Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wypełnienie szczelin w styropianie pianka niskoprężną

Okiren

Recommended Posts

Jako że płyty styropianu na ścianie nigdy idealnie do siebie nie dolegają (szczególnie jak są przycinane), szczeliny te wypełnia się pianką niskoprężną z pistoletu (widziałem kiedyś taki "myk" :)

Czy ktoś ma doświadczenie jak to się robi w praktyce?

Jak głęboko? Styro o grubości 12cm - tak głęboko jak się da, czy tylko pod wierzchem?

Czym ścinać to co wyjdzie? Jakiś sprytny płaski nożyk, którym da się jeździć płasko po powierzchni?

Jakaś konkretna pianka? Do tej pory używałem niskoprężnego Tytana.

Jest sens pakować piankę "każde" połączenie płyt czy tylko tam gdzie szczelina jest większa niż powiedzmy 1mm?

sporo pytań, liczę na Was :) dzięki z góry

Robią, robią tylko nie chce im się otym pisac.:bye:

eee tam :) na tym forum nie ma leni (mam taką cichą nadzieję :)

czekam nadal cierpliwie, choć już trochę zacząłem pracę.

Pianka do pistoletu, plastikowa końcówka o średnicy ok. 2mm na końcu - wsuwasz toto w rowek między płytami styro i jak się rozpędzisz to lecisz całą ścianę na raz.

Za pół dnia można cały dom - ja zacząłem tak na próbę: każde łączenie, pianka wchodzi ok. 3-5 cm w głąb styro.

Napiszę resztę jak skończę.

Jako że płyty styropianu na ścianie nigdy idealnie do siebie nie dolegają (szczególnie jak są przycinane), szczeliny te wypełnia się pianką niskoprężną z pistoletu (widziałem kiedyś taki "myk" :)

Czy ktoś ma doświadczenie jak to się robi w praktyce?

Jak głęboko? Styro o grubości 12cm - tak głęboko jak się da, czy tylko pod wierzchem?

Czym ścinać to co wyjdzie? Jakiś sprytny płaski nożyk, którym da się jeździć płasko po powierzchni?

Jakaś konkretna pianka? Do tej pory używałem niskoprężnego Tytana.

Jest sens pakować piankę "każde" połączenie płyt czy tylko tam gdzie szczelina jest większa niż powiedzmy 1mm?

sporo pytań, liczę na Was :) dzięki z góry

U mnie też wypełniali gdy zachodziła taka potrzeba, jak również gdy zwróciłem uwagę. Niekiedy sam wypełniałem ich maszynką - cienka rurka nałożona na metalowy pistolet do pianki i tyle(przy grubości 20cm z frezem wchodziła do - frezu 10cm ;)

http://www.neo-tools.pl/products/61-012.jpgCzymś takim.

• 8 years później...

@CityMatic, przepraszam za wykopki, ale czy mógłbyś jeszcze raz zarzucić zdjęciem (niestety po takim czasie już wcięło).

Chciałbym u siebie powypełniać szczeliny i szukam rozwiązania.

Póki co myślałem o igłach dozowniczych (końcówki do pistoletu już mi się pogubiły i wygląda na to, że same końcówki ciężko kupić gdziekolwiek), ale to chyba średni pomysł i niekoniecznie musi pasować na pistolet.

IGLA-DOZOWNICZA-PROSTA-1-PLYNY-PASTY-14G-1-84mm

A może jakąś tulejkę odpowiednio dobrać i zagiąć na końcu? Szczeliny wychodzą mi średnio 1-2 mm (teoretycznie nie trzeba by tego uszczelniać, ale skoro wszyscy uszczelniają, to może coś w tym jest...).

Znalazłem ale w katalogu Forsch

https://www.forch.pl/chemia-budowlana/pianki-poliuretanowe-klej-do-stopnic/1kpupiany/akcesoria-do-pistoletow

jako akcesoria do pistoletów, ale wiem, że są dostępne i inne rodzaje a przede wszystkim długości i średnice. Stosowanie wężyka jest jak wiem ryzykowne bo się zsuwa , jednak "na bezrybiu i rak ryba" więc można coś wyrzeźbić ;)

koncówka.jpg

Znalazłem ale w katalogu Forsch

https://www.forch.pl/chemia-budowlana/pianki-poliuretanowe-klej-do-stopnic/1kpupiany/akcesoria-do-pistoletow

jako akcesoria do pistoletów, ale wiem, że są dostępne i inne rodzaje a przede wszystkim długości i średnice. Stosowanie wężyka jest jak wiem ryzykowne bo się zsuwa , jednak "na bezrybiu i rak ryba" więc można coś wyrzeźbić ;)

[ATTACH=CONFIG]436166[/ATTACH]

Chciałem uzyskać od nich ofertę, ale niestety trzeba mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą.

Chyba będę musiał poszukać jakiejś alternatywy.

Też aktualnie poszukiwałem końcówek na pistolet co by szczelinki pouzupełniać i powiem szczerze, że ciężko z tym.... Swoje, te co były przy nowym pistolecie gdzieś pogubiłem. Więc kupiłem dwa nowe pistolety za 50zł na aledrogo i bede miał 2kpl końcówek :lol2: Jeden pistolet dam teściowi drugi zostawię sobie i cacy :)

Widziałem też że Wurth ma tez jakieś płaskie końcówki.

• Like 1

Dzięki za wskazówkę. Chyba będę musiał ostatecznie kupić drugi pistolet.

Póki co zaryzykowałem i kupiłem 2 igły do biopsji po 2,5 PLN sztuka. Zobaczę, czy da się coś z tego zrobić (najwyżej znajdę dla nich jakieś inne zastosowanie).

BTW. Czekam na aktualizację Twojego dziennika, żeby coś podpatrzeć (szczególnie, czy używasz listwy okapnikowej przy górnym glife okien).