Świerzak 31.08.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam , mam pytanie jak w tytule... Instalator zaproponował mi instalacje kotłownie jak to nazwał buforowej.Domek 160 m ogrzewany docelowo gazem ale wspomagany przez kominek z płaszczem wodnym UZ i może w przyszłości solary.Do kotłowni proponuje mi wstawić zbiornik akumulacyjny 380 l w którym dolna wężownica będzie obsługiwana przez kominek i solary a górna przez kondensacyjny kocioł gazowy.PYTANIE :Kiedy nie będzie mi się chciało palić kominkiem kociołek będzie podgrzewał 50-60 % wody w zbiorniku (jakieś 150 l ) czy więcej... i jak to się ma do ekonomi takiego zbiornika? Nie lepiej zbiornik podwójny.. tj w dużym mały - ogrzewany gazowo z gwarancją ze woda się nie miesza ? Proszę o opinie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 01.09.2011 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82aPoczytaj tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 01.09.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 (edytowane) Zbiornika 380l nie można nazwać "solidnym" buforem, mam dokładnie taki układ ale u mnie to jest zbiornik 300l cwu - wg mnie to niezły, ekonomiczny i komfortowy system. Pw kominka nie rozgrzeje tego "bufora" do 90stC (chociaż może, ale jest to szkodliwe dla instalacji cwu), dlatego nie da się w nim zakumulować większej ilości ciepła, Edytowane 1 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts