dr. Bedek 30.08.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Mam pytanie dotyczące montowania dachówki do łat. Czy jest dopuszczalne\rozsądne w przypadku dachówki płaskiej Keramic Actua 10 umocowanie tylko na obwodzie za pomocą drutu pojedynczej dachówki (tylko od boku), zrezygnowanie z fiksacji na połaci i przy kominach i pod gąsiorami?. Co sądzicie na temat różnicy wysokości kalenic w narożach o około 2 cm, a na długości około 10-12 m kalenicy różnica w pionie i poziomie około 30mm. Cała dachówka wygląda jak by pływała. Do tego więźba dachowa umocowana do murłaty, a murłata osadzona poza szpilkami ( obok siebie i sugerują mi że założą opaskę łączącą murłatę z wieńcem?, to chyba żart?, a może tak można?) Wykonawca ponoć ręczy za dekarzy, ale ja jako laik i inwestor mam wielkie wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.09.2011 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Więźbę i dach powinien odebrać kierownik budowy odnotowując ten fakt odpowiednim wpisem w dzienniku budowy. Samo "poręczenie" wykonawcy nie wystarczy! Konieczna pisemna gwarancja. Podstawowe kanony sztuki dekarskiej jak i instrukcje (zalecenia) producentów mówią tak: mocuje się wszystkie dachówki przy brzegach dachu (okapy, naroża, szczyty i kalenice) do tego cięte dachówki w koszach, dachówki w okolicach okien połaciowych, wyłazów i kominów oraz dachówki wentylacyjne i kominki. Na połaci ilość mocowanych dachówek zależy od kąta nachylenia, usytuowania budynku i strefy wiatrowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr. Bedek 03.09.2011 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Dzięki. Ale jak "porozmawiałem "z właścicielem firmy, to gość był chyba lekko w szoku.Powiedział, że towarzysze usuną i poprawią co trzeba, a swoją drogą to ie da się tak od razu.... pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts