Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt instalacji centralnego ogrzewania

ret2

Recommended Posts

Witam,

czy może ktoś polecić firmę zajmującą się projektowaniem systemów ogrzewania. Instalacja będzie korzystała z wielofunkcyjnego i 2-3 wężownic-owego wymiennika ciepła, który będzie zasilany z pieca gazowego, solarów, generatora wiatrowego 2KW i być może kominka z płaszczem wodnym. Na obrazku jest schemat ale bez wiatraka.

14a.jpg

Jeżeli ktoś instalował coś podobnego to proszę o kontakt. Zależy mi na systemie bezobsługowym dlatego waham się co do kominka, czytałem że są problemy z tego typu instalacją - może ma ktoś jakieś doświadczenia :). Zastanawiam się też nad bezpośrednim zasilaniu grzałek w wymienniku z generatora wiatrowego, zaoszczędzę na akumulatorach, które trzeba wymieniać co jakiś czas oraz ograniczę straty na inwerterze - grzałki 24 lub 48v. Jeżeli ktoś z Państwa instalował tego typu instalację to proszę o kontakt - będę wdzięczny za każdą pomoc :)

Serdecznie pozdrawiam Arek

mam kocioł gazowy, solary i pw kominka w jednym systemie grzewczym, oczywiście jest grzałka elektryczna w zbiorniku również, ale rozwiązany nieco inaczej. W moim systemie jest zbiornik cwu z dwoma wężownicami, ale układ jest prostszy ponieważ w całym domu mam podłogówkę, do dolnej wężownicy jest podłączony pw kominka i solary. Rozwiązałem to w ten sposób, że na szczycie budynku nad panelami solarnymi zainstalowałem mały bojler (120l), którego wężownica jest zasilana grawitacyjnie przez solary, natomiast bojler podłączony jest razem z pw kominka w układzie otwartym, układ ten jest sterowany przez programator solarny, jast tam możliwość sterowania pompką kominka. Kocioł gazowy jest podłączony do górnej wężownicy zbiornika cwu oraz podłogówki - dlatego układ pozwala na odbieranie ciepła ze zbiornika cwu przez podłogówkę, zatem solary, pw kominka i kocioł gazowy ładują zbiornik cwu, ale przez wężownice. Budowałem to 10 lat temu, działa do dzisiaj bez problemów. Jak rozmawiałem z hydraulikami, jak to połączyć to po usłyszeniu co ma być w układzie odpowiadali, że nie ma problemu tylko żebym dostarczył projekt - w końcu sam sobie zaprojektowałem i zrobiłem.

Rozwiązanie typowo buforowe, jestem "za" tylko czy to Ci się opłaci ekonomicznie ???

Raczej nie :)

mnie się opłaciło

Edytowane przez kbab