mietek26 31.08.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam Mam temat, który nie daje mi spokoju. A mianowicie: kupilismy po weselu z żoną działkę za gotówkę (za około 45.000 zł - było to w 2009 r. - skarbówka się nie doczepiła to chyba już się nie doczepi o to.) i budujemy (ja z ojcem) dom narazie bez kredytu, mamy stan surowy zamknięty tzn. dom przykryty, wstawione okna, prowizoryczne drzwi, ocieplony i zrobiony prąd, nie wykończone poddasze. Pieniądze na budowe dostaje od rodziny. Moje pytania są następujące: 1. Czy urząd skarbowy może dowiedzieć się o tym przed zgłoszeniem zakończenia robót ?2. Jeżeli teraz wziąłbym kredyt w banku na wykończenie domu powiedzmy ok. 100.000 zł to czy będe miał spokój ze skarbówką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 31.08.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Pieniądze na budowe dostaje od rodziny. Należy zgłosić do US darowiznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek26 31.08.2011 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Należy zgłosić do US darowiznę. Odpada, pieniądze pochodzą z zagranicy z pracy na czarno. Wystarczy mi odpowiedz na moje 2 pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.08.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 US sama z siebie nie zainteresuje się budową domu jednorodzinnego. Może to nastąpić w przypadku:- życzliwego donosu,- jakiegoś innego postępowania skarbowego, w wyniku którego „dotrą” do sprzedawcy materiałów, wykonawcy, czy też członków rodziny,- złożenia w US wniosku o zwrot podatku VAT. Nie ma też bezpośredniego przełożenia; bank – US. Często, w takim jak opisywany przypadek, „ratunkiem” (wytłumaczeniem) jest prowadzenie wspólnego „gospodarstwa” z rodzicami – czyli prościej, mieszkanie z rodzicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts