Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fiksacja dachówki Actua 10

dr. Bedek

Recommended Posts

Mam pytanie dotyczące montowania dachówki do łat. Czy jest dopuszczalne\rozsądne w przypadku dachówki płaskiej Keramic Actua 10 umocowanie tylko na obwodzie za pomocą drutu pojedynczej dachówki (tylko od boku), zrezygnowanie z fiksacji na połaci i przy kominach i pod gąsiorami?. Co sądzicie na temat różnicy wysokości kalenic w narożach o około 2 cm, a na długości około 10-12 m kalenicy różnica w pionie i poziomie około 30mm. Cała dachówka wygląda jak by pływała.

Do tego więźba dachowa umocowana do murłaty, a murłata osadzona poza szpilkami ( obok siebie i sugerują mi że założą opaskę łączącą murłatę z wieńcem?, to chyba żart?, a może tak można?)

Wykonawca ponoć ręczy za dekarzy, ale ja jako laik i inwestor mam wielkie wątpliwości. :bash:

Więźbę i dach powinien odebrać kierownik budowy odnotowując ten fakt odpowiednim wpisem w dzienniku budowy. Samo "poręczenie" wykonawcy nie wystarczy! Konieczna pisemna gwarancja. Podstawowe kanony sztuki dekarskiej jak i instrukcje (zalecenia) producentów mówią tak: mocuje się wszystkie dachówki przy brzegach dachu (okapy, naroża, szczyty i kalenice) do tego cięte dachówki w koszach, dachówki w okolicach okien połaciowych, wyłazów i kominów oraz dachówki wentylacyjne i kominki. Na połaci ilość mocowanych dachówek zależy od kąta nachylenia, usytuowania budynku i strefy wiatrowej. Pozdrawiam.