Okiren 31.08.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Jako że płyty styropianu na ścianie nigdy idealnie do siebie nie dolegają (szczególnie jak są przycinane), szczeliny te wypełnia się pianką niskoprężną z pistoletu (widziałem kiedyś taki "myk" Czy ktoś ma doświadczenie jak to się robi w praktyce? Jak głęboko? Styro o grubości 12cm - tak głęboko jak się da, czy tylko pod wierzchem? Czym ścinać to co wyjdzie? Jakiś sprytny płaski nożyk, którym da się jeździć płasko po powierzchni? Jakaś konkretna pianka? Do tej pory używałem niskoprężnego Tytana. Jest sens pakować piankę "każde" połączenie płyt czy tylko tam gdzie szczelina jest większa niż powiedzmy 1mm? sporo pytań, liczę na Was dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 02.09.2011 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Nikt tak nie robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.09.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Robią, robią tylko nie chce im się otym pisac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 04.09.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 a szkoda, w sumie dołączam się do pytania może są jakieś ciekawe patenty ZTS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 04.09.2011 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Robią, robią tylko nie chce im się otym pisac. eee tam na tym forum nie ma leni (mam taką cichą nadzieję czekam nadal cierpliwie, choć już trochę zacząłem pracę. Pianka do pistoletu, plastikowa końcówka o średnicy ok. 2mm na końcu - wsuwasz toto w rowek między płytami styro i jak się rozpędzisz to lecisz całą ścianę na raz. Za pół dnia można cały dom - ja zacząłem tak na próbę: każde łączenie, pianka wchodzi ok. 3-5 cm w głąb styro. Napiszę resztę jak skończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.09.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 I tak trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.09.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Jako że płyty styropianu na ścianie nigdy idealnie do siebie nie dolegają (szczególnie jak są przycinane), szczeliny te wypełnia się pianką niskoprężną z pistoletu (widziałem kiedyś taki "myk" Czy ktoś ma doświadczenie jak to się robi w praktyce? Jak głęboko? Styro o grubości 12cm - tak głęboko jak się da, czy tylko pod wierzchem? Czym ścinać to co wyjdzie? Jakiś sprytny płaski nożyk, którym da się jeździć płasko po powierzchni? Jakaś konkretna pianka? Do tej pory używałem niskoprężnego Tytana. Jest sens pakować piankę "każde" połączenie płyt czy tylko tam gdzie szczelina jest większa niż powiedzmy 1mm? sporo pytań, liczę na Was dzięki z góry U mnie też wypełniali gdy zachodziła taka potrzeba, jak również gdy zwróciłem uwagę. Niekiedy sam wypełniałem ich maszynką - cienka rurka nałożona na metalowy pistolet do pianki i tyle(przy grubości 20cm z frezem wchodziła do - frezu 10cm http://www.neo-tools.pl/products/61-012.jpgCzymś takim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 21.10.2019 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2019 @CityMatic, przepraszam za wykopki, ale czy mógłbyś jeszcze raz zarzucić zdjęciem (niestety po takim czasie już wcięło). Chciałbym u siebie powypełniać szczeliny i szukam rozwiązania. Póki co myślałem o igłach dozowniczych (końcówki do pistoletu już mi się pogubiły i wygląda na to, że same końcówki ciężko kupić gdziekolwiek), ale to chyba średni pomysł i niekoniecznie musi pasować na pistolet. A może jakąś tulejkę odpowiednio dobrać i zagiąć na końcu? Szczeliny wychodzą mi średnio 1-2 mm (teoretycznie nie trzeba by tego uszczelniać, ale skoro wszyscy uszczelniają, to może coś w tym jest...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.10.2019 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Końcówki są dostępne w sprzedaży, ostatnio widziałem w Casto..... e 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.10.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Znalazłem ale w katalogu Forsch https://www.forch.pl/chemia-budowlana/pianki-poliuretanowe-klej-do-stopnic/1kpupiany/akcesoria-do-pistoletow jako akcesoria do pistoletów, ale wiem, że są dostępne i inne rodzaje a przede wszystkim długości i średnice. Stosowanie wężyka jest jak wiem ryzykowne bo się zsuwa , jednak "na bezrybiu i rak ryba" więc można coś wyrzeźbić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 22.10.2019 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Końcówki są dostępne w sprzedaży, ostatnio widziałem w Casto..... e Przeszedłem dzisiaj Castoramę w Gliwicach wzdłuż i wszerz i niestety jedyne "końcówki" które były dostępne, to dysze do kartuszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 22.10.2019 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Znalazłem ale w katalogu Forsch https://www.forch.pl/chemia-budowlana/pianki-poliuretanowe-klej-do-stopnic/1kpupiany/akcesoria-do-pistoletow jako akcesoria do pistoletów, ale wiem, że są dostępne i inne rodzaje a przede wszystkim długości i średnice. Stosowanie wężyka jest jak wiem ryzykowne bo się zsuwa , jednak "na bezrybiu i rak ryba" więc można coś wyrzeźbić [ATTACH=CONFIG]436166[/ATTACH] Chciałem uzyskać od nich ofertę, ale niestety trzeba mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą. Chyba będę musiał poszukać jakiejś alternatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 29.10.2019 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Też aktualnie poszukiwałem końcówek na pistolet co by szczelinki pouzupełniać i powiem szczerze, że ciężko z tym.... Swoje, te co były przy nowym pistolecie gdzieś pogubiłem. Więc kupiłem dwa nowe pistolety za 50zł na aledrogo i bede miał 2kpl końcówek Jeden pistolet dam teściowi drugi zostawię sobie i cacy Widziałem też że Wurth ma tez jakieś płaskie końcówki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 29.10.2019 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Dzięki za wskazówkę. Chyba będę musiał ostatecznie kupić drugi pistolet.Póki co zaryzykowałem i kupiłem 2 igły do biopsji po 2,5 PLN sztuka. Zobaczę, czy da się coś z tego zrobić (najwyżej znajdę dla nich jakieś inne zastosowanie). BTW. Czekam na aktualizację Twojego dziennika, żeby coś podpatrzeć (szczególnie, czy używasz listwy okapnikowej przy górnym glife okien). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.10.2019 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 Sprawdziłem w hurtowni z materiałami budowlanymi w kwocie 7,40 zł kupiłem zestaw - więc jest dostępny. W nazewnictwie - "zestaw uzupełniający pistoletu pianotwórczego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts