Nick126 30.08.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Witam, jestem studentem i dopiero się uczę. Chciałbym się dowiedzieć czy mogę postawić fundamenty (bez piwnic) z bloczków betonowych pełnych gr. 38cm i na to Porotherm 44cm, strop z porothermu.Jak wtedy wygląda ułożenie pustaka Porotherm na bloczku? Od strony zewnętrznej wystaje 6cm i robimy cokół? Czy układamy osiowo-na środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 16.09.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 U mnie wygląda to tak: bloczki fundamentowe 36 cm( keramzytowe) i na to bloczki ścienne 42 cm - wystające poza obręb fundamentów 6 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dubi 16.09.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Według mojego doświadczenia możesz. Ściana fundamentowa gr. 38.Ściana nośna 44 porotherm.Od wewnątrz nie będzie widać różnicy ponieważ do wysokości bloczków najprawdopodobniej wylejesz chudy beton, a od zewnątrz zakładając ze docieplasz ścianę fundamentową styropianem. Pozostaje jeszcze kwestia czy ten porotherm ma być w osi czy może wysunięty. Pewniejszy na zdrowy rozum jest w osi i tego się trzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.09.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Według mojego doświadczenia możesz. Ściana fundamentowa gr. 38. Ściana nośna 44 porotherm. Od wewnątrz nie będzie widać różnicy ponieważ do wysokości bloczków najprawdopodobniej wylejesz chudy beton, a od zewnątrz zakładając ze docieplasz ścianę fundamentową styropianem. Pozostaje jeszcze kwestia czy ten porotherm ma być w osi czy może wysunięty. Pewniejszy na zdrowy rozum jest w osi i tego się trzymaj. A jakie to kolega ma doświadczenie ? Jakie szkoly budowlane kończyl ile lat na budowach spędził prosze o rzetlną odpowiedź. Reszta postu to stek bzdur. Chudy beton nie ma nic do sprawy. Zdrowy rozum też dał ciała. Do pytającego można dać 44 na 38 licując wewnętrzną stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts