ret2 31.08.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam, czy może ktoś polecić firmę zajmującą się projektowaniem systemów ogrzewania. Instalacja będzie korzystała z wielofunkcyjnego i 2-3 wężownic-owego wymiennika ciepła, który będzie zasilany z pieca gazowego, solarów, generatora wiatrowego 2KW i być może kominka z płaszczem wodnym. Na obrazku jest schemat ale bez wiatraka. Jeżeli ktoś instalował coś podobnego to proszę o kontakt. Zależy mi na systemie bezobsługowym dlatego waham się co do kominka, czytałem że są problemy z tego typu instalacją - może ma ktoś jakieś doświadczenia . Zastanawiam się też nad bezpośrednim zasilaniu grzałek w wymienniku z generatora wiatrowego, zaoszczędzę na akumulatorach, które trzeba wymieniać co jakiś czas oraz ograniczę straty na inwerterze - grzałki 24 lub 48v. Jeżeli ktoś z Państwa instalował tego typu instalację to proszę o kontakt - będę wdzięczny za każdą pomoc Serdecznie pozdrawiam Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 31.08.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Trochę ten schemat można poprawić.W Dąbrowie Górniczej jest przedstawicielstwo polskie firmy która ma ogromne doświadczenie z takimi ciekawymi schematami systemów grzewczych. Zapytaj u nich o dobrego instalatora.Namiary poszły na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.09.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Widzę że nawet piec gazowy chcesz w układzie otwartym podłączyć. Rozwiązanie typowo buforowe, jestem "za" tylko czy to Ci się opłaci ekonomicznie ??? Raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 01.09.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 (edytowane) mam kocioł gazowy, solary i pw kominka w jednym systemie grzewczym, oczywiście jest grzałka elektryczna w zbiorniku również, ale rozwiązany nieco inaczej. W moim systemie jest zbiornik cwu z dwoma wężownicami, ale układ jest prostszy ponieważ w całym domu mam podłogówkę, do dolnej wężownicy jest podłączony pw kominka i solary. Rozwiązałem to w ten sposób, że na szczycie budynku nad panelami solarnymi zainstalowałem mały bojler (120l), którego wężownica jest zasilana grawitacyjnie przez solary, natomiast bojler podłączony jest razem z pw kominka w układzie otwartym, układ ten jest sterowany przez programator solarny, jast tam możliwość sterowania pompką kominka. Kocioł gazowy jest podłączony do górnej wężownicy zbiornika cwu oraz podłogówki - dlatego układ pozwala na odbieranie ciepła ze zbiornika cwu przez podłogówkę, zatem solary, pw kominka i kocioł gazowy ładują zbiornik cwu, ale przez wężownice. Budowałem to 10 lat temu, działa do dzisiaj bez problemów. Jak rozmawiałem z hydraulikami, jak to połączyć to po usłyszeniu co ma być w układzie odpowiadali, że nie ma problemu tylko żebym dostarczył projekt - w końcu sam sobie zaprojektowałem i zrobiłem. Rozwiązanie typowo buforowe, jestem "za" tylko czy to Ci się opłaci ekonomicznie ??? Raczej nie mnie się opłaciło Edytowane 1 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts