cook.marek 31.08.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam serdecznie, zwracam się do Państwa o udzielenie kilku informacji na temat formalności związanych ze wznowieniem pozwolenia na budowę. Zacznę może od początku. W 1999 roku, razem z moją żoną otrzymaliśmy w prezencie działki (pole) na wsi. Tego samego roku postanowiliśmy wybudować na niej dom. Zakupiliśmy projekt, przeprowadziliśmy jego adaptację u architekta, uzyskaliśmy wszelkie niezbędne decyzje (decyzja o zagospodarowaniu terenu, decyzja o odrolnieniu terenu w miejsu budowy domu, zgodę na przyłączenie prądu, wody, gazu) jak i otrzymaliśmy pozwolenie na budowę. Niestety z powodów finansowych, budowa nie rozpoczęła się, z tego też powodu pozwolenie na budowę przepadło. Na wiosnę przyszłego roku, chcielibyśmy jednak rozpocząć budowę domu. Chodzi o ten sam projekt, na tej samej działce, w tym samym miejscu. W związku z powyższym nasuwa się wiele pytań: 1. W jaki sposób można wznowić pozwolenie o budowę tego samego domu?2. Czy po 10 latach mogę użyć tego samego projektu (projekt został przez nas kupiony)? Czy jest wymagana rewizja projektu, jeżeli tak, jakie są tego koszta?3. Czy wymagane jest ponowne złożenie prośby o wydanie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu?4. Czy wymagane jest ponowne wykonanie projektu zabudowy działki (na naszych działkach nic się nie zmieniło, doszło tylko kilka nowych zabudowań na posesjach sąsiednich)?5. Czy starostwo powinno posiadać kopię mojego projektu z przed 10 lat (ten który złożyłem, posiadając go w trzech egzemplarzach), czy muszę ubiegać się o wydanie kolejnych 4 egzemplarzy dla starostwa (jeden mam w domu).6. Jaki przybliżony koszt załatwienia wyżej wymienionych formalności?7. Gdzie muszę się kolejno udać w celu uzyskania ponownego pozwolenia o budowę?8. Czy jeśli dla mojego terenu wydano miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego i jest to teren pod zabudowę, czy muszę składać do gminy prośbę o decyzje na temat zagospodarowania i zabudowy terenu?9. Jaki jest koszt przyłącza wody i prądu? Chodzi o same formalności przed rozpoczęciem budowy.10. Czy wszstkie formalności może załatwiać za mnie osoba przezemnie upoważniona (np. teściowa), gdyż razem z żoną mieszkamy za granicą?11. Czy mogę zrezygnować z przyłącza gazu, jeśli nie zamierzam z niego korzystac (kuchnia była by na prąd), mimo że w projekcie budowlanym znajduje się plan instalacji gazowej?12. Czy wymagana jest ponowna adaptacja projektu (kupionego 11 lat temu) i jaki jest tego koszt? Przepraszam że aż tyle tego, ale w sprawach formalności jestem zielony. Za odpowiedzi z góry dziękuję. Serdecznie pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchewkowa 31.08.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 postepowanie takie,jak przy wystepowaniu pierwszy raz o pozwolenie,nic Cie nie ominie,wiec te wszystkie pytania sa bez sensuczy projekt sie nada,ocenisz po przestudiowaniu aktualnych warunkow zabudowy,przez taki czas pewnie sie cos tam zmienilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.09.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Obawiam się, że projekt też będzie trzeba zmienić lub uzupełnić.Zmieniły się przepisy i wymagania.W starym projekcie brak charakterystyki energetycznej projektowanego budynku, oraz najprawdopodobniej nie spełnia wymagań co do „ocieplenia” budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts