Forest-Natura 16.09.2011 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 (edytowane) Witam. Myślę że brakuje im tylko sptosownej "oprawy" marketingowej i reklamy. Oprawa marketingowa to w tym przypadku odpowiednio udostępniane (dawkowane) informacje, jakaś pewna otoczka doskonałości, tajemniczości i możliwie jak największa ilość wykresów, obliczeń, liczb, rysunków, badań i norm. No i sporo pieczątek różnych instytucji, patenty, autoryzacja montażu i upozorowana (pozorna) trudność zakupu. Również wyrobienie opini, że towar dostępny dla "wybrańców" Zapewne wiele spraw pominąłem, ale tu pole do działań dla psychologów sprzedaży i specjalistów od marketingu i kreowania marki. To nie żaden marketing czy nimb tajemniczości. Tylko aktualny stan konta. Wiesz jak będą za dwadzieścia lat wyglądały materiały Twoje, moje i innych rodzimych producentów we właśnie postawionym piecu czy kominku? No nie bardzo właśnie ... A taki Ortner czy Brunner wiedzą bo mają na tyle kasy żeby przeprowadzić wszelkie potrzebne po temu badania i symulacje. I to dla tego u Niemców czy w Austrii można zobaczyć jeszcze w pełni sprawne i działające urządzenia piecowe sprzed 30-tu a nawet 40-tu lat. Wiesz ile byś musiał wyłożyć kasy gdybyś chciał wprowadzić na rynek np. swój Impet jako całe urządzenie ze znaczkiem CE a nie jako wytwór drobnej wytwórczości rzemieślniczej? Było by to w Twoim przypadku opłacalne? A taki Brunner, Spartherm, Ortner czy też każda inna normalna firma musi ... bo robi na tym połowa Europy a ich urządzenia są sprzedawane w dziesiątkach czy nawet setkach tysięcy sztuk. To w naszych głowach tkwi jeszcze mentalność rodem z przed dwudziestu i więcej lat, kiedy to miało się poważanie i szacunek jak potrafiło się z niczego zrobić cokolwiek i było to lepsze od tego co w tym samym czasie opuszczało fabrykę. Bo takie były czasy i warunki. Na szczęście się zmieniły i każdy może robić i posiadać to co mu bardziej pasuje. Pozdrawiam. Edytowane 16 Września 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160424-kombi-piecyk/page/3/#findComment-4869126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 16.09.2011 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Baja Z własnej , nieprzymuszonej woli przyznaję Ci tytuł honorowego członka TWA , ambasadora idei poprawnego budowania kominków i wszelkiego tałatajstwa w którym palimy drewnem. Przyczyna Twojego zaangażowania wydawać by się mogła prozaiczna (Gadulec przestał gadać ), ale efekty coraz śmielsze i naprawdę pozytywne. Śmiem twierdzić ,że więcej wnosisz do tego działu niż utytułowany przedstawiciel Homo habilis. Mam nadzieję ,ze w ten sposób wyróżniona, przystąpisz z jeszcze większą energią do poszukiwań i piętnowania kominkowej głupoty jakiś medal może ? No to wreszcie gdzieś należę?! I to nie byle gdzie! Medal? -nie. Zwykła sympatia, która jest. Dzięki. (A Gadulec "zaciął się". Ale jak przyjazną i zdecydowaną rękę rozpozna, to "się odblokuje". Środki na "terapię" są. Wystarczające.) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160424-kombi-piecyk/page/3/#findComment-4869518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 16.09.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Wiem że doskonałe paleniska i różne systemy akumulacji powstają, są wykonywane w Polsce. Wykonywane, obmyślane przez Polaków. Jest troszeczkę informacji również na tym forum. Myślę że brakuje im tylko sptosownej "oprawy" marketingowej i reklamy. Oprawa marketingowa to w tym przypadku odpowiednio udostępniane (dawkowane) informacje, jakaś pewna otoczka doskonałości, tajemniczości i możliwie jak największa ilość wykresów, obliczeń, liczb, rysunków, badań i norm. No i sporo pieczątek różnych instytucji, patenty, autoryzacja montażu i upozorowana (pozorna) trudność zakupu. Również wyrobienie opini, że towar dostępny dla "wybrańców" Zapewne wiele spraw pominąłem, ale tu pole do działań dla psychologów sprzedaży i specjalistów od marketingu i kreowania marki. Jak wiesz wiele POLSKICH fabryk produkuje dla "Niemca" podobnie jest R .Cz,. potem te oryginalne;) niemieckie produkty wracają na nasz rynek jako wytwór wyjątkowej jakości np " made in GERMANY " W 100% zgadzam się z twierdzeniem że możliwości marketingowe oraz wciskanie kitu że jak niemieckie to dobre robią połowę sukcesu tych produktów . Często słyszę " eeee ten szamot to czeski.." czyli w domyśle słaby a tymczasem dokładnie TAKI SAM / czytaj ten sam :yes:/ sprzedawany jest pod niemiecką marką i wtedy jest super . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160424-kombi-piecyk/page/3/#findComment-4869920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 16.09.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 (edytowane) Tak kasa, jest niezmiernie ważna. Ważniejsza jest siła robocza i myśl, bo to największy i najważniejszy kapitał. Bez takiego kapitału ani rusz, ani w prawo, ani w lewo.Cokolwiek by pisać, reszta to tylko i aż... owoce wyciągnięte z siły roboczej i myśli. Co będzie za dwadzieścia lat... będą wiedzieć Ci co doczekają. Ale co mi to tam, ja działam tutaj dla tutejszych. Obserwuje tutaj sobie z południa, że jakaś batalia się toczy chyba o iskierki z kominków... Może trza pospolite ruszenie i trochę pruszyć zadomowioną górę, albo właściwe tą grupę która sama dla siebie uważa się za ową górę... Edytowane 16 Września 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160424-kombi-piecyk/page/3/#findComment-4870224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 16.09.2011 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 A ja mam czeskie kominy. Z szamotową rurą grubości 2 cm. i... są super. Kto wie gdzie były zrobione? To prawdziwe, czy podróba? Marketing? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160424-kombi-piecyk/page/3/#findComment-4870444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurajJack 16.09.2011 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 (edytowane) Baja, w moim piecyku staramy się połączyć grzanie przez promieniowanie z grzaniem konwekcyjnym. Na wątku "Taki sobie piecyk ceramiczny..." Wojtek dokładnie to opisał. Krótko to jednak streszczę: będę miał 3 klocki (moduły) palenisko, ceramiczny akumulator ciepła oraz wymiennik wodny. Palenisko i akumulator będą zamknięte w izolowanej obudowie - po to, aby piecyk nie oddawał za szybko ciepła. Jednak przewidzieliśmy sytuację, kiedy szybkie ciepło będzie wskazane, do tego będzie właśnie służył wymiennik powietrzny, regulowany anemostatem. Zastosuję tu rurę miedzianą o fi 100 która będzie miała wlot przy podłodze a wylot na górze. Takie rozwiązanie ma dwie zasadnicze zalety: pozwala na regulację przepływającego przez taki wymiennik powietrza oraz jest zupełnie odseparowana od komory piecyka, powinien być więc wyeliminowany efekt przypalanego kurzu, czyli bez zapachu i bez brudzenia ściany - jak się to sprawdzi to się jeszcze okaże Regulacja umożliwi więc: - regulację grzania konwekcyjnego - ładowanie akumulatora ceramicznego - ładowanie wymiennik wodnego Już dziś pytałem, ale jeszcze raz, w jakim stanie jest Twoje ustrojstwo grzewcze? Próbowałem przejrzeć Twoje wpisy, ale znalazłem głównie setki pytań, a niewiele o Twoich planach i realizacji, chyba ze nie znalazłem w gąszczu Twoich postów Pozdrawiam Edytowane 16 Września 2011 przez SamurajJack Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160424-kombi-piecyk/page/3/#findComment-4870734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 17.09.2011 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 A ja mam czeskie kominy. Z szamotową rurą grubości 2 cm. i... są super. Kto wie gdzie były zrobione? To prawdziwe, czy podróba? Marketing? W R.Cz. kominy systemowe szamotowe są produkowane w prze dwie firmy , wszystkie zakłady szamotowe należą do dwu firm jednej rodzimej czeskiej lub drugiej niemieckiej , czy są to czeskie oryginały czy też niemieckie .. przeczytaj na opakowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160424-kombi-piecyk/page/3/#findComment-4870778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 17.09.2011 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 (edytowane) Kominy są z Ekokominy i w papierach napisane jest: PROHLASENI O SHODE...Vyrobce: Opolska 596/2 181,00 Praha 8,(...) Klasificace: EN 1443: T400 N1 S D3 G50 , urceny pro: Podtlakowy odvod spalin od spotrebicu na plynna, kopalna a tuha paliva. Niby niuer po naszemu, ale zrozumieć się da. W każdym będź razie tym co go stawiali instrukcję przetłumaczyłam i dostali po polsku. Bardzo podoba mi się to rozwiązanie kombi. Z oddzielonymi komorami. Pozwalające i na szybkie dostarczenie ciepła i na kumulację. Na filmie, do którego linkę zapodałam, ciekawie to rozwiązali. U mnie planuje się kanały za wkładem ustawić. Już na samym początku zastanawiałam się, czy to nie jest przypadkiem bezsensowne (jedno z pierwszych pytań na "Kms"), bo przecież jak będą one "upchane gdzieś w kącie", to ile pożytku będzie z nich. Więcej by było, gdyby one z boku wkładu były, jak na tym filmie np. Ze względu na ograniczenie warunkami architektonicznymi (tylko metr szerokości do wykorzystania jest) muszą zostać z tyłu. Ale żeby chociaż jedną ścianę tej masy mieć "dostępną" (dwie są w całości nie do "dotknięcia": 1. przy ścianie, 2. przy kominie, i jedna, ta od frontu, częściowo zasłanięta przez wkład) - muszę zrezygnować z ławeczki (bo i tak jej oparcie było zimne).Długo się z tym baruję. Bo myślenia jest przy tym nie mało. Tym bardziej, że nie chodzi mi tylko, o to żeby ładnie było, ale też o to, żeby z sensem.Dlatego ten "system kombi" wydaje mi się też rozsądny ze względu na to "wciśnięcie w kąt" masy kumulacyjnej. Zamiast to ciepło "dusić" (no bo nie będzie miało jak wypromieniować) pomiędzy ścianą, kominem i wkładem - może dać mu "wyjść" jaką kratką.Jedni mówią, że absolutnie żadnych kratek, drudzy że koniecznie trzeba. Jestem w kropce.SamurajJack, twoje ustrojstwo bardzo fajnie się zapowiada i ...podziwiam cię, i...będę śledzić. Edytowane 17 Września 2011 przez bajanadjembe Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160424-kombi-piecyk/page/3/#findComment-4871123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.09.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Kominy są z Ekokominy i w papierach napisane jest: PROHLASENI O SHODE...Vyrobce: Opolska 596/2 181,00 Praha 8,(...) Klasificace: EN 1443: T400 N1 S D3 G50 , urceny pro: Podtlakowy odvod spalin od spotrebicu na plynna, kopalna a tuha paliva. Niby niuer po naszemu, ale zrozumieć się da. W każdym będź razie tym co go stawiali instrukcję przetłumaczyłam i dostali po polsku. Bardzo podoba mi się to rozwiązanie kombi. Z oddzielonymi komorami. Pozwalające i na szybkie dostarczenie ciepła i na kumulację. Na filmie, do którego linkę zapodałam, ciekawie to rozwiązali. U mnie planuje się kanały za wkładem ustawić. Już na samym początku zastanawiałam się, czy to nie jest przypadkiem bezsensowne (jedno z pierwszych pytań na "Kms"), bo przecież jak będą one "upchane gdzieś w kącie", to ile pożytku będzie z nich. Więcej by było, gdyby one z boku wkładu były, jak na tym filmie np. Ze względu na ograniczenie warunkami architektonicznymi (tylko metr szerokości do wykorzystania jest) muszą zostać z tyłu. Ale żeby chociaż jedną ścianę tej masy mieć "dostępną" (dwie są w całości nie do "dotknięcia": 1. przy ścianie, 2. przy kominie, i jedna, ta od frontu, częściowo zasłanięta przez wkład) - muszę zrezygnować z ławeczki (bo i tak jej oparcie było zimne). Długo się z tym baruję. Bo myślenia jest przy tym nie mało. Tym bardziej, że nie chodzi mi tylko, o to żeby ładnie było, ale też o to, żeby z sensem. Dlatego ten "system kombi" wydaje mi się też rozsądny ze względu na to "wciśnięcie w kąt" masy kumulacyjnej. Zamiast to ciepło "dusić" (no bo nie będzie miało jak wypromieniować) pomiędzy ścianą, kominem i wkładem - może dać mu "wyjść" jaką kratką. Jedni mówią, że absolutnie żadnych kratek, drudzy że koniecznie trzeba. Jestem w kropce. SamurajJack, twoje ustrojstwo bardzo fajnie się zapowiada i ...podziwiam cię, i...będę śledzić. Baja , to właśnie wyższość kombi nad nie kombi... Musisz tylko kratki z żaluzjami założyć. Przychodzą jedni ,otwierasz . Przychodzą drudzy ,zamykasz. Nikt się nie czepi (no z wyjątkiem M. ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160424-kombi-piecyk/page/3/#findComment-4871133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 17.09.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Nikt się nie czepi (no z wyjątkiem M. ) Szukasz wrażeń .. jak zwykle zresztą . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160424-kombi-piecyk/page/3/#findComment-4871415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts