak jak tu polepszyć parametry tych ścian, a w szególności ich wytłumienie. Nie ma jeszcze wylewek a więc można by je zrobić przed wylewkami i to by właściwie załatwiło sprawę ale jest dosyć kłopotliwe – trzeba by od razu robić sufit na poddaszu no i płyty mogą się zniszczyć od wilgoci przy laniu podłogi...

Opracowałem więc taki patent i ciekaw jestem czy ktoś coś podobnego stosował/rozważał oraz ogólnie jakie są wasze odczucia i opinie na ten temat:

Chodzi o to żeby wymurować „fundament” pod te ścianki z jednego rzędu ytonga 10cm, następnie zdylatować, zrobić wylewkę a potem ruszt ścianek przykręcić do tych bloczków.

Waga tej podmurówki byłaby znikoma, jedyne co mnie zastanawia to sztywność późniejszego połączenia z rusztem metalowym i jak będzie się ten bk zachowywał podczas wiercenia i nabijania kołków, bo z moich dotychczasowych doświadczeń wynika że jest on dosyć kruchy.

A może zastosować inny materiał?

Czekam na wasze opinie, komentarze i własne doświadczenia

Oj Kuba bez jaj. BK jest fajny ale kolega nawet nie napisał jaki ma strop. Nie na każdym stropie przecież (jak doskonale wiesz) można sobie dowolnie scianki stawiać. A ścianka z KG, z taśmą akustyczną na profilach i wełną w środku wygłusza dość dobrze i jest bardzo lekka w stosunku do BK.