Bassonurek 13.09.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Dziękuję za szybką i fachową odpowiedź ! Po przejrzeniu cennika mam jeszcze jedno pytanie.W ofercie firmy Knauf jest kilka wersji wełny do docieplenia dachu. (takiej poszukuję)Czym kierować się przy wyborze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 14.09.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam! Planuję ocieplenie dachu w budynku pełniącym funkcję pracowni i pomieszczenia gospodarczego. Jestem laikiem w temacie budownictwa a znajomy polecił mi użycie wełny ekologicznej. Na pierwszej stronie była mowa o wełnie firmy KNAUF. Z tego co zdążyłem wyczytać na ich stronie jako jedyni posiadają certyfikat "Eurofins GOLD". Wie ktoś czego on dotyczy? I na czym polega technologia ECOSE o której również była mowa ? Używał w ogóle ktoś z was wełny tej firmy? Dają gwarancję skuteczności wełny tradycyjnej? Nie znalazłem cennika tej wełny Orientuje się ktoś ? Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam serdecznie Witam, A ja mam pytanie o szczegóły konstrukcyjne dot. dachu. Nie jest napisane nawet czy to dach płaski czy skosny a tutaj produkty izolacyjne znacząco sie różnią i nie wybierałbym osobiście ze wzgledu na certyfikaty, a bardziej produkt który znajduje zastosowanie przy Pańskim dachu. Czekam zatem na szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokopin 14.09.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam, A to link do cennika http://www.knaufinsulation.pl/pl/documents/overview/cenniki Chętnie odpowiem na inne pytania Pozdrawiam a propos ceny ostatnio w tv widziałem reklamówkę podajże castoramy, no i tam jest jakaś okazyjna cena na wełne knauf gdyby kogoś akurat to interesowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 14.09.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 a propos ceny ostatnio w tv widziałem reklamówkę podajże castoramy, no i tam jest jakaś okazyjna cena na wełne knauf gdyby kogoś akurat to interesowało tak ale szklaną.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekk002 14.09.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 A ja jako żem nowy to nieśmiało jedynie zapytam:Czy próbowaliście zastosować zamiast wełny pianę poliuretanową? (oczywiście chodzi mi o ocieplenie poddasza)Piany mają sporo lepsze parametry "niezniszczaloności",nie nasiąkają i co chyba najważniejsze - eliminują mostki termiczne i właściwie uniemożliwiają "spieprzenie" instalacji.Ja ostatnio szukałem nieco info na ten temat - jest niestety dość duży rozrzut jakościowy.Proponuję poszukać takich firm co dają porządną gwarancję (ja znalazłem nawet taką co daje dożywotnią - producenta), mają produkt nietoksyczny (bo niektóre piany potrafią nieźle śmierdzieć) pozdrawiamtomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bassonurek 14.09.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Jest to dach skośny czterospadowy. Dokładne wymiary mogę podać jutro, bo teraz nie mam dostępu do projektu Mam póki co zdjęcie poglądowe http://img31.imageshack.us/img31/548/zdjecie165.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafyc 15.09.2011 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 ceny welny takie ze za niedlugo styropienem taniej wyjdzie ocieplac poddasze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokopin 15.09.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 nie od dziś wiadomo, że styropian tańszy jest od markowej wełny, ale tu znowu wkraczamy na temat: wełna vs styropian.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 16.09.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 nie od dziś wiadomo, że styropian tańszy jest od markowej wełny, ale tu znowu wkraczamy na temat: wełna vs styropian.... Tańszy ale niewiele No a ile dodatkowych korzyści z wełny:p Bassonurek - podaj wymiary krokwi, rozstaw etc. albo rysunek z projektu - mozesz też wyslać na adres doradcy @ rockwool.pl , wtedy dokładnie przygotujemy Ci wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokopin 17.09.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Tomek W a co powiesz nt tego że wełna jest bardziej nasiąkliwa, to prawda? czy może wełny mineralne mają jakieś właściwości temu zapobiegające? