rafal.r 31.08.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam! Mam następujący problem - odebrałem mieszkanie w którym deweloper dość frywolnie podszedł do tematu otworów drzwiowych. Miały być przygotowane pod drzwi "90tki". Mam kilka otworów drzwiowych, ostatnio gdy je pomierzyłem to zauważyłem, że 2 z nich są szerokości 100 cm, 3 z nich 99 cm ale jeden otwór jest szerokości 97 cm. Ściana z płyty g-k na stelażu, otwór drzwiowy ma standardową w przypadku takich ścian "ościeżnicę" metalową - nie znam się na nazewnictwie, taki gruby profil typowy do otworów drzwiowych przy konstrukcjach ścian z płyt g-k. Odpada wiec "podkucie" tych 2 - 3 cm jak w przypadku tradycyjnej ściany z cegły. Z jednej strony mógłbym wezwać dewelopera do usunięcia wady, lecz wolałbym tego uniknąć. Ten otwór jest na krótkiej ścianie która jest pod kątem 45* względem innych - takie wejście do pokoju, po obu bokach otworu jest dosłownie po około 4-5 cm do innych ścian. Poszerzenie otworu, czyli poszerzenie tej ściany wymusiłoby poszerzenie przedpokoju o te 3 czy 5 cm czyli de facto stawianie wszystkich ścianek działowych od początku. A to będzie trwało... Mam żal do dewelopera, ale z drugiej strony wolałbym uniknąć takiej rewolucji. Stąd prośba o pomoc - czy znacie jakiegoś producenta którego ościeżnice zmieszczą się w otworze 97 cm? Wiem, że innym rozwiązaniem jest zmniejszenie wszystkich otworów do około 91 cm i wstawianie "80tek" ale tego też wolałbym uniknąć - jednak większe drzwi są wygodniejsze, a zaraz będzie trzeba meble wstawiać. Do tego kafelkarz już ułożył płytki na ścianie w łazience (tam otwór jest idealne 100 cm) i akurat dociął je tak żeby pasowały ościeżnice regulowane od "90tek". Biorąc pod uwagę to, ze nie chcę przestawiać wszystkich ścian co będzie prostsze - szukanie producenta którego ościeżnice zmieszczą się w 97 cm czy jednak wszystkie otwory zmniejszać do standardu 80? Przeglądałem katalogi różnych producentów i jak na razie znalazłem tylko to http://www.radex.com/oscieznice-sosnowe,bezseczne-regulowane szerokość drzwi 900 + 2 x 24 mm = 948 mm + "luzy" zakładam jakieś 10 cm razem w otworze 96 cm powinno się zmieścić. Nawet dzwoniłem jakiś czas temu do producenta i coś tam liczyli, podali właśnie 958 mm ale mówili, że tylko pod warunkiem idealnie pionowych, równych otworów, praktycznie bez marginesu bezpieczeństwa ... generalnie stwierdzili, że teoretycznie da się, ale praktyka może to zweryfikować boleśnie Czy ktoś doświadczony w montażu drzwi wewnętrznych mógłby mi coś sensownego poradzić? Może jeszcze inny producent drzwi? Edytowane 31 Sierpnia 2011 przez rafal.r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 31.08.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Jeżeli otwory drzwiowe są nie dość, że niestandardowej szerokości, to jeszcze różne w różnych pomieszczeniach, nie pozostaje Ci nic innego jak tylko robić drzwi na zamówienie, jeżeli nie chcesz niczego korygować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts