Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adams vs. Oknoplast

Recommended Posts

Planuję wymienić okna (5 sztuk O34 + jedna sztuka OB4). Dostałem wycenę z Adams na 5200 zł, natomiast z Oknoplast na 6200 zł. Warto dokładać 1000 zł do tych drugich?

Taką mam specyfikację (podstawowe modele):

Adams:

Profil 5-komorowy Aluplast ID4000 Classic

- Szyba U-1,0

- U dla okna = 1,41

- CIEPŁA RAMKA GRATIS dzięki czemu U=1,33

- okucia Roto

- Gwarancja na okna 5 lat, na montaż 3 lata

Dopłata za dodatkowy uchył skrzydła to 47 zł sztuka.

Oknoplast:

Profil 5-komorowy Veka Koncept

- U dla okna 1,3

- Okucia Maco Multimatic ,klamki Hoppe ,uszczelki z EPDM

- gwarancja 7 lat na okno

Ile powinno być zaczepów antywyważeniowych?

Warto zainteresować się oknami Avante i M&S?

Dzięki za pomoc.

Adams Oknoplast M&S to porównywalne dobre okna! masz wyliczone podstawowe wersje ,oknoplast ma 7lat gwarancji?od kiedy?

montowałem oknoplast wiec moge powiedzieć ze dobrze wstawione nie beda stwazac problemów!tylko czy chcesz doplacic 1000 ?o adamsie bedzie chyba wiedział wiecej z tego co pamietam forumowicz "stary" to pewnie ci podpowie

• 3 weeks później...
Był u mnie gościu na pomiar okien i trochę mnie zaskoczył. Zaczął mierzyć i powiedział, że okna powinny być 1450x1410. Stare są standardowe jak O34. Wg mnie jakoś dziwnie mierzył. Raz patrzył całe okno, raz ramę w środku. Co o tym myślicie? Fabryka przecież tak o sobie nie zrobi 5 okien mniejszych o 2 cm :).

Był u mnie gościu na pomiar okien i trochę mnie zaskoczył. Zaczął mierzyć i powiedział, że okna powinny być 1450x1410. Stare są standardowe jak O34. Wg mnie jakoś dziwnie mierzył. Raz patrzył całe okno, raz ramę w środku. Co o tym myślicie? Fabryka przecież tak o sobie nie zrobi 5 okien mniejszych o 2 cm :).

A dlaczego fabryka ma nie zrobić ? Przecież żadna nie produkuje okien tylko tzw. typowych, przeciwnie : wszystko jest produkowane pod konkretne zlecenie i w tym przypadku także wykona takie okna jakie on (czy jemu podobni) zamówi. Z jakiej racji technolog ma się domyślać co zamawiający mierzył i dlaczego dodał czy odjął kilka cm?

A dlaczego tak dziwnie mierzył i zdjął jakieś centymetry? Prawdopodobnie dlatego, żeby za bardzo nie skuwać glifów chcąć wstawić okno o takich wymiarach jak stare oraz żeby parapet zewnętrzny nie zakrył otworów odwodnieniowych.