Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ulga remondtowo-modernizacyjna oraz odsetkowa raz jeszcze.

Jim

Recommended Posts

Nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania na forum zatem zdecydowałem się je zadać.

W zeszłym roku zakończyłem budowę domu w fazie połowicznej tj wykończony dół oraz ocieplenie na zew. Na podstawie zaświadczenie kier. bud., że dom nadaje się do zamieszkania, zostałem zameldowany i mieszkam sobie beztrosko, czekając na przypływ "Biletów Narodowego Banku Polskiego", celem dokończenia góry domu. Nie mam odbioru technicznego a budowę rozpocząłem w 2002 r.

Pytania moje brzmią:

-czy mieszkam legalnie ?

-czy mogę korzystać z ulg (remontowo/moder. czy też odsetkowej) ?

z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi oraz pozdrawiam,

Jim

Witaj,

podajesz trochę za mało danych. Na podstawie twoich informacji nasuwają się takie pytania i wnioski:

1. Czy zgłosiłeś zakończenie budowy (do odbioru, chociaż częściowego) ?

2. Jeśli masz odbiór to możesz korzystac z ulgi remontowej :lol: ;

jeśli korzystałeś z ulgi budowlanej to nie masz prawa do ulgi odsetkowej. :cry:

3. Jeśli nie korzystałeś z ulgi budowlanej to kiedy dostałeś zezwolenie na budowę?

Pozdrawiam

Dzięki za zainteresowanie moim problemem. Już doprecyzowuje odpowiadając:

Ad.1 Nie zgłosiłem zakończenia budowy. Zatem nie mam odbioru nawet częściowego.

Ad.2 Nie korzystałem jeszcze z żadnej z ulg.

Ad.3 Zezwolenie dostałem w 2002 i w tym samym roku rozpocząłem budowe.

Zameldowanie otrzymałem na podstawie zaswiadczenia kierownika budowy o tym, że dom nadaje się do zamieszkania: jest wykończona kuchnia, łazienka, salon, pokój, garaż, kotłownia (cały dół), na górze jest instalacja elektryczna, tynki wylewki. Mam szambo, wodę i prąd na prowizorkę budowlaną (prąd swój mam mieć w tym roku). Zamieszkałem w 2003.

pozdrawiam,

JM

Jeszcze jedna, rzecz. Nigdzie nie znalazłem, że muszę mieć odbiór, tylko, że mogę "muszę?" mieć tytuł prawny. Co to znaczy ?

Mam tytuł prawny do ziemi czyli akt własności. Czy to nie implikuje faktu posiadania tytułu własności do wszystkiego co na moje ziemi czyli budynku, w którym mieszkam. A może można skorzystać ze słów "Decyzji administracyjnej (patrz poniżej) bo czy zameldowanie nie jest decyzją administracyjną.

Poniżej cytuję część "Ustawy?" dot. ulgi.

"

Ulga remontowa przysługuje wyłącznie z tytułu remontu lub modernizacji domu bądź mieszkania zajmowanego na podstawie tytułu prawnego. Tytułem prawnym może być np. akt własności potwierdzający nabycie lokalu lub budynku w drodze kupna, darowizny czy spadku. Jest nim także umowa najmu, dzierżawy, użyczenia lub dożywocia, a także decyzja administracyjna.

"

pozdrawiam,

Jim

Witam

Aby skorzystać z ulgi remontowej musisz posiadać odbiór budynku (najpierw trzeba wybudowac, zeby zaczac remontowac).

Jezeli chodzi o ulge odsetkowa to sytuacja wyglada tak, iz nabyles prawo do skorzystania z tej ulgi, ale jeszcze nie na tym etapie budowy mozesz z niej skorzystac. Musisz zakonczyc budowe do 2005 i uzyskac pozwolenie na uzytkowanie (w rozumieniu prawa budowlanego). Odsetki zaplacone w 2002, 2003, 2004 i ewentualnie w 2005 mozesz skumulowac i odliczyc, gdy formalnie uzyskasz pozwolenie na uzytkowanie.

Tomek

Tak to prawda żeby zacząć remontować, trzeba wybudować bo to jest logiczne. Polskie prawo nie zawsze jest logiczne i z niego moim zdaniem to nie wynika (patrz mój opis w postach powyżej). Ja nie chce remontować bo wszystko jest sprawne i nie nadaje się do remontu. Ja chce modernizować - w projekcie mam gołe wylewki a położyłem terakote itp.

a propos, w dzienniku ustaw nie ma nic o odbiorze jako warunku koniecznym.

podr,

Jim

Tak to prawda żeby zacząć remontować, trzeba wybudować bo to jest logiczne. Polskie prawo nie zawsze jest logiczne i z niego moim zdaniem to nie wynika (patrz mój opis w postach powyżej). Ja nie chce remontować bo wszystko jest sprawne i nie nadaje się do remontu. Ja chce modernizować - w projekcie mam gołe wylewki a położyłem terakote itp.

a propos, w dzienniku ustaw nie ma nic o odbiorze jako warunku koniecznym.

podr,

Jim

Tak właściwie to masz rację. :D Pozostaje jednak kwestia jak do tego ustosunkuje się Urzad Skarbowy, ale zapytanie do nich możesz zawsze wysłać :wink:

:evil: Zadałem to pytanie do US lecz kobieta mnie nie rozumiała.

Powiedziała, że nie legalnie mieszkam bo nie mam odbioru (stąd moje pytanie na początku) i kazała zapytanie przysłać pocztą (aha bym wysłał to by mnie na pewno przetrzepali). W końcu udało mi się wziąć od niej stosowny nr Dz. Ustaw, lecz chyba chciała mnie zbyć i podała mi jakiś dotyczący przedpoborowych. Zrobiłem własne rozeznanie i wiem co wiedziałem na początku :( . Myślałem, że na forum muratora ludzie mieli/mają podobne problemy lecz wychodzi na to, że jestem sam.

pzdr,

Jim

• 8 months później...

Wracam do tego wątku bo interesue mnie ulga odsetkowa i remontowa.

Pozwolenie na budowe uzyskaliśmy w październiku 2002 roku,wzieliśmy kredyt hipoteczny na 70 tys w 2003 i dobraliśmy do 100 tys w 2004.Jest pytanie czy mając w przyszłosci ulgę odsetkową mogę skorzystać z ulgi remontowo-modernizacyjnej i kiedy-czy dopiero po częściowym odbiorze budynku??Słyszę ze są ludzie odpisujący materiały wykończeniowe nawet bez uzyskania pozwolenia na zamieszkanie,tylko że oni nie brali kredytu.Pomocy, buduję już drugi rok i nic nie odpisuję z podatku, a może cos mi sie należy.

Pozwolenie na budowe uzyskaliśmy w październiku 2002 roku,wzieliśmy kredyt hipoteczny na 70 tys w 2003 i dobraliśmy do 100 tys w 2004.Jest pytanie czy mając w przyszłosci ulgę odsetkową mogę skorzystać z ulgi remontowo-modernizacyjnej i kiedy-czy dopiero po częściowym odbiorze budynku??Słyszę ze są ludzie odpisujący materiały wykończeniowe nawet bez uzyskania pozwolenia na zamieszkanie,tylko że oni nie brali kredytu.Pomocy, buduję już drugi rok i nic nie odpisuję z podatku, a może cos mi sie należy.

Ulga remontowa nie wpływa na ulge odsetkową, tak więc możesz korzystać z obu. Generalnie możesz modernizowac/remontować po odbiorze domu (nawet częściowym).

Natomiast jeśli ktoś odpisuje sobie materiały wykończeniowe bez odbioru to pewnie robi to w ramach ulgi budowlanej lub w ramach remontowej bo ma tytuł prawny do innego lokalu (mieszkanie /dom)

To mnie bardzo cieszy, druga sprawa-czy ja dobrze rozumiem-jeżeli mam tytuł prawny do mieszkania ale kupuje materiały do budowanego,nie odebranego jeszcze domu to nie moge korzystac z ulgi remontowej?

To by było logiczne tylko czy nie ma jakiegoś kruczka w przepisach który pozwoliłby na to?

Pozwolenie na budowe uzyskaliśmy w październiku 2002 roku,wzieliśmy kredyt hipoteczny na 70 tys w 2003 i dobraliśmy do 100 tys w 2004.Jest pytanie czy mając w przyszłosci ulgę odsetkową mogę skorzystać z ulgi remontowo-modernizacyjnej i kiedy-czy dopiero po częściowym odbiorze budynku??

Te dwie ulgi są absolutnie ze soba niepowiązane. Z ulgi remontowej będziesz mógł skorzystać dopiero po dokonaniu odbioru (przynajmniej częściowego) budowanego obiektu. Z tym, że musi to nastąpic do dnia 31.12.05

Słyszę ze są ludzie odpisujący materiały wykończeniowe nawet bez uzyskania pozwolenia na zamieszkanie,tylko że oni nie brali kredytu.

A i owszem. Tyle tylko, ze robią to niezgodnie z prawem. Cóż ryzykują. US mna 5 lat na dokonanie kontroli.

Pomocy, buduję już drugi rok i nic nie odpisuję z podatku, a może cos mi sie należy.

Po przedstawieniu Twojej sytuacji muszę stwierdzić, że żadna (oprócz juz wykorzystanej odsetkowej) ulga się Tobie nie należy. To, że budujesz "już" :wink: drugi rok nie ma najmniejszego znaczenia.

Pozdrawiam

.....jeżeli mam tytuł prawny do mieszkania ale kupuje materiały do budowanego,nie odebranego jeszcze domu to nie moge korzystac z ulgi remontowej?

...

Możesz oczywiście remontować zajmowane w tej chwili mieszkanie (do którego masz tytuł prawny) i w związku z tym kupowac związane z tym remontem usługi i materiały.

Na zakup materiałów i usług do budowanego (a jeszcze nieodebranego domu) odpisy związane z ulga remontową nie przysługują.