Forest-Natura 16.09.2011 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 (edytowane) Witam. Myślę że brakuje im tylko sptosownej "oprawy" marketingowej i reklamy. Oprawa marketingowa to w tym przypadku odpowiednio udostępniane (dawkowane) informacje, jakaś pewna otoczka doskonałości, tajemniczości i możliwie jak największa ilość wykresów, obliczeń, liczb, rysunków, badań i norm. No i sporo pieczątek różnych instytucji, patenty, autoryzacja montażu i upozorowana (pozorna) trudność zakupu. Również wyrobienie opini, że towar dostępny dla "wybrańców" Zapewne wiele spraw pominąłem, ale tu pole do działań dla psychologów sprzedaży i specjalistów od marketingu i kreowania marki. To nie żaden marketing czy nimb tajemniczości. Tylko aktualny stan konta. Wiesz jak będą za dwadzieścia lat wyglądały materiały Twoje, moje i innych rodzimych producentów we właśnie postawionym piecu czy kominku? No nie bardzo właśnie ... A taki Ortner czy Brunner wiedzą bo mają na tyle kasy żeby przeprowadzić wszelkie potrzebne po temu badania i symulacje. I to dla tego u Niemców czy w Austrii można zobaczyć jeszcze w pełni sprawne i działające urządzenia piecowe sprzed 30-tu a nawet 40-tu lat. Wiesz ile byś musiał wyłożyć kasy gdybyś chciał wprowadzić na rynek np. swój Impet jako całe urządzenie ze znaczkiem CE a nie jako wytwór drobnej wytwórczości rzemieślniczej? Było by to w Twoim przypadku opłacalne? A taki Brunner, Spartherm, Ortner czy też każda inna normalna firma musi ... bo robi na tym połowa Europy a ich urządzenia są sprzedawane w dziesiątkach czy nawet setkach tysięcy sztuk. To w naszych głowach tkwi jeszcze mentalność rodem z przed dwudziestu i więcej lat, kiedy to miało się poważanie i szacunek jak potrafiło się z niczego zrobić cokolwiek i było to lepsze od tego co w tym samym czasie opuszczało fabrykę. Bo takie były czasy i warunki. Na szczęście się zmieniły i każdy może robić i posiadać to co mu bardziej pasuje. Pozdrawiam. Edytowane 16 Września 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 16.09.2011 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Baja Z własnej , nieprzymuszonej woli przyznaję Ci tytuł honorowego członka TWA , ambasadora idei poprawnego budowania kominków i wszelkiego tałatajstwa w którym palimy drewnem. Przyczyna Twojego zaangażowania wydawać by się mogła prozaiczna (Gadulec przestał gadać ), ale efekty coraz śmielsze i naprawdę pozytywne. Śmiem twierdzić ,że więcej wnosisz do tego działu niż utytułowany przedstawiciel Homo habilis. Mam nadzieję ,ze w ten sposób wyróżniona, przystąpisz z jeszcze większą energią do poszukiwań i piętnowania kominkowej głupoty jakiś medal może ? No to wreszcie gdzieś należę?! I to nie byle gdzie! Medal? -nie. Zwykła sympatia, która jest. Dzięki. (A Gadulec "zaciął się". Ale jak przyjazną i zdecydowaną rękę rozpozna, to "się odblokuje". Środki na "terapię" są. Wystarczające.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 16.09.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Wiem że doskonałe paleniska i różne systemy akumulacji powstają, są wykonywane w Polsce. Wykonywane, obmyślane przez Polaków. Jest troszeczkę informacji również na tym forum. Myślę że brakuje im tylko sptosownej "oprawy" marketingowej i reklamy. Oprawa marketingowa to w tym przypadku odpowiednio udostępniane (dawkowane) informacje, jakaś pewna otoczka doskonałości, tajemniczości i możliwie jak największa ilość wykresów, obliczeń, liczb, rysunków, badań i norm. No i sporo pieczątek różnych instytucji, patenty, autoryzacja montażu i upozorowana (pozorna) trudność zakupu. Również wyrobienie opini, że towar dostępny dla "wybrańców" Zapewne wiele spraw pominąłem, ale tu pole do działań dla psychologów sprzedaży i specjalistów od marketingu i kreowania marki. Jak wiesz wiele POLSKICH fabryk produkuje dla "Niemca" podobnie jest R .Cz,. potem te oryginalne;) niemieckie produkty wracają na nasz rynek jako wytwór wyjątkowej jakości np " made in GERMANY " W 100% zgadzam się z twierdzeniem że możliwości marketingowe oraz wciskanie kitu że jak niemieckie to dobre robią połowę sukcesu tych produktów . Często słyszę " eeee ten szamot to czeski.." czyli w domyśle słaby a tymczasem dokładnie TAKI SAM / czytaj ten sam :yes:/ sprzedawany jest pod niemiecką marką i wtedy jest super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 16.09.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 (edytowane) Tak kasa, jest niezmiernie ważna. Ważniejsza jest siła robocza i myśl, bo to największy i najważniejszy kapitał. Bez takiego kapitału ani rusz, ani w prawo, ani w lewo.Cokolwiek by pisać, reszta to tylko i aż... owoce wyciągnięte z siły roboczej i myśli. Co będzie za dwadzieścia lat... będą wiedzieć Ci co doczekają. Ale co mi to tam, ja działam tutaj dla tutejszych. Obserwuje tutaj sobie z południa, że jakaś batalia się toczy chyba o iskierki z kominków... Może trza pospolite ruszenie i trochę pruszyć zadomowioną górę, albo właściwe tą grupę która sama dla siebie uważa się za ową górę... Edytowane 16 Września 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 16.09.2011 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 A ja mam czeskie kominy. Z szamotową rurą grubości 2 cm. i... są super. Kto wie gdzie były zrobione? To prawdziwe, czy podróba? Marketing? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurajJack 16.09.2011 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 (edytowane) Baja, w moim piecyku staramy się połączyć grzanie przez promieniowanie z grzaniem konwekcyjnym. Na wątku "Taki sobie piecyk ceramiczny..." Wojtek dokładnie to opisał. Krótko to jednak streszczę: będę miał 3 klocki (moduły) palenisko, ceramiczny akumulator ciepła oraz wymiennik wodny. Palenisko i akumulator będą zamknięte w izolowanej obudowie - po to, aby piecyk nie oddawał za szybko ciepła. Jednak przewidzieliśmy sytuację, kiedy szybkie ciepło będzie wskazane, do tego będzie właśnie służył wymiennik powietrzny, regulowany anemostatem. Zastosuję tu rurę miedzianą o fi 100 która będzie miała wlot przy podłodze a wylot na górze. Takie rozwiązanie ma dwie zasadnicze zalety: pozwala na regulację przepływającego przez taki wymiennik powietrza oraz jest zupełnie odseparowana od komory piecyka, powinien być więc wyeliminowany efekt przypalanego kurzu, czyli bez zapachu i bez brudzenia ściany - jak się to sprawdzi to się jeszcze okaże Regulacja umożliwi więc: - regulację grzania konwekcyjnego - ładowanie akumulatora ceramicznego - ładowanie wymiennik wodnego Już dziś pytałem, ale jeszcze raz, w jakim stanie jest Twoje ustrojstwo grzewcze? Próbowałem przejrzeć Twoje wpisy, ale znalazłem głównie setki pytań, a niewiele o Twoich planach i realizacji, chyba ze nie znalazłem w gąszczu Twoich postów Pozdrawiam Edytowane 16 Września 2011 przez SamurajJack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 17.09.2011 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 A ja mam czeskie kominy. Z szamotową rurą grubości 2 cm. i... są super. Kto wie gdzie były zrobione? To prawdziwe, czy podróba? Marketing? W R.Cz. kominy systemowe szamotowe są produkowane w prze dwie firmy , wszystkie zakłady szamotowe należą do dwu firm jednej rodzimej czeskiej lub drugiej niemieckiej , czy są to czeskie oryginały czy też niemieckie .. przeczytaj na opakowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 17.09.2011 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 (edytowane) Kominy są z Ekokominy i w papierach napisane jest: PROHLASENI O SHODE...Vyrobce: Opolska 596/2 181,00 Praha 8,(...) Klasificace: EN 1443: T400 N1 S D3 G50 , urceny pro: Podtlakowy odvod spalin od spotrebicu na plynna, kopalna a tuha paliva. Niby niuer po naszemu, ale zrozumieć się da. W każdym będź razie tym co go stawiali instrukcję przetłumaczyłam i dostali po polsku. Bardzo podoba mi się to rozwiązanie kombi. Z oddzielonymi komorami. Pozwalające i na szybkie dostarczenie ciepła i na kumulację. Na filmie, do którego linkę zapodałam, ciekawie to rozwiązali. U mnie planuje się kanały za wkładem ustawić. Już na samym początku zastanawiałam się, czy to nie jest przypadkiem bezsensowne (jedno z pierwszych pytań na "Kms"), bo przecież jak będą one "upchane gdzieś w kącie", to ile pożytku będzie z nich. Więcej by było, gdyby one z boku wkładu były, jak na tym filmie np. Ze względu na ograniczenie warunkami architektonicznymi (tylko metr szerokości do wykorzystania jest) muszą zostać z tyłu. Ale żeby chociaż jedną ścianę tej masy mieć "dostępną" (dwie są w całości nie do "dotknięcia": 1. przy ścianie, 2. przy kominie, i jedna, ta od frontu, częściowo zasłanięta przez wkład) - muszę zrezygnować z ławeczki (bo i tak jej oparcie było zimne).Długo się z tym baruję. Bo myślenia jest przy tym nie mało. Tym bardziej, że nie chodzi mi tylko, o to żeby ładnie było, ale też o to, żeby z sensem.Dlatego ten "system kombi" wydaje mi się też rozsądny ze względu na to "wciśnięcie w kąt" masy kumulacyjnej. Zamiast to ciepło "dusić" (no bo nie będzie miało jak wypromieniować) pomiędzy ścianą, kominem i wkładem - może dać mu "wyjść" jaką kratką.Jedni mówią, że absolutnie żadnych kratek, drudzy że koniecznie trzeba. Jestem w kropce.SamurajJack, twoje ustrojstwo bardzo fajnie się zapowiada i ...podziwiam cię, i...będę śledzić. Edytowane 17 Września 2011 przez bajanadjembe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.09.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Kominy są z Ekokominy i w papierach napisane jest: PROHLASENI O SHODE...Vyrobce: Opolska 596/2 181,00 Praha 8,(...) Klasificace: EN 1443: T400 N1 S D3 G50 , urceny pro: Podtlakowy odvod spalin od spotrebicu na plynna, kopalna a tuha paliva. Niby niuer po naszemu, ale zrozumieć się da. W każdym będź razie tym co go stawiali instrukcję przetłumaczyłam i dostali po polsku. Bardzo podoba mi się to rozwiązanie kombi. Z oddzielonymi komorami. Pozwalające i na szybkie dostarczenie ciepła i na kumulację. Na filmie, do którego linkę zapodałam, ciekawie to rozwiązali. U mnie planuje się kanały za wkładem ustawić. Już na samym początku zastanawiałam się, czy to nie jest przypadkiem bezsensowne (jedno z pierwszych pytań na "Kms"), bo przecież jak będą one "upchane gdzieś w kącie", to ile pożytku będzie z nich. Więcej by było, gdyby one z boku wkładu były, jak na tym filmie np. Ze względu na ograniczenie warunkami architektonicznymi (tylko metr szerokości do wykorzystania jest) muszą zostać z tyłu. Ale żeby chociaż jedną ścianę tej masy mieć "dostępną" (dwie są w całości nie do "dotknięcia": 1. przy ścianie, 2. przy kominie, i jedna, ta od frontu, częściowo zasłanięta przez wkład) - muszę zrezygnować z ławeczki (bo i tak jej oparcie było zimne). Długo się z tym baruję. Bo myślenia jest przy tym nie mało. Tym bardziej, że nie chodzi mi tylko, o to żeby ładnie było, ale też o to, żeby z sensem. Dlatego ten "system kombi" wydaje mi się też rozsądny ze względu na to "wciśnięcie w kąt" masy kumulacyjnej. Zamiast to ciepło "dusić" (no bo nie będzie miało jak wypromieniować) pomiędzy ścianą, kominem i wkładem - może dać mu "wyjść" jaką kratką. Jedni mówią, że absolutnie żadnych kratek, drudzy że koniecznie trzeba. Jestem w kropce. SamurajJack, twoje ustrojstwo bardzo fajnie się zapowiada i ...podziwiam cię, i...będę śledzić. Baja , to właśnie wyższość kombi nad nie kombi... Musisz tylko kratki z żaluzjami założyć. Przychodzą jedni ,otwierasz . Przychodzą drudzy ,zamykasz. Nikt się nie czepi (no z wyjątkiem M. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 17.09.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Nikt się nie czepi (no z wyjątkiem M. ) Szukasz wrażeń .. jak zwykle zresztą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts