Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Położenie parkietu jesionowego

lukaszgr

Recommended Posts

Witam,

Moje pytanie związane jest z położeniem parkietu w wybudowanym domu. Parkiet będę układał sam i głownie chodzi mi o to kiedy będę mógł to zrobić. Posadzka była wylewana na początku kwietnia tego roku grubość wylewki to 7 cm pod nim jest 13 cm styropianu. Jak w temacie parkiet będzie jesionowy 50 cm x 7 cm. Czy da się jakimiś domowymi sposobami sprawdzić czy posadzka jest mokra?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Witam,

Moje pytanie związane jest z położeniem parkietu w wybudowanym domu. Parkiet będę układał sam i głownie chodzi mi o to kiedy będę mógł to zrobić. Posadzka była wylewana na początku kwietnia tego roku grubość wylewki to 7 cm pod nim jest 13 cm styropianu. Jak w temacie parkiet będzie jesionowy 50 cm x 7 cm. Czy da się jakimiś domowymi sposobami sprawdzić czy posadzka jest mokra?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

twój podkład ma 7cm wykonany z miksokreta i zacierany. Jego bezpieczna wilgotność powinna osiągnąć 1,2%, a nawet poniżej, zależy to od zastosowanego cementu. Ponieważ twoja wylewka ma tylko piasek o ziarnie od 0 do maksimum 2mm to będzie wysychała dłużej, ponieważ ma niewielkie pory i do tego jej warstwa wierzchnia jest zatarta maszynowo co wpłynęło na zagęszczenie i utwardzenie się cienkiej skorupki na powierzchni. Przez nię wilgoć z podłoża uchodzi wyjątkowo wolno. Dopiero grzanie w domu spowoduje wzrost ciśnienia pary wodnej w wylewce i jej powolne odparowywanie z wylewki. Jeżeli się założy, że wylewka ma więcej wody (mokry piasek) niż nakazuje receptura, to czas schnięcia się wydłuży. Należy przede wszystkim sprawdzić czy wylewka nadaje się pod posadzkę podłogową z drewna. Czy jest odpowiednio mocna. Jaką ma wytrzymałość na ściskanie? Żądaj od posadzkarza danych na ten temat.