orzesznik 30.08.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Jestem bardzo ciekaw jaki jest koszt wybudowania domu (tylko robocizna) parterowego ok 200mkw (poddasze nieużytkowe, niepodpiwniczony). Firma buduje mi dom Kastalia i za samą robociznę do stanu surowego otwartego życzą sobie 60tyś (w tym dach ma być orynnowany i kominy wykończone). Jak rozmawiam ze znajomymi to mi jedni mówią że drogo a drudzy że cena przystępna. Ile Wy płaciliście za robociznę?http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/835-kastalia.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 30.08.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Generalnie zasada jest taka, że płacimy tyle, ile się zgadzamy płacić... A zależy to od wielu czynników. Np.: - od tego jak bardzo się nam spieszy, - ile mamy kasy, - ile fachowiec ma zaklepanej innej roboty, - od stopnia skomplikowana danego budynku - różnych detali technologicznych, o których laik/inwestor nie ma pojęcia, a dla wykonawcy są ważne, - regionu w którym się buduje - no bo jest przecież różnica między Warszawą a Kozią Wólką... Na takie pytania jest ciężko odpowiedzieć. Najlepszym rozwiązaniem jest zawsze wycena w paru miejscach i wybranie nie najtańszej oferty... No chyba, że mamy zaufanie do jakości najtańszego oferenta i wybieramy jego... Ja akurat poszukiwałem w Poznaniu wykonawcy przyłącza wody. Jedni za 16 m chcieli 4500(n), inni 3200(n), jakiś nienormalny 10000(n), a w rezultacie udało mi się znaleźć kogoś za 2500(b) i tego właśnie biorę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 30.08.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Za dom o większym metrażu, ale bardziej zwartej bryle, jedni fachowcy rzucili mi cenę 40tys, inni - 82tys, więc sam widzisz...U ciebie ma to być firma, więc jak rozumiem, zajmą się wszystkim - przy takim układzie cena 60tys nie wydaje się duża. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 30.08.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Jak budują to się nie martw ceną. Raczej nie zgodzą się renegocjować umowy. Duży dom, sporo fundamentów, dachu. Cena przyzwoita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 30.08.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 jak pokazują doświadczenia użytkowników - koszt robocizny za SSO oscyluje w granicach 200-300zł za m2 powierchni - także w widełkach się mieścisz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzesznik 06.12.2014 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Mieszkam sobie w tym domu ponad 2 lata. Koszt samej robocizny do stanu deweloperskiego to ok 100tyś. Bałem się że dom będzie drogi w ogrzewaniu (wydaję mniej na ogrzewanie niż sąsiad w kanadyjce ) Ten dom jest SUPER!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 06.12.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 J... Firma buduje mi dom Kastalia i za samą robociznę do stanu surowego otwartego życzą sobie 60tyś (w tym dach ma być orynnowany i kominy wykończone). Na cenę składa się wiele czynników. Ekipa powiedziała tobie cenę i budują- w umowie warto wpisać termin zakończenia i co jeśłi w terminie się nie zmieszczą. Na cenę składa się wiele czynników. Ja u siebie miałem rozpisane poszczególne etapy i na tej podstawie się rozliczałem. Zrobione - kierbud odebrał to i była zapłata. Gorzej jak z tego co pamiętam było tak 3 razy - kierbud przyjechał i na różnych etapach nie odebrał. Wtedy się dopiero działo. No Panie my tak zawsze robimy ten Pana kierbud to jakiś... Zapłać Pan bo Panu nabijemy itd itp. Poprawione to i zapłacone. Gorzej jak poprawka wiązała się z dokupieniem materiałów- oj działo się działo. Rok temu miałem robioną elewację i parapet był tak wstawiony i zapiankowany, że woda zlatywała w kierunku okna zamiast podwórka. No i co 350zł było odjęte bo parapet trzeba było zamówić nowy. Grunt to dobrze skonstruowana umowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bleki123 20.04.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 witam podłaczam sie pod temat ile płaciliście z metra za pobudowanie domu od podstaw stawki ??? region czestochowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 20.04.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Grunt to dobrze skonstruowana umowa! No własnie, dobra umowa..nie napotkałem nawet tu na FM wzorów umów z wykonawcami..jeżeli są takowe albo jakis zapobiegawczy i przezorny prawnik się budował i chciałby się swoja podzielić..myslę że nie ja jeden byłbym zainteresowany skopiowaniem takich ładnych podpunktów, które by pomogły chronić nasze interesy, czas itp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 23.06.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Proponuję policzyć sobie robociznę na kalkulatorze http://kb.pl/budowa/a następnie porównać różne opcje cenowe z ofertami różnych firm. Warto zejść w rozmowie z wykonawcą na większy poziom szczegółowości niż "40 tys. za wybudowanie domu" to pozwoli uniknąć potem nieporozumień i wielu problemów. Polecam stworzyć sobie u nas kosztorys i na jego podstawie dopiero rozmwiać z wykonawcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 23.07.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 witam podłaczam sie pod temat ile płaciliście z metra za pobudowanie domu od podstaw stawki ??? region czestochowa Ja miałem propozycje od 40 do ponad 100 tys. (80 do stropu plus ileś tam za strop) - dokładnej ceny nie pamiętam, bo nie miałem okazji więcej na ten temat z tą firmą rozmawiać My mieliśmy rozpisane poszczególne etapy na konkretną kasę. Fundament - tyle i tyle od bloczka, ściany od metra itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojte 18.02.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Jestem bardzo ciekaw jaki jest koszt wybudowania domu (tylko robocizna) parterowego ok 200mkw (poddasze nieużytkowe, niepodpiwniczony). Firma buduje mi dom Kastalia i za samą robociznę do stanu surowego otwartego życzą sobie 60tyś (w tym dach ma być orynnowany i kominy wykończone). Jak rozmawiam ze znajomymi to mi jedni mówią że drogo a drudzy że cena przystępna. Ile Wy płaciliście za robociznę? http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/835-kastalia.html[/ U nas budowała firma FPiS z Bończy. Robota była czysta i dokładna. Za robociznę zapłaciliśmy po 190 zł za m2 pełnej kondygnacji oraz 150 zł za m2 poddasza z dachem. W cenie były materiały szalunkowe i rusztowania. Właściciel okazał się fachowcem godnym zaufania, uczciwy, opanowany i bardzo stanowczy. Nie mieliśmy żadnych problemów, mogę podać jego maila i telefon: [email protected] 733121254 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 18.02.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 wojte k - nie możesz się normalnie jak człowiek zareklamować .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominikaa188 18.02.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Witam, Chcemy pobudować ten dom: http://www.archdesign.pl/projekty/domy_pietrowe/dn_051,e348875120 Otrzymaliśmy ofertę od firmy budowlanej, że koszt robocizny Z MATERIAŁEM będzie wynosić 270.000 zł. Chodzi o STAN SUROWY ZAMKNIĘTY. Czy według Was koszt ten jest ok? Czy może zaśpiewali sobie za dużo? Dodam, że budujemy się w okolicach Warszawy. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 24.02.2016 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Wszytko zależy od materiałów. Te 270 to wydaje mi sie takim minimum na byle jakich materiałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar-ek 25.02.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Witam, Chcemy pobudować ten dom: http://www.archdesign.pl/projekty/domy_pietrowe/dn_051,e348875120 Otrzymaliśmy ofertę od firmy budowlanej, że koszt robocizny Z MATERIAŁEM będzie wynosić 270.000 zł. Chodzi o STAN SUROWY ZAMKNIĘTY. Czy według Was koszt ten jest ok? Czy może zaśpiewali sobie za dużo? Dodam, że budujemy się w okolicach Warszawy. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Jeśli materiał był jakiś zaproponowany w dobrej jakości to cenę masz atrakcyjną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts