Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłaczenie prądu na sąsiedniej(równiez mojej) działce

Recommended Posts

Witam

Mam taki problemik. Mam dwie sasiadujące ze soba działki. Na jedenj mam postawiony dom i prad normalnie podłaczony ze skrzynki, którą postawił ZE. Na drugiej planuje postawienie domku letniskowego dla turystów. Wolałbym aby nie stawiali mi nowej skrzynki bo to trwa strasznie długo i kosztuje a poza tym miałbym nowy abonament i te wsztskie stałe czy zmienne przesyłowe do zapłaty przez cały rok. A domek w sumie bedzie wykorzystywany pewnie góra przez 2-3 miesiace.Kombinowałem, ze po prostu przeciagne pod ziemia kabel, z istniejacej skrzynki, bezpośrednio na druga działke, poprosze o zwiekszenie mocy i po sprawie. Do pozwolenia na budowę, wystapiłem do ZE o zapewnienie dostawy pradu. Otrzymalem taka odpowiedź:

"W nawiązania do Pani wniosku Rejon dystybucji informuje ze ma technicznie mozliwosci rozbudowy sieci nn dla zasilania przedmiotowej działki, jednakże wykonanie naszej sieci z przyłączenie do działki i dostawa energii będą mozliwe dopiero po uzyskaniu przez wlascicieli działki prawnych i administracujnych zgód zezwolec własciwych urzedow na wykonianie uzbrojenia terenu

Niniejsze pismo nie okresla czasu w ktorym podłączenie moze nastąpić oraz nie wskazuje strony finansującej budowę sieci i nie moze byc traktowane jako zoobowiązanie do przesiębiorstwa sieciowego do budowy sieci, z ww uwagami zapewniamy dostawe energii elektrycznej dla zabudowań na działkach w wysokości mocy przyłączeniowej 5kW

W celu wybudowania przyłączenia do działki nalezy w pierwszej kolejnosci zlozyc wniosek o wydanie warunków przyłączeniowych na odpowiednim formularzu w naszej siedzibie , dalsze postepowanie okresla obowiązujące prawo

z poważaniem Kierownik Działu Przyłączeń"

Po pierwsze to niewiele z tego pisma nie rozumiem. Jakie zgody własciwych urzędów? Przeciez to oni powinni te zgody załatwaic jak chca stawiac słup czy skrzynkę. Po drugie to boje sie że jak wystapie o warunki przyłaczenia to jedyna opcja bedzie nowa skrzynka i licznik - a tego chcę uniknąć.

Czy mozna do pozwolenia na budowę wystąpic z np pismem ze prąd będe miał np z wiatraka czy agregatu? Możecie cos poradzic?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Czy mozna do pozwolenia na budowę wystąpic z np pismem ze prąd będe miał np z wiatraka czy agregatu? Możecie cos poradzic?

Pozdrawiam

mógłbyś tak zrobić, gdyby Twój projektowany domek był zgłoszony dla siebie, ale nie na wynajem. Na wynajem to prawdopodobnie bedzie inna taryfa, więc oddzielne przyłącze i oddzielny licznik.