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 19.09.2011 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Mam dach dwuspadowy na krokwiach 8x20 co 90 cm. Zastanawiam się nad następnym wyborem: czy lepiej dać między krokwie 18 cm wełny 0,037 czy może lepiej dać na siłę wciskaną wełnę 0,044 nominalnej grubości 30 cm? Czy da się włożyć matę z wełny 0,044 o grubości 30 cm w przestrzeń 18 cm i czy nie wynikną z tego jakieś dodatkowe problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokopin 19.09.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 a gdzieś ostatnio czytałem że wełnę można zabezpieczyć przed nasiąkliwością impregnując ją olejem mineralnym? to jest skuteczne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Sztabach 19.09.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Jeżeli chodzi o wybór wełny do ocieplenia polecam użycie Classic 035 oraz TP115. Pierwszy rodzaj wełny ma zastosowanie jako izolacja cieplna oraz akustyczna do wszystkich rodzai ścian oraz dachów. Ponadto może Pan również skorzystać na stronie producenta z kalkulatora w celu dokładnego doboru rodzaju i grubości wełny.Poniżej linkhttp://knaufinsulation.pl/pl/program-obliczeniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokopin 20.09.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 no wiadomo paraizolacja to podstawa, ale czy olej mineralny też coś daje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 20.09.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Jedną z podstawowych własności skalnej wełny mineralnej produkcji ROCKWOOL jest jej hydrofobowość. Hydrofobowość jest to cecha ciał stałych, polegająca na braku tendencji do absorbowania na powierzchni cząsteczek wody. Woda - jako substancja polarna, której cząsteczki mają bieguny elektryczne dodatnie i ujemne - wykazuje tendencję do przylegania do ciał o budowie polarnej (np. do szkła), zaś nie zwilża ciał o budowie niepolarnej, takich jak tłuszcze, parafina, polietylen lub teflon. Właściwość ta wynika przede wszystkim z natury wełny skalnej powstającej w wyniku wytopu skał bazaltowych, które same w sobie są materiałem wysoko hydrofobowym. Jest to spowodowane faktem, że cząsteczki materii takiej jak bazalt (jak również wełna skalna) są właśnie niepolarne. Dodatkowo, w procesie produkcji skalnej wełny mineralnej ROCKWOOL impregnuje się włókna olejem impregnacyjnym, co dodatkowo wzmacnia hydrofobowość wyrobów gotowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokopin 21.09.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 aha no czyli wełny mineralne nie są wcale nasiąkliwe... kolejny mit obalony, bo ostatnio spotkałem się właśnie z taką argumentacją że styropian lepszy bo nie nasiąkliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 21.09.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Tomku.W potrzebuję 120m2 wełny toprock 15cm i tyle samo superrock 10 cm czy mógłbyś mi wysłać na mój adres e-mail wycenę [email protected] okolice Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeuss 22.09.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Jedną z podstawowych własności skalnej wełny mineralnej produkcji ROCKWOOL jest jej hydrofobowość. dotyczy to wszystkich rodzajów wełny czy tylko skalnej? Z resztą nie wiem jaki jest podział wełny skalne, mineralne ..... w każdym bądź razie interesuje mnie czy wełny fasadowe są nasiąkliwe a jeśli nie to które ... jak na to patrzeć .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrekS 22.09.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 (edytowane) Jeżeli chodzi o wybór wełny do ocieplenia polecam użycie Classic 035 oraz TP115. Pierwszy rodzaj wełny ma zastosowanie jako izolacja cieplna oraz akustyczna do wszystkich rodzai ścian oraz dachów. Ponadto może Pan również skorzystać na stronie producenta z kalkulatora w celu dokładnego doboru rodzaju i grubości wełny. Poniżej link http://knaufinsulation.pl/pl/program-obliczeniowe Witam, mam pytanie do p. Adama Sztabach (eRzecznik Knauf Insulation) Obecnie w Castoramie jest promocja (8zł/m2 - 15 cm) na wełnę Ekoroll w ECOSE® Technology (wsp. 0,044 w/mK) Czym ta wełna różni się od Classic 044 w ECOSE® Technology Tę wełnę chcę zastosować do ocieplenia poddasza w części poziomej - przy kleszczach (nie skosów) - mogę spokojnie sobie pozwolić na ok 45 cm tej wełny - U wyjdzie mi 0,1 w/m^2*K - finansowo bardzo korzystnie - 24 zł/m^2 pozdrawiam Irek Edytowane 22 Września 2011 przez IrekS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 23.09.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Nie było mnie chwilę - już sprawdzam i wysyłam na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts