Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynk silikonowy Caparol vs Kreisel

Recommended Posts

Prosze o opinie, ktore z ponizszych rozwiazan wybrac.Przy zestawieniu na 200m2 wychodzi pierwszy zestaw drozej o jakies 600zl. W wypadku drugiej opcji przedstawiciel Kreisela ma sie starac o przyznanie 5letniej gwarancji producenta na ocieplenie.

Klej do styropianu: lepstyr 210

Klej do siatki: Caparol 190

Grunt: Putzgrunt 610 CT granat 0

Tynk: Caparol Amphisilan granat 0

Klej do styropianu: lepstyr 210

Klej do siatki: styrlep 220

Grunt: Tynkolit-SO 332 22578

Tynk: Kreisel silikonowy 22578

Siatka bedzie Caparol 165g/m2(juz kupiona)

Styropian Neotherm grafitowy 033(kupiony)

Z gory dziekuje za odpowiedzi:)

Żadne !!!

Przy kolorze granat0 masz tak niski współczynnik odbicia światła (13%), że kolor nie nadaje sie do stosowania na elewacjach z wykorzystaniem tynków mineralnych/akrylowych/silikatowych i silikonowych.

Nikt Ci o tym nie powiedział u dystrybutora? w Kreislu bedziesz mial to samo, nie ma mowy o gwarancji jakiejkolwiek przy takiej kolorystyce i to na dodatek na styropianie.

Nie rób takiej elewacji bo będziesz miał olbrzymi problem z tym

Edytowane przez fighter1983

Dzieki za odpowiedz. Kreisel tylko informuje,ze takich tynkow nie powinno sie stosowac na elewacje poludniowe, nie ma nic wspomnianego o pozostalych scianach. Teraz w sumie czesto sie spotyka domy o takiej ciemnej kolorystyce.

Czyli wybrac jakis jasniejszy kolor z odbiciem swiatla na poziomie powyzej 25%? Spotkales sie z sytuacja, w ktorej ciemny tynk popekal?

Jakiej firmy tynk mozaikowy bys polecil? Ponoc Kreisel ma straszne badziewie. Polecono mi tynk mozaikowy firmy lico mix. Potrzebuje raptem pare wiader tego tynku, wiec niech bedzie jak najlepszy.

Edytowane przez lord_black

Fragment karty technicznej Amphisilan FP:

Barwa: Biała.

Możliwość barwienie w systemie fabrycznym i maszynowym Color Express, w odcieniach z kolekcji kolorystycznej CaparolColor , Caparol 3D PLUS, AlpinaColor, AmphiSIlan/Sylitol, NCS, RAL oraz wielu innych kolekcji kolorystycznych oferowanych na rynku Kolory o współczynniku jasności < 20 można uzyskać na zamówienie.

Kolory te nie nadają się do stosowania w Bezspoinowych Systemach Ociepleń.

Fragment karty technicznej Kreisel Silikon Protect 031

Kolorystyka: paleta obejmująca 380 kolorów

Uwaga! W przypadku systemów ocieplania ścian, przy układaniu tynku na dużych powierzchniach elewacji, zaleca się stosowanie barw o współczynniku jasności

(odbicia rozproszonego) nie mniejszym niŜ 25%. Wartości tego współczynnika podane są we wzorniku barw tynków i farb firmy KREISEL

I tu nie ma o czym dyskutować :) to są oczywiste sprawy i w szoku jestem, że nikt nie zwrócił Ci na to uwagi a jeszcze PH Kreisla chce Ci na to gwarancje dawać :p interesujące... Jakie poludniowe sciany? oczywiscie, na poludniowych scianach jest to najbardziej dotkliwe i skutki najszybciej pojawia sie wlasnie na elewacjach poludniowych, ale gdzie informuje, ze TYLKO na poludniowych.

Wybierz kolor ktory miesci sie w zapisach, jezeli bedzie to Caparol - klej 190S a nie lepstyrem, tak wogole to przy grafitowym styropianie sprawdz czy ten lepstyr wogole przyklei grafitowy styropian :) bo to wcale nie jest takie oczywiste :)

Oczywiscie ze spotkalem sie z taka sytuacja, tworza sie pajeczynowate spekania, dostaje sie woda, procesy przejscia przez 0stopni celsjusza i tynk schodzi platami.

Edytowane przez fighter1983

:) obaj edytujemy odpowiedzi a nie piszemy nowego tematu w poscie, co utrudnia komunikacje:

mozaiki - wg mnie nie ma znaczenia jakiej bedzie firmy ta mozaika, i tak za jakis czas bedzie szaro - brudna lub wyplowiala. Kto twierdzi ze Kreisla mozaiki sa kiepskie i jak argumentuje ta wyzszosc lico mix nad innymi? produkcje tynkow mozaikowych mozna w tydzien otworzyc w garazu, zaden problem i niewiele bedzie sie ta Twoja produkcja roznic od produktow czolowych producentow na rynku

Tynk mozaikowy kreisela odradzil ich przedstawiciel...i polecil szukac gdzies lico. To istnieje mozliwosc, ze kleje kreisela moga sie nie nadawac do styropianu grafitowego?:jawdrop:

A co do tynku kreisela to chodzi o SILIKOTYNK 030. Ponec ten drugi SILIKON PROTECT 031 to jest jakis pseudo tynk silikonowy.

Oczywiscie ze istnieje taka mozliwosc, temat byl juz nawet przerabiany kiedys na FM i ja tez mialem w zeszlym roku z tym problem.

Termoorganika (jakby nie bylo wiodacy na PL rynku producent tego typu styro) "produkuje" lub zleca komus produkcje dla siebie klejow i tynkow, czyli maja swoj kompletny system. W swoim systemie zalecaja klej do siatki jako klej do przyklejania styropianu, mieli tez problem gdzies gdzie styropian Platinium Plus klejony na klej Ceresit ZS spadl ze sciany. Termoorganika jako producent styropianu zaleca do klejenia swoich grafitowych styropianow klej do w. zbrojacej. Nie wiem co zaleca Twoj producent styropianu i jak ma sie do tego klej Kreisla ale warto sprawdzic.

A co do tynku kreisela to chodzi o SILIKOTYNK 030. Ponec ten drugi SILIKON PROTECT 031 to jest jakis pseudo tynk silikonowy.

tego to ja juz Ci nie skomentuje z prostej przyczyny, jak dla mnie tylko firmy z mojego podpisu sa godne uwagi

taaaa

pogladaj u ludzi tynki mozaikowe 2-3-5 letnie, kiedys bardzo trendy w moim rodzimych okolicach bylo robienie ogrodzen w tynkach mozaikowych, teraz wyglada to koszmarnie, ale oczywiscie jest to kwestia gustu. Moze plytka klinkierowa, moze jakis kamien, marmur, piaskowiec, etc?

w sumie przy takim kolorze rzeczywiscie soton wychodzi korzystniej, no i jeszcze soton to brak roznic kolorystycznych pomiedzy wiaderkami (dokladnosc mieszania) a jeszcze jakby Ci sie udalo Soton DE wyrwac.... no to bylnby juz LUX.

Cena 7pln netto/kg w sotonie jest rozsadna, dystrybutor cos tam zarobi, a Ty nie placisz jakos specjalnie bardzo za duzo

jak chcesz pogadac na ten temat to zadzwon, jestem jeszcze przez 20 min mniej wiecej pod tel bo wlasnie wychodze z domu i moge porozmawiac w samochodzie. Jezeli chodzi o forum to bede pewnie wieczorem jutro