lukaszgr 31.08.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam, Moje pytanie związane jest z położeniem parkietu w wybudowanym domu. Parkiet będę układał sam i głownie chodzi mi o to kiedy będę mógł to zrobić. Posadzka była wylewana na początku kwietnia tego roku grubość wylewki to 7 cm pod nim jest 13 cm styropianu. Jak w temacie parkiet będzie jesionowy 50 cm x 7 cm. Czy da się jakimiś domowymi sposobami sprawdzić czy posadzka jest mokra? Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kami_111 31.08.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 domowymi raczej kiepsko, bo zwykle używa się narzędzia do pomiaru wilgotności - ja czekałam 6mcy żeby porządnie wyschła tym bardziej że była wylewana w zimie (ostro grzałam żeby wycieplić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 31.08.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam, Moje pytanie związane jest z położeniem parkietu w wybudowanym domu. Parkiet będę układał sam i głownie chodzi mi o to kiedy będę mógł to zrobić. Posadzka była wylewana na początku kwietnia tego roku grubość wylewki to 7 cm pod nim jest 13 cm styropianu. Jak w temacie parkiet będzie jesionowy 50 cm x 7 cm. Czy da się jakimiś domowymi sposobami sprawdzić czy posadzka jest mokra? Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc. twój podkład ma 7cm wykonany z miksokreta i zacierany. Jego bezpieczna wilgotność powinna osiągnąć 1,2%, a nawet poniżej, zależy to od zastosowanego cementu. Ponieważ twoja wylewka ma tylko piasek o ziarnie od 0 do maksimum 2mm to będzie wysychała dłużej, ponieważ ma niewielkie pory i do tego jej warstwa wierzchnia jest zatarta maszynowo co wpłynęło na zagęszczenie i utwardzenie się cienkiej skorupki na powierzchni. Przez nię wilgoć z podłoża uchodzi wyjątkowo wolno. Dopiero grzanie w domu spowoduje wzrost ciśnienia pary wodnej w wylewce i jej powolne odparowywanie z wylewki. Jeżeli się założy, że wylewka ma więcej wody (mokry piasek) niż nakazuje receptura, to czas schnięcia się wydłuży. Należy przede wszystkim sprawdzić czy wylewka nadaje się pod posadzkę podłogową z drewna. Czy jest odpowiednio mocna. Jaką ma wytrzymałość na ściskanie? Żądaj od posadzkarza danych na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł 1719509129 05.09.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Witam proponuje zaprosić na budowę profesjonalistę i zlecić wszelkie pomiary, koszt jest nie wielki, a będziesz miał pewność że jest ok.( Jeśli jesteś z WWL to polecam się) pomiary powinny kończyć się protokołem pomiarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts